Hyppää sisältöön

Miehikkälän ja Haminan aurinkovoimahankkeet ovat edenneet kuntalaisten kuulemisiin

Hankkeiden projektipäälliköiden mukaan voimaloiden ei pitäisi muuttaa kenenkään ikkunamaisemia.

Aurinkopaneeleita aurinkopuistossa. Taustalla näkyy tuuliturbiineja. Solarigo Systems Oy:n aurinkopuisto Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla.
Hankkeiden suunnitelusta vastaavan Forus oy:n tavoitteena on ennaltaehkäistä hankkeisiin liittyviä huolia. Arkistokuva. Kuva: Ville Honkonen / Yle
Heikki Koskinen

Miehikkälän Lepästensuolle ja Haminan Kajasuolle suunnitelluista aurinkopuistoista järjestetään tällä viikolla yleisötilaisuuksia. Miehikkälässsä keskusteluita käytiin jo eilen, ja tänään keskiviikkona vastaava tilaisuus on Haminassa.

Hankkeiden suunnittelusta vastaavan Forus oy:n järjestämien tilaisuuksien tavoitteena on ennaltaehkäistä hankkeisiin liittyviä huolia. Syyskuussa uutisoitiin, että Kouvolan Korialle suunniteltu aurinkovoimala on aiheuttanut vastustusta paikallisissa. Syynä on etenkin aurinkopaneelien sijoittuminen lähelle asutusta.

Miehikkälän ja Haminan hankkeiden projektipäälliköt vakuuttavat, ettei vastaavia maisemallisia ongelmia pitäisi syntyä Lepästensuon ja Kajasuon voimaloiden kohdalla.

– Alueen läheisyydessä ei ole juurikaan asutusta, eikä voimala tule muuttamaan kenekään paikallisen ikkunasta näkyviä maisemia, toteaa Haminan Kajasuon hankkeen projektipäällikkö Arto Ylönen.

Miehikkälän hankkeesta vastaavan projektipäällikkö Christian Kumpulan mukaan lähimpään asutukseen on hankealueelta vähintään satoja metrejä.

– Olemme pyrkineet löytämään alueita, joissa ei asutusta lähellä. Tähän mennessä ei ole tullut mitään negatiivista palautetta lähiseudun asukkailta, sanoo Kumpula.

Riistakäytävät paneelien keskelle

Yleisötilaisuuksien tarkoituksena on Arto Ylösen mukaan tilaisuuksien tarkoituksena on pohtia sitä, että onhan kaikki seikat hankkeissa huomioitu riittävän laajasti.

– Kun puhutaan teollisen kokoluokan aurinkovoimalasta, ihmisiä voi huolettaa, miten se muuttaa ympäristöä, sanoo Arto Ylönen.

Samaa sanoo Miehikkälän projektipäällikkö Christian Kumpula.

– Neuvottelimme jo esimerkiksi paikallisten metsästäjien kanssa, että hankealueelle jätetään kaksi riistakäytävää.

Molempien voimaloiden varsinaisen rakennuttamisen toteuttaisi aikanaan tanskalainen Better Energy -yhtiö.

Suosittelemme