Hyppää sisältöön

Kotivideo näyttää pälyilevän Putinin verkkareissa – Yle julkaisee kuvat salaiselta Suomen-matkalta 90-luvulta

Ainutlaatuinen kotivideo näyttää, miten Putin vietti vapaa-aikaa luksushuvilalla Etelä-Suomessa Neuvostoliiton romahtamisen aikaan. Vaikka Putin pukeutui rennosti, hän käyttäytyi erittäin varautuneesti.

Tekijät

toimittaja:Mika Mäkeläinen
tuottaja:Päivi Koskinen

Asuna hihaton vaalea paita ja Adidaksen siniset verkkarit. Tukka on ylipitkä, olemus arkinen.

Tällaisena Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia ei ole ennen nähty.

Verkkari-Putin pelaa pingistä vapaa-ajan asussa, mutta olemus ei kohene, kun hän istuu ruokapöydässä juhlavalla aterialla.

Ilme ei sovi siihen julkisuuskuvaan, jota Putin on rakentanut itsestään suunnitelmallisesti useiden vuosien ajan.

Siksi tämä juttu osoittaa, kuinka räikeän erilaiselta nykyinen hirmuhallitsija näytti ennen pääsyään valtaan.

– Tällainen Putin oli ennen rikastumistaan: huono tuulipuku, huono kampaus, huono hihaton paita, puuhastelemassa jokapäiväisiä asioita, arvioi Luke Harding, brittiläisen The Guardian -lehden Venäjä-asiantuntija ja entinen Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Video on kuvattu Suomessa vapun aikaan, Ylen tietojen mukaan 1990-luvun alussa. Näinä vuosina nelikymppinen Putin nousi nopeasti vaikutusvaltaiseksi peluriksi Pietarissa.

Yle on saanut käyttöönsä vierailusta taltioidun poikkeuksellisen kotivideon. Vierailusta ei ole aiemmin kerrottu Suomessa julkisuudessa.

Videolla näkyy, kuinka varautuneena tunnetun Putinin itsekontrolli välillä pettää. Pingisottelun tuoksinassa Putinia jopa naurattaa.

Hetki on harvinainen.

– Silmiinpistävintä on se, että Putin hymyilee ja näyttää ihmiseltä eikä hirviömäiseltä hahmolta kuten nykyisin, sanoo Harding, jolle Yle on näyttänyt katkelmia videosta.

Kun pallo on pelattu, paljastuu Putinin maneeri: hän raapii toistuvasti niskaansa vasemmalla kädellään. Tuleva Venäjän johtaja tuskin huomasi, että häntä kuvataan.

Tällä videolla näkyy katkelmia kahdesta pingisottelusta. Putinin parina pelaa Pietarin kaupunginjohtajana tunnettu Anatoli Sobtšak, harjoitteluvastustajinaan kaksi henkivartijaa.

Video on kuvattu Venäjän-kauppaa tehneen Thomesto-konsernin edustushuvilalla. Paikka on Raaseporissa sijaitseva Torsön saari Suomen etelärannikolla.

Suomalainen Thomesto toi Venäjältä raakapuuta, joten yhteydet itänaapurin päättäjiin olivat sille elintärkeät.

Vierailu ajoittuu kaaokselliseen aikaan. Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, ja sen perillinen Venäjä hapuili kivuliaasti kommunismista kohti kapitalismia.

Samana vuonna Leningradin nimi vaihtui Pietariksi ja Sobtšak nousi sen kaupunginjohtajaksi. Putin työskenteli hänen apulaisenaan ja vastasi suurkaupungin suhteista ulkomaille.

Kaiken keskellä Putinilla ja Sobtšakilla oli kuitenkin aikaa matkustaa perheineen vaivihkaa vapaalle Suomeen – ja pelata pingistä.

Sparraajat ymmärtävät roolinsa – panevat vastaan tarpeeksi, mutta eivät liikaa, jotta johtokaksikko pääsee tuulettamaan voiton merkiksi.

Putin on vainoharhaisen tarkka yksityisyydestään. Hän ei ole päästänyt julkisuuteen yhtään sellaista videota, jota ei olisi suunniteltu presidentin arvovallan pönkittämiseksi.

Ylen saamalla videolla Putin ei kuitenkaan ole päässyt sanelemaan mitä kuvataan ja mitä ei. Eikä sitä, kuinka edukseen hän esiintyy.

