Hyppää sisältöön

Budjettiriihi tuomassa Porin ja Helsingin väliset lennot valtion ison tukipotin piiriin

Budjettiriihessä linjattiin, että Porin ja Helsingin väliset lennot hoidettaisiin vuodesta 2025 alkaen valtion kilpailuttamana. Valtio osallistuisi kustannuksiin aiempaa huomattavasti enemmän.

Ihmisiä nousemassa pieneen lentokoneeseen.
Matkustajia nousemassa Helsingin-lennolle Porin lentoasemalla syksyllä 2022. (Kuvatekstiä korjattu klo 11.04. Aiemmin vuosiluku oli 2021.) Kuva: Antti Laakso / Yle
Antti Laakso

Valtio kaavailee uutta mallia Porin lentoliikenteen järjestämiseen.

Hallitus päätti budjettiriihessään alkaa tukea Porin ja Helsingin välistä lentoreittiä Savonlinnan mallin mukaan vuonna 2025.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että jatkossa valtio kilpailuttaisi lennot ja Pori osallistuisi kustannusten maksamiseen. Savonlinnan mallissa kulut on jaettu puoliksi valtion ja kaupungin välillä.

– Valtio voisi jatkossa toimia lentoliikenteen järjestäjänä ja osallistua sitä kautta kestävällä tavalla lentoliikenteen rahoittamiseen, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja, raumalainen Matias Marttinen (kok.) sanoo.

Valtio isolla rahalla mukaan kustannuksiin

Tähän saakka Pori on kilpailuttanut lennot itse, ja kustannukset ovat jääneet pääosin porilaisten veronmaksajien harteille. Kyse on useista miljoonista euroista vuodessa.

Valtio teki ensimmäisen tukipäätöksen Porin ja Helsingin välisten lentojen rahoittamisesta vuosi sitten. Tuolloin tukisumma oli miljoona euroa. Pori on maksanut lennoista vuodesta 2019, koska lentoja ei ole saatu kaupalliselta pohjalta kannattaviksi.

Kansanedustaja Matias Marttinen sanoo, että nyt porilaisten päättäjien pitää miettiä, hyväksyvätkö he uuden mallin. Hän arvioi, että tulevaisuudessa maakuntalentojen järjestämisessä valtion ja lentokenttäkaupunkien yhteistyöstä saattaa tulla laajemminkin käytetty ratkaisu.

Kaupunginjohtaja iloinen ratkaisusta

Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna pitää budjettiriihen päätöstä Porin kannalta erittäin myönteisenä. Kaupunki ja Satakuntaliitto ovat pitkään vaatineet, että valtio tukee Porin ja Helsingin välisiä lentoja kuten se tukee muitakin maakuntalentoja.

– Meidän viestimme on mennyt hyvin perille. Pori on nyt tasavertaisessa asemassa muiden maakuntakenttien kanssa, Inna arvioi.

Inna sanoo, että nyt täytyy alkaa käydä neuvotteluja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa siitä, miten uudistus käytännössä hoidetaan. Vielä ensi vuonna lennot järjestetään Porin kaupungin voimin.

Satakunnassa on pidetty tärkeänä, että lentoreittiliikenne Porista Helsinkiin säilyy. Syynä ovat alueen teollisuuden tarpeet ja halu ylläpitää Porin lentokenttää, jolla toimii muun muassa Suomen Ilmailuopisto.

Onko budjettiriihessä tehty ratkaisu järkevä? Voit kommentoida uutista Yle Tunnuksella 22.9. klo 23 saakka.

Suosittelemme