Hyppää sisältöön

Tutkija arvioi Niinistön haastattelua amerikkalaislehdessä: asenne venäläisiä kohtaan poikkeaa muista yhdellä tavalla

Presidentti Sauli Niinistön haastattelu The New York Timesissa herätti reaktioita lähinnä Venäjällä.

Näin presidentti Sauli Niinistö kommentoi toimittajille Ukrainan sotaa eilen New Yorkissa
Satu Helin,
Saana Uosukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistön viimeaikaiset puheet ydinsodan uhasta ovat herättäneet huomiota. Niinistö nosti uhan Ukrainan sodan laajenemisesta ydinsodaksi esiin viimeksi The New York Timesin haastattelussa viikonloppuna.

– Riski, että ydinaseita voitaisiin käyttää, on valtava, Niinistö sanoi lehdelle.

Hän myös penäsi ymmärtämystä venäläisiä kohtaan.

Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa, ja siksi presidentin haastattelut ja puheenvuorot ovat merkittäviä. Lausunnot ovat entistä kiinnostavampia nyt, kun Suomi on tuore Naton jäsen.

Brittiläisen turvallisuuspolitiikan tutkijan Anthony Lawrencen mukaan Niinistö on aina ollut muihin johtajiin verrattuna ymmärtävämpi Venäjää kohtaan.

– Se johtuu tietenkin historiastanne ja asemastanne kylmän sodan aikana ja sen jälkeen, sanoo Lawrence. Hän työskentelee kansainvälisessä puolustustutkimuskeskuksessa Virossa (ICDS).

Suomi liittyi Natoon vasta viime huhtikuussa. Kylmän sodan aikana Suomi joutui tasapainoilemaan, jottei se ärsyttänyt Neuvostoliittoa. Suomalainen myötäily tuli kansainvälisesti tunnetuksi termillä suomettuminen.

Kuvakaappaus The New York Timesin artikkelista joka käsittelee Sauli Niinistön vierailua yhdysvalloissa.
Presidentti Sauli Niinistön haastattelu julkaistiin sunnuntaina The New York Timesissa. Kuva: The New York Times

Niinistö ”vaikuttaa sopivan asteikon varovaisempaan päähän”

Niinistö toteaa amerikkalaislehden haastattelussa tavallisten venäläisten varmasti toivovan rauhaa. Niinistön mukaan se on perustunne ihmiselle. Niinistö myös toteaa, että sodan jälkeen Venäjän kanssa on muodostettava suhde, ei välttämättä läheinen ystävyyssuhde, mutta ”jopa hieman toinen toistaan ymmärtävä”.

– Luulen, että tämä asia [puhe Venäjän ymmärtämisestä] on vaikea monille maille. Varsinkaan kun Venäjä ei vaikuta näkevän tarvetta muuttaa omaa toimintaansa tai esimerkiksi tuoda sotarikollisia oikeuteen, tutkija Anthony Lawrence sanoo videohaastattelussa.

Lawrence kiinnittää huomiota myös Niinistön varoitteluun sodan laajenemisesta ja ydinsodan uhkasta. Monia närkästyttää tällainen puhe, koska sillä voidaan perustella tuen vähentäminen Ukrainalle tai peräti maan jättäminen oman onnensa nojaan.

Pelastushenkilöt sammuttamassa tulipaloa Lvivissä Ukrainassa.
Pelastushenkilöt sammuttamassa Venäjän pommituksen jälkeistä tulipaloa Lvivissä Ukrainassa. Kuva: EPA-EFE

Lawrence huomauttaa, että joidenkin näkemysten mukaan länsi ei ole tehnyt tarpeeksi.

Hän korostaa, että sodan mahdollisesta laajenemisesta on puhuttu joka kerran, kun läntiset liittolaiset ovat suunnitelleet uusia asetoimituksia Ukrainaan.

– On olemassa tietty varovaisuusasteikko ja [tämän haastattelun perusteella] Niinistö vaikuttaa sopivan sen varovaisempaan päähän, Lawrence sanoo.

Tutkija: Lausuntojen olisi pitänyt herättää enemmän huomiota

Saksalaisen ajatushautomon johtaja tulkitsee Niinistön puheita toisin. Thorsten Bennerin mielestä Niinistö on toistuvasti muistuttanut, että sotilaallista uhkaa Venäjää vastaan ei pidä vähentää.

Näistä syistä Bennerin mukaan nyt pitäisi kuunnella herkällä korvalla, kun Niinistö liittyy Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin seuraan niinä johtajina, jotka muistuttavat sodan laajenemisen uhkasta.

– Tämä on tärkeä viesti presidentiltä, joka vei maansa Natoon, Benner toteaa sähköpostitse.

Niinistön sanomiset eivät saaneet paljon huomiota Saksassa, mutta niiden olisi pitänyt, sanoo Benner. Hän työskentelee Global Public Policy Instituten johdossa.

Niinistöä siteerasi länsimediasta lähinnä sanomalehti Le Figaro.

Se tulkitsi maanantaina, että Niinistö oikeuttaa kommentillaan Saksan ja Yhdysvaltojen varovaisuutta Ukrainan asetoimituksissa. Lehti huomauttaa, että Yhdysvallat ei ole esimerkiksi vielä sopinut Ukrainalle luvattujen F-16-hävittäjien toimitusaikataulusta.

Propagandistit loukkaantuivat Putinin puolesta

Venäjällä sen sijaan Niinistön puheista otettiin kaikki irti. Räikeimmässä tulkinnassa Suomi on alkanut katua liittymistään Natoon.

Venäläismedia RBK siteerasi puolestaan sunnuntaina Niinistön haastattelua nostamalla Putinin roolia esiin. Media mainitsi Niinistön kertomuksen Putinin runouden tiedosta. Eräässä tapaamisessa Putin oli Niinistön mukaan avannut kirjailija Mihail Lermontovin tekstiä runoilija Aleksandr Puškinin kuolemasta pitkään ja hartaasti.

Tähän tarttuivat Venäjän ykköspropagandistit Margarita Simonjan sekä Vladimir Solovjev. Simonjan antaa ymmärtää Telegram-videolla, miten naurettavaa on testata venäläistä johtajaa kirjallisuudesta. Videoviestin jakoi myös Solovjev omalla kanavallaan.

Arkumenti i Fakty -sivustolla politiikan asiantuntija Marat Baširov totesi, että Niinistön kommentit johtuvat taloustilanteesta, joka vaikeutui pakotteiden vuoksi. Suomi on siis pulassa, sillä se ei saa enää raaka-aineita Venäjältä, sanoo Baširov.

Ria Novostin asiantuntija Igor Kovalev puolestaan vähätteli Niinistön roolia ulkopolitiikassa. Venäläismedian mukaan Suomen pääministeri vastaa Suomen kannoista, joten Niinistön positiivisena nähdyt kannat Venäjän-suhteista eivät saa kannatusta venäläisvastaisena pidetyssä Suomessa.

Venäjän reaktioista kirjoitti Suomessa toissapäivänä Ilta-Sanomat.

Suosittelemme