Hardingin mukaan video myös osoittaa, kuinka pienikokoinen Putin on.

– Tämä on erinomaista, kiehtovaa, alkuperäistä ja koukuttavaa filmiaineistoa, Harding sanoo.

Kolmen kuvan kollaasi Vladimir Putinista. Ensimmäisessä hän pelaa jääkiekkoa, toisessa Putin on sukellusveneen ohjaamossa ja kolmannessa paidattomana pitelee suurta ahventa kädessään.
Yksinvaltiaana Putin on rakentanut mielikuvaa kaiken osaavasta machomiehestä. Kuvissa Putin pelaa jääkiekkoa Sotšissa vuonna 2021, sukeltaa Suursaaren lähellä 2019 ja kalastaa Siperiassa 2017. Kuva: Alexei Nikolsky, Alexei Druzhinin / AOP

Yle ei kerro videon lähdettä, koska Putinin reaktio hänen henkilökohtaisen elämänsä paljastuksiin voi olla arvaamaton. Lähteen turvallisuuden takia Yle ei liioin nimeä muita haastateltuja henkilöitä.

Jutussa näkyviä videoita on editoitu, koska alkuperäinen kuvamateriaali on tyypillistä heiluvaa kotivideota.

Yle on varmistanut videon aitouden ja Ylellä on hallussaan siitä vanha VHS-kasetti. Yle on myös varmistanut kuvauspaikan.

Nykyisin edustustila ei kuulu enää Thomesto-yhtiöille vaan on uuden suomalaisen omistajansa yksityinen koti.

Videosta on aiemmin vuodettu julkisuuteen lyhyt katkelma, joka kuitenkin poistettiin muun muassa Youtube-videopalvelusta nopeasti.

Kun Putin huomaa, että häntä kuvataan, hän kääntää katseensa alas. Putinin vieressä alla olevassa kuvassa on Anatoli Sobtšakin henkivartija.

Vladimir Putin 90-luvulla värikkäissä verkkarivaatteissa.

Vierailua isännöivät suomalaiset liikemiehet, jotka halusivat parantaa kauppasuhteita Venäjään. Ajan hengen mukaan liikekumppaneita kestittiin avokätisesti.

Thomeston työntekijänä tuolloin työskennellyt mies kertoo Ylelle, että juuri vierailun aikaan tekeillä ei ollut suuria kauppasopimuksia. Putinin ja Sobtšakin suosio voisi miehen mukaan kuitenkin vaikuttaa bisnesten sujuvuuteen ja verokohteluun tulevaisuudessa.

Satsaus osui sikäli nappiin, että molemmat vapunviettäjät nousivat Venäjän oikukkaassa herrahississä.

Kun kyse oli venäläisistä alfamiehistä, pätemisen tarve korostui kaikessa mitä keväisellä Suomen-retkellä tehtiin. Jopa pöytätenniksessä.

– Pelasin yhden matsin Putinin kanssa, mutta en kerro kumpi voitti, mies sanoo.

Hänen mukaansa kalastus oli vierailulla tärkeä ajanviete, josta kertoo myös alla oleva video.

Buster-alumiiniveneen kipparina toimi Thomeston johtotehtävissä työskennellyt Pentti Laukontaus ja keskipenkillä hääri Sobtšak. Veneseurueen kolmas mies on Putin.

Paikalla olleen suomalaisen liikemiehen mukaan saalista oli tärkeätä saada myös Raaseporissa, vaikka Putin ei vielä tuolloin rakentanut imagoaan poseeraamalla komeiden kalansaaliiden kanssa kuten myöhemmin presidenttinä.

– Ne olivat kovia kalastamaan. Ne yrittivät virvelöidä, mutta meillä oli verkot ulkona, että saataisiin jotain kalaa. Eivät ne mitään ongella tai virvelillä saaneet, mies kertoo.

Paikalla ollut henkilö kertoo, miten nimenomaan Putinin olemus erosi muista.

Venereissulla kokassa selin menosuuntaan istuu vähäeleinen, kaljuuntuva mies oranssissa takissa.

Muut veneessä katsovat kohti kameraa ja huutelevat rannalle, mutta mies istuu vaiti.

Kaulus korkealla hän on niin hiljainen ja huomaamaton kuin mahdollista.

– Koulutetun vakoojan elkeet, sanoo eräs paikalla ollut henkilö Putinista.

Kasvojaan piilottelevaan Putiniin kiinnittää huomiota myös brittiläinen Venäjä-asiantuntija Harding.

– Vakoojakoulutuksen ensimmäisiä oppeja on se, että pitää välttää joutumasta kuviin. Vakoojat ovat vaitonaisia kaikkialla maailmassa, mutta KGB:ssä aivan erityisesti, joten tämä kuvamateriaali on erittäin poikkeuksellista, Harding sanoo.

Raaseporin vierailuun osallistunut henkilö kertoo muistavansa, että Putin sanoi hänelle työskentelevänsä KGB:n upseerina.

Putin on väittänyt, että hän erosi tiedustelupalvelusta elokuussa 1991, kun vanhoilliset kommunistit yrittivät kaapata vallan Neuvostoliiton presidentiltä Mihail Gorbatšovilta.

Se ei kuitenkaan tarkoita, että Putin olisi välttämättä katkaissut siteensä organisaatioon. Tiedustelumaailmassa sanotaan, että kerran vakooja, aina vakooja.

Putinin vanavedessä Venäjää hallitsevat nyt tiedustelualan veteraanit, jotka tulkitsevat maailmaa epäluuloisen vakoojan vinkkelistään.

Harding uskoo, että Putin piti kotivideon kuvausta Raaseporissa Suomen tiedusteluoperaationa – mitä se Ylen tietojen mukaan ei suinkaan ollut.

Putin ei vapunvietossa voinut täysin välttää kameraa, mutta ainakin hän kontrolloi tunteidensa ilmaisua. Hän näyttää useissa tilanteissa perin myrtyneeltä.

– Ennen nykyistä botox-naamaista Putinia, nuoren Putinin kasvoissa heijastuu tyytymättömyys maailmaan. Hän näyttää epäilevältä tai synkältä, Harding tulkitsee lähikuvissa näkyvää Putinia.

Alla olevassa videossa näkyy, miten henkivartijat tekevät Putinille tikanheittopaikan.

Aikaisemmassa videossa näkyy nainen, joka perkaa Putinin veneseurueen saamaa kalaa. Silminnäkijän mukaan hän on Putinin silloinen puoliso Ljudmila Putina. Nykyisin hänet tunnetaan uuden avioliiton myötä nimellä Ljudmila Otšeretnaja.

Yle ei ole pystynyt varmistamaan, että tunnistus on oikea, mutta joka tapauksessa Ylen lähteiden mukaan sekä Ljudmila Putina että Putinien kaksi tytärtä olivat paikalla.

Paikalla ollut Thomeston työntekijä kehuu Putinin vaimoa Ljudmilaa erittäin mukavaksi. Hänen ja muiden suomalaisten oli kuitenkin paljon vaikeampi tulkita, mikä Vladimir Putin itse oli miehiään.

– Putinia ei päässyt lähelle, että olisi juotu vähän viinaa ja keskusteltu naisista ja elämästä, ei sinne päinkään. Hän oli hyvin restriktiivinen alkoholin suhteen eikä polttanut tupakkaa, mies muistelee.

Videolla näkyy kuitenkin ainutlaatuinen hetki.

Neuvostoimperiumin kasvatti heittäytyy vitsailemaan markkinataloudesta, kun hänen pomonsa Sobtšak saa eteensä ison lihakimpaleen.

Videolla näkyy, että Putinilla oli aterialla edessään viiniä ja olutta, samalla kun muut näyttivät juovan vain viiniä.

Venäläiseen tapaan Raaseporissa aterioilla piti olla tarjolla myös kirkasta.

– Kyllähän siellä aina vähän vodkaa juodaan, paikalla ollut mies kertoo.

Myöhemmin presidenttinä Putin on usein nähty kilistelemässä maljoja, mutta hänen syömistään on näytetty tuskin koskaan.

Tässäkin suhteessa kotivideo Raaseporin vapunvietosta on brittitoimittaja Hardingin mukaan poikkeuksellinen.

– Hän todellakin ahmii mahan täydeltä, Harding sanoo.

