Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kuohuu.
Sen oppositiojäsenet järjestivät tänään kello 13 yllätystiedotustilaisuuden, jossa he syyttivät kovin sanoin hallituspuolueita.
Kiista koskee vammaispalvelulakia, jonka piti tulla voimaan lokakuun alussa. Hallitus on kuitenkin lykkäämässä sen voimaantuloa. Sote-valiokunta sai keskiviikkona mietintönsä asiasta valmiiksi.
Sote-valiokunnan puheenjohtajan Kirsta Kiurun (sd.) mukaan uudella vammaispalvelulailla olisi parannettu vammaisten henkilöiden henkilökohtaista avunsaantia.
– Suomi on saanut vuonna 2018 ihmisoikeusrikkomuksesta rapsut. Tämä laki olisi välttänyt tämän ihmisoikeusrikkomuksen jatkumisen. Se olisi varmistanut, että vammaisten oikeudet myös henkilökohtaiseen apuun olisivat toteutuneet paremmin, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.
Lain voimaantuloa ollaan nyt lykkäämässä vuodella ja kolmella kuukaudella.
”Laki olisi välttänyt ihmisoikeusrikkomuksen jatkumisen”
Oppositiojäsenet moittivat hallitusta kovin sanoin myös tiedotteessaan. He syyttävät hallituspuolueita ”ennennäkemättömästä ja parlamentarismin periaatteiden vastaisesta toiminnasta”.
– Kyseessä on historiallinen vammaispalvelulaki. Me sote-valiokunnan oppositioedustajat halusimme pitää tiedotustilaisuuden, koska tätä prosessia ei ole pidetty asianmukaisena, sanoi kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd.).
Kiistan ytimessä on se, että oppositiojäsenet katsovat, että asiaa on käsitelty kohtuuttomalla kiireellä. Oppositiojäsenet kokevat, että he eivät ole tulleet kuulluksi ja ovat joutuneet toimimaan vajavaisilla tiedoilla.
Oppositiojäsenet olisivat myös halunneet, että olisi selvitetty, voitaisiinko laista irrottaa joitakin osia tulemaan voimaan aiemmin. Se koskisi erityisesti lasten oikeuksia.
Oppositiopuolueiden edustajat poistuivat kesken kokouksesta. Näin ilmoittivat viestipalvelu X:ssä tehneensä esimerkiksi keskustan Hilkka Kemppi ja SDP:n Kim Berg.
Varapuheenjohtaja kummastelee opposition kritiikkiä: ”Valiokunnassa työskennelty kuten kuuluu”
Valiokunnan kokoomuslainen varapuheenjohtaja Mia Laiho kummastelee opposition kritiikkiä.
– Valiokuntatyöskentely on mennyt ihan niin kuin kuuluu. Kyllä tässä ihan normaaleja parlamentaarisia työtapoja on noudatettu, enkä olisi yhtään sen suhteen huolissani.
Laiho katsoo, että opposition toiminnassa kyseessä näyttää olevan ”normaalista politiikasta”.
– Jos jotain vastustetaan, niin ei haluta, että se menee eteenpäin.
Laihon mukaan lainsäädännössä on kyse kokonaisuudesta, josta ei ole helppoa irrottaa yhtä ikäryhmää.
Hän toivoo, ettei sote-valiokunnasta tule samanlaista taistelutannnerta kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikoina.
– Me haluamme tietenkin työrauhan ja hyvät työskentelyolosuhteet. Oli harmillista, että oppositiopuolueet lähtivät kokouksesta eivätkä kantaneet vastuutaan viedä tämä asia loppuun asti.
* Voit keskustella aiheesta torstaihin 21. syyskuuta 2023 kello 23:een saakka.