Hyppää sisältöön

Pride-liputuksen kohtalo ratkesi Kajaanissa – tällainen on uusi ohje: ”Sinne ei muita lippuja nosteta”

Liputusohjeen laatiminen nousi esille toukokuussa, kun kaupunginhallitus käsitteli Kainuun Setan kuntalaisaloitetta liputuksen järjestämisestä Kainuu Pride -tapahtuman aikaan.

Sateenkaarilippu puistossa Helsinki Pride 2021 -viikolla.
Kajaanin kaupungintalolla ei liputeta järjestöjen tai muiden toimijoiden lipuilla. Kuva: Nella Nuora / Yle
Sanna Kähkönen,
Tiia Korhonen,
Arto Loukasmäki

Kajaanin kaupungintalolla ei jatkossakaan liputeta sateenkaarilipulla.

Kajaanin kaupunki on laatinut uuden liputusohjeen. Sen mukaan kaupungintalolla ei liputeta järjestöjen tai muiden toimijoiden lipuilla, vaan Suomen ja muiden valtioiden, EU:n, Puolustusvoimien ja Naton lipuilla.

Ohjeessa liputuspäivät on jaettu neljään kategoriaan: viralliset ja vakiintuneet liputuspäivät, sisäministeriön suosittelemat liputuspäivät, kertaluontoiset liputuspäivät ja suruliputus.

Kajaani ei liputa kaupungintalolla pridea eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta juhlistavaa tapahtumaa Suomen lipulla.

– Se on vain yksi tapahtuma muiden joukossa, sanoo kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Esimerkiksi suositeltuina liputuspäivinä kuten romanien ja saamelaisten kansallispäivänä kaupungintalolla liputetaan Suomen lipulla, mutta muissa kaupungin kiinteistöissä voidaan liputtaa silloin myös muilla lipuilla.

Muilla lipuilla liputtamisesta päättää kaupunginjohtaja lain, hyvien tapojen ja kaupungin arvojen mukaisesti.

– Kaupungintalon viidessä lipputangossa on tiukka linja, ja sinne ei muita lippuja nosteta kuin mitä ohjeistus sanoo. Muihin lipputankoihin tulevat mahdolliset liput ovat kaupunginjohtajan päätösvallassa, jos hakemuksia tulee, kertoo kaupunginjohtaja Jari Tolonen.

Kuntaliitto selvitti kesäkuussa kuntien osallistumista prideen, 62 kuntaa vastasi. Vastausten perusteella yleisin liputuspaikka oli juuri kaupungintalo.

Kajaanin kaupungintalon sisäänkäynti kesällä.
Kajaanin kaupungintalon lipputangoissa nähdään vain virallisia lippuja. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

”En ole tehnyt vielä päätöstä”

Muilla lipputangoilla Tolonen tarkoittaa esimerkiksi pääkirjaston ja kongressi- ja kulttuurikeskus Kaukametsän lipputankoja. Kertaluontoiset liputuspäivät ovat Tolosen mukaan sellaisia, jolloin joku järjestö haluaa lippunsa kaupungin lipputankoon, jotka sijaitsevat muualla kuin kaupungintalolla.

– Muihin lipputankoihin saa laittaa pride-lipun ja minkä tahansa lipun, jos minä annan luvan. En ole tehnyt vielä päätöstä mistään tahoista tai järjestöistä.

Pride-kulkueeseen osallistuneet ylittämässä siltaa sateisessa Kajaanissa.
Kajaanin ensimmäiseen pride-kulkueeseen osallistui heinäkuussa reilu sata osallistujaa. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle

Kaupunki ei lippuja hanki vaan se on yhdistyksen tai vastaavan tahon tehtävä.

– Kaupunki kuitenkin nostaa ja laskee liput salkoon, koska ne ovat lukittuja ja niihin ei kuka tahansa voi lippua nostaa. Pääsääntöisesti liputuksessa käytetään Suomen lippua, sanoo Tolonen.

Liputusohjeen taustalla kuntalaisaloite pride-liputuksesta

Liputusohjeen laatiminen nousi esille toukokuussa, kun kaupunginhallitus käsitteli Kainuun Setan kuntalaisaloitetta liputuksen järjestämiseksi Kainuu Pride -tapahtuman aikana.

Kaupunginhallitus päätti silloin, että kaupungille on laadittava liputusohje.

Kaupunginhallitus hyväksyi liputusohjeen 19. syyskuuta. Kokouksessa Tea Heikkinen (ps.) esitti Pasi Arffmanin (ps.) kannattamana, että ohjeesta poistetaan kaupunginjohtajan päätösoikeus erillisistä liputuksista. Esitys kaatui äänin 9–2.

Aiempi ohjeistus oli viranhaltijapäätös vuodelta 1999.

Voit keskustella aiheesta 22. syyskuuta klo 23 saakka.

Suosittelemme