Hyppää sisältöön

Kaksi taloa jäi kaatuneiden puiden alle Pyhäjärvellä – yli tuhat taloutta ilman sähköä Pohjois-Pohjanmaalla

Pelastuslaitoksella on ollut kiireinen yö Pyhäjärven seudulla. Alueella on ollut lähes 20 hälytystehtävää, mutta todellisuudessa töitä on ollut vielä enemmän kaatuneiden puiden takia.

Jokilaaksojen pelastuslaitos ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitos yhdistyivät Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitokseksi 1.1.2023. Paloautojen kyljessä uudet teippaukset
Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitoksen eteläisellä alueella oli kiireinen yö voimakkaan tuulen aiheuttamien ongelmien takia. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaalla oli keskiviikkoaamuna kello 7 aikaan ilman sähköjä yli tuhat taloutta. Laajimmat sähkökatkot ovat Kärsämäen ja Pyhäjärven seudulla.

Siellä on ollut myös pelastuslaitoksella kiireinen yö. Hälytystehtäviä on ollut 17, mutta pelastuslaitokselta kerrotaan, että todellisia tehtäviä on ollut vielä enemmän, kun teille kaatuneet puut ovat vaikeuttaneet kohteisiiin pääsyä.

Pahimmat vahingot ovat tulleet Pyhäjärvellä, jossa puita on kaatunut kahden talon päälle. Henkilövahingoilta on kuitenkin vältytty.

Yli sadan asiakkaan sähkökatkoksia on ollut myös Siikalatvan ja Pyhännän alueella. Sähköttömiä talouksia on ollut runsaasti myös muun muassa Haapajärvellä, Hailuodossa ja Kuusamossa.

Laajimmat sähkökatkot ovat olleet maakunnan eteläosissa Elenian verkossa. Keskiviikkona puolen päivän aikaan Pyhäjärven, Kärsämäen ja Siikalatvan alueella oli yli 700 sähkötöntä asiakasta.

Sähköverkkoyhtiön mukaan keskisen Suomen yöllinen myräkkä on ollut hyvin poikkeuksellinen. Elenian käyttöpäällikkö Heikki Paananen sanoo, että Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Suomen raja-alueella voimistunut yöukkonen puuskatuulilla on tähän vuodenaikaan harvinainen ilmiö.

– Näin voimakas yöukkonen, ja siihen liittyvä puuskarintama syyskuun loppupuolella on sellainen tilanne, että en omalta kohdaltani parinkymmenen vuoden ajalta vastaavaa muista.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme