Hyppää sisältöön

Kärkölä huolestui lasten ja nuorten ilkivalta-aallosta

Viime keväänä ja kesänä paikkojen sotkemista sekä hajottamista ja luvattomia tunkeutumisia havaittiin muun muassa Vuokkoharjun koululla. Tapaukset on jo selvitetty.

Vanhoja rakennuksia auringonpaisteessa puistossa
Huovilan puiston kiinteistöihin tunkeuduttiin luvatta. Arkistokuva kesäkuulta 2021. Kuva: Petri Niemi/Yle
Petri Niemi

Kärkölä on huolestunut rakennuksiinsa kohdistuneesta toistuvasta ilkivallasta.

Viime kevään ja kesän aikana ilkivaltaa ja luvattomia tunkeutumisia havaittiin muun muassa uudessa koulukiinteistössä, Vuokkoharjun koululla ja Huovilan puistossa. Paikkoja sotkettiin ja hajotettiin niin koulupäivien aikana kuin iltaisin sekä viikonloppuisin.

Mukana tapahtumissa oli runsaat kymmenen ala- ja yläkouluikäistä lasta tai nuorta. Heidät saatiin tunnistettua valvontakameroiden avulla.

– Heitä ja heidän huoltajiaan on kuultu ja seuraamuksista on sovittu. Tilanne on nyt jo rauhoittunut, sanoo sivistysjohtaja Petri Käkönen.

Taloudelliset vahingot ovat Käkösen mukaan tuhansia euroja. Varsinkin vanha koulukiinteistö Vuokkoharju on joutunut kohteeksi.

Rikosilmoituksia ja lastensuojeluilmoituksia matalalla kynnyksellä

Kärkölässä tapaukset ovat taloudellisten vahinkojen lisäksi työllistäneet kunnan työntekijöitä selvittelyissä ja viranomaisyhteistyössä.

Tapauksia selvitetään yhdessä muun muassa poliisin kanssa ja rikosilmoitus tehdään matalalla kynnyksellä. Samoin alaikäisten lasten ja nuorten osalta tehdään lastensuojeluilmoitus.

Kärkölän kunta muistuttaa, että lapsi tai nuori on iästään huolimatta vahingonkorvausvelvollinen aiheuttamistaan vahingoista, vaikka ei rikosoikeudellisessa vastuussa olisikaan. Tämä tarkoittaa, että alle 15-vuotiaiden lasten huoltajat ovat korvausvelvollisia aiheutuneista vahingoista.

Seuraa Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa ja Ylen verkossa.

Suosittelemme