Hyppää sisältöön

Moni jää koukkuun, kun yrittää päästä nuuskasta eroon nikotiinipusseilla – nyt niiden hintaa halutaan nostaa ja maut mahdollisesti kieltää

Käyttäjät suitsuttavat nikotiinipussien olevan terveellisempi vaihtoehto nuuskalle. THL:n erityisasiantuntija ei allekirjoita väitettä. Nikotiinipussien myynnistä on tulossa nykyistä säädellympää.

Vilma Rintamäki on käyttänyt nikotiinipusseja yläkouluikäisestä asti. Hän ja Teemu Nieminen kertovat videolla kokemuksistaan. Kuva: Johanna Manu / Yle, video: Arttu Kuivanen / Yle
Heinimaija Hirvonen,
Jari Pelkonen,
Johanna Manu
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkulainen Vilma Rintamäki nappaa omenalta ja appelsiinilta maistuvan pussin pois ylähuulen alta. 20-vuotias nainen kertoo käyttäneensä nikotiinipusseja yläkouluikäisestä asti.

– Näihin on jäänyt koukkuun. En näitä muuten käyttäisi, hän myöntää.

Viime keväänä nikotiinipussien ostaminen helpottui, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kumosi yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien nikotiinipussien luokittelun lääkkeeksi. Sen jälkeen nikotiinipusseja on voinut ostaa kaupoista ja kioskeista laillisesti.

Esimerkiksi Turkuun ja Poriin on perustettu nikotiinipussien myyntiin keskittyneet kivijalkamyymälät.

Myyjä Ville Lahdenmäki Porin Piitti-myymälästä kertoo kaupan käyvän tasaisesti.

– Tyypillinen asiakas on iältään 18–36-vuotias. Sukupuolijakauma menee 60/40 miesten hyväksi, hän kuvailee.

Käyttäjät suitsuttavat nikotiinipussin olevan terveellisempi vaihtoehto esimerkiksi nuuskalle, sillä se ei sisällä tupakkaa. Nikotiinipussien laillistaminen on vähentänyt huomattavasti nuuskan laitonta maahantuontia.

Ville Lahdenmäki nikotiinipussipurkkien edessä
Ville Lahdenmäki toimii myyjänä Piitti-myymälässä, joka on erikoistunut nikotiinipussien myyntiin. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Lahdenmäki kertoo itsekin päässeensä nuuskasta eroon juuri nikotiinipussien avulla.

– Olen keskustellut asiakkaiden kanssa siitä, ettei nikotiinipusseja tule käytettyä niin paljon kuin nuuskaa. Nikotiinipusseja ostetaan määrällisesti vähemmän kuin nuuskaa, ja sitä käytetäänkin harvemmin, hän kertoo huomioistaan.

Hyvät maut saatetaan kieltää

Hallitus aikoo sallia nikotiinipussien myynnin myös jatkossa, mutta sääntelyä ja verotusta kiristetään.

Nikotiinipussit saatetaan tupakkaverotuksen piiriin, sen arvioidaan tuovan valtion kassaan 50 miljoonan euron lisätulot. Käyttäjille verotuksen kiristäminen näkyy nikotiinipussien tuntuvana hinnannousuna.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) erityisasiantuntija Otto Ruokolainen pitää hallituksen linjausta tarpeellisena.

– Se, että tuotteet tulevat tupakkalain piiriin, antaa mahdollisuuden säädellä myyntiä paremmin. Esilläpitokiellon lisäksi olisi tärkeää rajoittaa tuotteiden nikotiinipitoisuutta ja sallittuja makuaineita.

Tällä hetkellä voimassa on Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) määräys, jonka mukaan Suomessa myytävät nikotiinipussit saavat sisältää enintään 20 milligrammaa nikotiinia.

Valkoisia nikotiinipusseja pyöreässä purkissa.
Nikotiinipussien erilaiset maut ja pakkaukset on suunniteltu houkuttelemaan nuoria. Kuva: Johanna Manu / Yle

Tupakkalaissa on jo nyt kielletty tunnusomaiset makuaineet, kuten mentoli. Tällä logiikalla myös nikotiinipusseista pitäisi Ruokolaisen mukaan kieltää vastaavat makuaineet.

Nikotiinipussien laaja makuvalikoima houkuttelee hänen mukaansa erityisesti nuoria.

– Tavallisesti nikotiini- ja tupakkatuotteiden käyttö aloitetaan alle 20-vuotiaana. Ennalta ehkäisevät toimet ovat tärkeitä juuri sen takia, että niillä ehkäistään nuorten nikotiiniriippuvuuden syntyä.

Ei voi verrata nikotiinipurkkaan

Vilma Rintamäki kertoo polttaneensa nuorempana myös tupakkaa. Siitä hän pääsi eroon nikotiinipussien avulla.

Nyt hän yrittää siirtyä miedompiin nikotiinipusseihin ja päästä sen myötä nikotiinipussien käytöstä kokonaan eroon.

THL:n Otto Ruokolainen ei allekirjoita väitteitä nikotiinipusseista ”terveellisempänä vaihtoehtona” verrattuna nuuskaan. Nikotiinipussien haittavaikutuksista on hänen mukaansa vähänlaisesti tietoa, koska kyseessä on niin uusi tuote.

– Yhteistä nuuskalle ja nikotiinipusseille on nikotiini. Nikotiinipusseissa nikotiinia voi olla jopa enemmän kuin nuuskassa. Nikotiinillahan on muitakin terveyshaittoja kuin riippuvuuden synnyttäminen ja ylläpitäminen, hän huomauttaa.

Hänen näkemyksensä on, ettei nikotiinipusseja pitäisi käyttää vieroitusvalmisteina.

Nikotiinipurukumi ja muut nikotiinikorvaushoitotuotteet ovat lääkkeitä, jotka ovat käyneet läpi lääkelain mukaisen prosessin – toisin kuin kulutustuotteina myytävät nikotiinipussit.

Nikotiinikorvaushoitotuotteista ei tule samanlaisia huippuja veren nikotiinipitoisuuteen eikä näin ollen samanlaista hyvänolontunnetta.

– Tietysti on hieno asia, jos nuuskan tai tupakan käytön pystyy lopettamaan nikotiinipussien avulla, mutta sen jälkeen pitäisi pystyä lopettamaan myös nikotiinipussien käyttö, Ruokolainen muistuttaa.

Voit keskustella aiheesta 22. syyskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme