Hyppää sisältöön

Anastasija Kortšinskaja ajelee Suomessa autolla, joka on Venäjän rekisterissä: ”En ymmärrä, kuinka autoni vaikuttaa Venäjän tilanteeseen”

Suomessa epäillään olevan reilusti Venäjän rekisterissä olevia autoja. Osa niistä voi olla maassa laittomasti tai sääntöjen vastaisesti.

Venäjälle rekisteröity auto lähdössä liikkeelle parkkipaikalla.
Haminassa voi vieläkin nähdä autoja, jotka on rekisteröity Venäjälle. Kuva on otettu 20.9.2023. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Stella Hag,
Jevgeni Bogdanov,
Jasmina Kauta

Suomessa on yhä venäläisiä, jotka ajavat Venäjän rekisterissä olevalla autolla. Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshitin mukaan Tullilla ei ole tietoa siitä, kuinka paljon Suomessa tai muualla EU-alueella on tällä hetkellä autoja, jotka ovat venäläisrekisterissä.

Rakshit pitää mahdollisena, että Suomessa on tällä hetkellä lukuisia autoja, jotka ovat maassa laittomasti tai ainakin sääntöjen vastaisesti.

– Oletamme, että tällä hetkellä Suomessa on autoja, joita pitää tarkastella tulevaisuudessa myös autoverojen kannalta. Myöhemmin tulee myös pohdittavaksi se, onko venäläisautoja tuotu pysyvän vai väliaikaisen maahantuonnin perusteella pakotteiden vastaisesti.

Tietoa venäläisten autojen lukumäärästä ei ole myöskään Rajavartiolaitoksella tai liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla.

Suomi kielsi Venäjän rekisterissä olevien henkilöautojen maahantuonnin 16. syyskuuta alkaen. Nyt Suomeen ei saa tuoda Venäjän rekisterissä olevia autoja edes väliaikaisesti tiettyjä tapauksia lukuun ottamatta. Varsinainen maahantuonti on ollut kiellettyä jo 7.10.2022 lähtien. Autojen maahantuontikielto on osa EU:n Venäjää vastaan asettamia pakotteita.

Koska kattavaa valvontaa ajoneuvoista sisämaassa ja EU-alueella ei ole, tuontikieltoa on saatettu rikkoa.

Autoja pitää myös viedä pois

Helsingissä asuva S2-kouluttaja Anastasija Kortšinskaja ajelee autolla, joka on Venäjän rekisterissä.

– Tulli totesi minulle toukokuussa, että saan käyttää Venäjällä rekisteröityä autoa Suomessa, jos minulla on oleskelulupa määräaikaisen työsopimuksen perusteella, Kortšinskaja kertoo.

Nyt säännöt muuttuivat. Venäjän rekisterikilvissä olevat autot tulee viedä pois Suomesta 16.3.2024 mennessä. Tämä koskee myös Suomessa asuvia venäläisiä.

Pitkähiuksinen nainen istuu henkilökuvassa ja katsoo kameraan.
Anastasija Kortšinskaja työskentelee S2-kouluttajana. Kuva: Polina Maksareva

Kortšinskaja aikoo mennä Venäjälle myymään autonsa ennen maaliskuuta. Hän kertoo tarvinneensa autoa Joensuussa, jossa hän asui aiemmin. Helsingissä hän on valmis käyttämään joukkoliikennettä.

Kortšinskaja lisää, että uudet säännöt herättävät kummastusta venäläisten keskuudessa.

– Rajoitukset tulivat puskista. On kuitenkin hyvä asia, että annetaan kuusi kuukautta aikaa viedä auto pois. Mutta silti en ymmärrä, kuinka Helsingissä kotini lähellä oleva autoni vaikuttaa Venäjän tilanteeseen, Kortšinskaja ihmettelee.

Kysyimme maahantuontikiellon tultua voimaan rajalla olleiden ajatuksia. Aleksei Semenov asuu Slovakiassa, joten hänelle kiellosta ei henkilökohtaisesti ole haittaa. Video: Kare Lehtonen / Yle

Traficom: Auton voi vielä rekisteröidä

Yksi keino venäläisessä rekisterissä olevan auton pitämiseen Suomessa on auton rekisteröinti Suomeen. Traficomin liikennekelpoisuuden ja -valvonnan palvelukokonaisuuden päällikkö Miikka Heikkinen kertoo, että venäläisautoja voi edelleen rekisteröidä Suomeen. Maahan ei kuitenkaan enää voi tuoda autoa, jonka tahtoisi rekisteröidä.

– Venäjälta tuotuja autoja kohdellaan samalla tavalla kuin muita EU:n ulkopuolelta tuotuja autoja, kun niitä halutaan rekisteröidä Suomeen.

Venäjälle reksiteröity auto pysäköitynä parkkipaikalle.
Venäjän rekisterikilpi on selvästi erinäköinen kuin Suomen kilpi. Kuva on otettu Haminassa 20.9.2023. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Vaikka Traficomin puolella rekisteröintiprosessi etenisikin, ongelmia voi tulla esimerkiksi auton tullauksen kanssa. EU:n ulkopuolelta tuotavasta ajoneuvosta on tehtävä tuontitullaus.

Suomessa asuva Anastasija Kortšinskaja haluaisi rekisteröidä autonsa Suomeen, mutta Tullin mukaan se ei ole hänen kohdallaan mahdollista.

Tulli lähetti Kortšinskajalle toukokuussa Ylen näkemän viestin, jonka mukaan Kortšinskajan auton tuontitullaus ei pakotteiden vuoksi onnistu: Koska Kortšinskaja on lokakuussa asetetun maahantuontikiellon jälkeen poistunut Suomesta autollaan useita kertoja ja palannut sillä Suomeen, auton ei lasketa olleen Suomessa jo ennen autoon kohdistunutta pakotetta.

Kortšinskajan mukaan toinen este auton rekisteröinnille olisi ollut tuontitullauksen hinta. Tullin lähettämän viestin mukaan maksu olisi ollut 10 prosenttia auton hinnasta, ja sen lisäksi olisi vielä pitänyt maksaa 24 prosentin arvonlisävero.

Rekisterikilvet Venäjällä eroavat ulkonäöltään EU:n kilvistä. Uutisoimme vuosi sitten rajalla havaitusta ilmiöstä: venäläiset vaihtoivat kilpensä saavuttuaan EU-alueelle.

Suosittelemme