Hyppää sisältöön

Elenian käyttöpäällikkö: Yön myräkkä oli poikkeuksellinen Sisä-Suomen alueella – Pihtiputaalla mahdollinen syöksyvirtaus

Yöllinen ukkosmyräkkä katkoi sähköt tuhansilta Elenian verkossa. Osa vioista on jo saatu korjattua. Maastossa tuhoja päästään korjaamaan vasta tuulten laannuttua.

Sähkölinjoja metsässä alhaaltapäin kuvattuna.
Osa Elenian verkkoon yön aikana tulleista katkoista on saatu palautettua. Vikapaikkoja myös pyritään rajaamaan pienemmiksi etähallinnan avulla Kuva: Sakari Partanen / Yle
Annika Rantanen

Verkkoyhtiö Elenian käyttöpäällikkkö Heikki Paananen sanoo, että yön myräkkä on ollut poikkeuksellinen yhtiön sähköverkon alueella Sisä-Suomessa.

Aamukahdeksan jälkeen sähköttä oli Elenian verkossa koko maassa noin 13 000 asiakasta, joista Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä pari tuhatta.

– Illalla länsirannikolle saapunut ukkosalue sai energiaa sisämaassa ja pyyhkäisi Ähtäristä Pihtiputaalle ja siitä eteenpäin idän suuntaan. Vuodenaikaan nähden näin voimakas yöukkonen puuskatuulilla on sellainen, mitä en itse uraltani parinkymmenen vuoden ajalta muista. Hyvin harvinainen tilanne, Paananen sanoo.

Rintama vei sähköt noin 4000 sähkönkäyttöpaikasta.

Paananen kertoo, että Pihtiputaalla on havaittu myös syöksyvirtaus. Etenkin Keski-Suomen alueella puita on kaatunut runsaasti.

Keski-Suomen pelastuslaitos kertoi varhain aamulla, että sillä oli yöllä kymmenkunta vahingontorjuntatehtävää. Pihtiputaalla oli sen mukaan kaatunut tuulten voimasta myös tukkipuuta.

Paananen kertoo, että Ilmatieteen laitoksen mittareihin olisi tallentunut Pyhäjärveltä jopa 26 m/s myrskypuuskia.

Maastoon vasta tuulten tyynnyttyä

Osa Elenian verkkoon yön aikana tulleista katkoista on saatu korjattua jo aamun aikana. Vikapaikkoja myös pyritään rajaamaan pienemmiksi etähallinnan avulla.

Maastoon korjaajat pääsevät vasta aamun ja aamupäivän tuulten tyynnyttyä. Viat on silti määrä saada korjattua vielä tänään.

– Nyt alueelle on saapunut varsinainen etelärannikolta saapunut matalapainerintama, josta varoitukset on annettu. Sen ohi menoa on odotettava ennen kuin korjaustyöt maastossa voidaan turvallisesti aloittaa, Paananen sanoo.

Suosittelemme