Hyppää sisältöön

Suupohjan radan tulevaisuus sai merkittävän käänteen – ”Ukrainan sota on tuonut huoltovarmuuden esille”

Hallituksen budjettiriihessä Suupohjan radalle myönnettiin sen kipeästi kaipaamaa remontin suunnittelurahaa. Asiaan vaikuttivat maailmantilanne ja alueelle suunnitellut investoinnit.

Suupohjan rata Marrilankyläntien tasoristeyksen kohdalla Kurikassa. Suunta Kaskisiin päin.
Suupohjan rata Marrilankyläntien tasoristeyksen kohdalla Kurikassa. Peruskorjauksessa ratapölkkyjä vaihdettaisiin betonisiin ja osin hiekkaisia ratapenkkoja sepelöitäisiin. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle
Tuomo Mäenpää,
Tuomo Rintamaa

Suupohjan radan tulevaisuus sai positiivisen käänteen, kun hallituksen budjettiriihen päätöksistä löytyi esitys viidestä miljoonasta eurosta radan suunnitteluun.

Etelä-Pohjanmaan rautatieyhdistyksen toiminnanjohtaja Jorma Vierula pitää uutisia radan kannalta käänteentekevänä ja erittäin mieluisina.

Aiemmin Väylävirasto on kertonut pitävänsä radan sulkemista liikenteeltä ensi vuonna parhaana vaihtoehtona.

– Tulkitsen esitystä siten, että rahasumma on tarkoitettu Suupohjan radan korjausinvestoinnin suunnitteluun. Johtopäätökseni on, että radan liikenne jatkuu ja radan korjaaminen sekä korjausvelan purku käynnistyvät, Vierula iloitsee.

Hän korostaa, että Suupohjan radan nostaminen uudeksi investointikohteeksi on merkittävä asia.

– Asian erityisyyttä korostaa se, että tällainen avaus saadaan tilanteessa, jossa maamme taloudellinen tilanne on haastava ja liikennehankkeiden välinen kilpailu on erittäin kova.

Metsä Boardin investointi ja maailmantilanne ratkaisivat

Myös Etelä-Pohjanmaan rautatieyhdistyksen puheenjohtaja, SDP:n entinen kansanedustaja Harry Wallin iloitsee siitä, että yhdistyksen viiden vuoden työ on tuottanut tulosta.

Wallinin mukaan maailmantilanne on muuttanut suhtautumista huoltovarmuuteen.

– Ukrainan sota on tuonut huoltovarmuuden esille. Kaskisten satama ja Suupohjan rata ovat mitä parhainta siihen nähden.

Tärkeimmäksi radan tulevaisuuteen vaikuttavaksi asiaksi Wallin kuitenkin nostaa Metsä Boardin suunnitteleman taivekartonkitehtaan investointihankkeen.

Väyläviraston teettämien tutkimusten perusteella on arvioitu, että radan peruskorjauksen hinta nousisi 150 miljoonaan euroon, kevennetty peruskorjaus maksaisi 50 miljoonaa.

Sähköistyksineen hintalappu olisi arvioiden mukaan jo arviolta 240 miljoonaa euroa.

– Uskon että kevennetty peruskorjaus on todennäköisin. Sillä voidaan vaihtaa ratapenkka hiekasta sepeliin, puupöllit betonisiin ja kiskotus raskaammaksi, Wallin sanoo.

Suupohjan radan kunnostaminen on myös RKP:n kansanedustajan ja talousvaliokunnan jäsenen Joakim Strandin mukaan hyvä asia.

– Suupohjan radan eteen on tehty todella pitkään töitä. Sitä on tavallaan vuodesta toiseen aina tekohengitetty pienellä kunnostuksella.

Strand pitää viiden miljoonan euron suunnittelurahaa reippaana panostuksena.

– Panostus totta kai liittyy Kaskisten seudun investointeihin, jotka ovat toivon mukaan lähivuosina tulossa. Suupohjan rata on siinäkin mielessä erittäin tärkeä.

Suosittelemme