Hyppää sisältöön

Maakuntajohtaja valtion budjettiesityksestä: lentoliikenne rakentaa tulevaisuudenuskoa, muut väylähankkeet surullista luettavaa

Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Markus Hirvosen mukaan hallituksen budjettiesitys sisältää maakunnan kannalta hyviä ja huonoja asioita. Hirvonen moittii erityisesti väylähankkeiden puuttumista.

Markus Hirvonen ruskaisessa puistossa.
Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen kiittelee budjettiesitystä lentoliikenteen jatkumisesta mutta moittii maakunnan väylähankkeiden unohtamista. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Pekka Niiranen

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Markus Hirvonen näkee hallituksen sopimassa ensi vuoden budjettiesityksessä hyvää ja huonoa.

Hyvää on erityisesti lentoliikenteen jatkuminen Joensuussa.

– Hyvää ja tulevaisuudenuskoa rakentavaa on se, että meidän lentoliikenne sai kaksivuotisen päätöksen sataprosenttisella valtion tuella. Se on erittäin hyvä asia, Hirvonen kiittelee.

Toinen hyvä asia on hänen mielestään yliopistojen korkeakoulupaikkojen opiskelijapaikkojen lisääminen, joka tuo alueelle lisää elinvoimaa.

– Kolmas hyvä asia on Luumäki-Imatra-välin parantaminen, joka tietysti parantaa myös meidän yhteyksiä Karjalan radalla, Hirvonen toteaa.

”Väylähankkeet loistavat poissaolollaan”

Markus Hirvonen löytää budjettiesityksestä kuitenkin myös asioita, jotka eivät ole maakunnan kannalta myönteisiä. Niitä ovat erityisesti maakunnan väylähankkeet, jotka hänen mukaansa nyt loistavat poissaolollaan.

Maakuntajohtajan mukaan ne ovat ”surullista luettavaa”.

– Siellä on esimerkiksi siltapaketti, jossa ei ole määritelty niitä siltoja, joista se koostuu. Meillä on Järvi-Suomen keskiössä paljon siltoja, tulemme tietenkin tekemään niistä esityksiä, Hirvonen sanoo.

Budjettiesityksessä mainitaan myös Itä-Suomen vision kehittämistyö, mutta se, paljonko siihen kohdennetaan rahoitusta, ei ole tiedossa.

– Itä-Suomen kehittäminen vaatisi myös taloudellisia panostuksia, maakuntajohtaja korostaa.

Joensuun lentoasema
Budjettiesityksen mukaan lentoliikenne Joensuuhun on turvattu vuoden 2026 kevääseen saakka. Kuva: Hanna Laukkanen / Yle

Maakuntaliitto valmistautuu jo seuraaviin vuosiin

Hirvonen sanoo, että vaikka esityksestä jääkin nyt puuttumaan Pohjois-Karjalan kannalta paljon olennaisia asioita, niin esitys ei ole silti täysin huono.

– Positiivisesti ajateltuna siellä on paljon hyvääkin, mutta enemmän olisimme toivoneet nimenomaan saavutettavuuteen sekä kuntien ja hyvinvointialueiden tilanteeseen liittyvää rahoitusta, Hirvonen tuumaa.

Hän lupaa, että maakuntaliitto tulee jatkossa vaatimaan budjettiin enemmän kohteita, jotka hyödyttävät Pohjois-Karjalaa.

– Keskitytään ajamaan näitä meille tärkeitä asioita seuraaville vuosille. maakuntajohtaja lupaa.

Suosittelemme