Seurue herkuttelee paistilla ja vitsailee mässäilystään samalla, kun heidän kotikaupungissaan ihmiset kärsivät ruokapulasta. 1990-luvun alkuvuosina Pietarissa kauppojen hyllyt olivat usein tyhjiä ja ruokaa säännösteltiin.

Putin varoitti venäläisten tulvasta rajan yli

Putin oli Ylen lähteen mukaan Raaseporin huvilalla hyvin harvapuheinen. Yksi Putinin kysymys miehelle jäi kuitenkin mieleen.

– Hän sanoi minulle, että miten käy, jos tänne yhtäkkiä pelmahtaa puolitoista miljoonaa venäläistä rajan yli. Minä sanoin, että ei tule tapahtumaan, mies muistelee.

Putin siis todellakin epäili, että joukkopako saattaisi olla mahdollista, mies huomauttaa. Olot Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin olivat niin sekasortoiset ja ihmisten huoli toimeentulosta oli kova.

Mies kertoo vastanneensa Putinille, että tämän väläyttämästä rajanylittäjien tulvasta ei olisi pelkoa, koska venäläiset olivat niin kotiseuturakkaita.

Botox ei tehnyt Putinista ikinuorta presidenttiä

Vuonna 2000 kuollutta Sobtšakia pidettiin Venäjällä uudistusmielisenä johtajana. Putinin vakaumus hänen poliittisen uransa alussa ei ollut yhtä selvä.

– Kumpi Putin tässä näkyy, onko tässä demokraatti Putin vai vetääkö Putin jotain roolia kuten uransa varrella muulloinkin? Harding kysyy.

1990-luvulla Putin vieraili Suomessa usein, erityisesti Pietarin ystävyyskaupungin Turun vieraana. Myöhemmin Putin päätyi Moskovaan ja nousi tiedustelupalvelu FSB:n eli entisen KGB:n johtajaksi. Siitä tie aukeni Kremliin maan johtajaksi.

Presidenttinä Putin näytti nuorelta ja dynaamiselta verrattuna edeltäjäänsä Boris Jeltsiniin. Hardingin mukaan Jeltsin oli pitkälti kykenemätön hoitamaan tehtäviään ja usein myös humalassa.

– Putin pyyhälsi valtaan ikään kuin saksalais-preussilaisena modernina teknokraattisena johtajana, Harding luonnehtii.

Hieman epäsiistiin tukkaan ja löysiin verkkareihin sonnustautunut pingiksen pelaaja on sen jälkeen saanut kohentaa imagoaan rajattoman rahan ja vallan turvin. Lopputulos näyttää irvokkaalta.

Kuva Vladimir Putinista 90-luvulla ja vuonna 2023. 90-Luvulla Putinilla on päällään ajalle tyypillinen värikäs verkkapuku ja 2023 valkoinen poolopaita ja musta takki.
Putin Raaseporissa Suomessa 1990-luvun alussa ja Moskovassa maaliskuussa 2022. Kuva: Sergei Guneyev / AOP

Kohta 71-vuotias Putin on tiettävästi nuorentanut itseään kasvoryppyjen siloittamiseen tarkoitetuilla botox-ruiskeilla ja kauneusleikkauksilla. Hardingin mielestä lopputuloksena ovat turvonneet ja pyöristyneet kasvot.

– Hänestä on yritetty muokata nuorekasta tai iätöntä kansakunnan isää, mutta todellisuudessa hän näyttää melko kauhealta, Harding sanoo.

KGB-vakoojalle kelpasivat jo 90-luvun alussa läntiset Adidaksen verkkarit – läntiset arvot sen sijaan eivät.

Putin hankkii Venäjän muiden miljardöörien tapaan kalleinta muotia mitä rahalla saa, eikä hän edes teeskentele samastuvansa tavalliseen kansaan.

Kun Putin kuukausi Ukrainan hyökkäyssodan alkamisen jälkeen saarnasi venäläisille lännen pahuudesta moskovalaisella stadionilla, hän oli pukeutunut yli 10 000 euron hintaiseen italialaiseen toppatakkiin.

Lämpöä se tuskin piti yhtään sen paremmin kuin Thomeston järjestämä oranssinen lämpötakki Raaseporin kalareissulla vuosikymmeniä sitten.

Voit keskustella aiheesta maanantaihin 25. syyskuuta kello 23 asti. Keskustelu vaatii Yle Tunnuksen.