Hyppää sisältöön

Suomen uusien hävittäjien tukikohdan rakentaminen alkoi Rovaniemellä

Puolustuskiinteistöt rakennuttaa Lapin lennostolle huolto-, koulutus- ja varastotiloja sekä lentokenttärakenteita tulevia F-35-monitoimihävittäjiä varten.

Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35B Karjalan lennoston tukikohdassa Siilinjärven Rissalassa.
Iso-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat (RAF) teki vierailun Karjalan lennoston tukikohtaan Rissalaan kesäkuussa 2022. RAF vieraili Rissalassa kahdella F-35B Lightning II hävittäjällä. Hävittäjä on hieman eri tyyppiä kuin Suomeen tuleva F-35A. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle
Jarno Tiihonen

Rovaniemellä on aloitettu tukikohdan rakentaminen Suomen uusia F-35-monitoimihävittäjiä varten. Puolustusvoimien ensimmäiset F-35-hävittäjät toimitetaan Lapin lennostoon Rovaniemelle vuonna 2026, ja niillä suunnitellaan operoitavan aina 2060-luvulle saakka.

Valmistelevat työt alkoivat tämän vuoden kesäkuussa ja varsinainen rakentaminen syyskuussa. Rakentamisen arvioidaan kestävän Rovaniemellä vuoteen 2027 saakka.

Hanke sisältää uudisrakentamisen lisäksi peruskorjausta, ja siinä on varauduttu noin 150 miljoonaa euron kustannuksiin.

– Hankkeella on työllistävä vaikutus paikallisesti ja alueellisesti, mikä on ilahduttavaa etenkin nyt kun rakennusalalla on haastava tilanne, sanoo Puolustuskiinteistöjen asiakaspäällikkö Suvi Jokio tiedotteessa.

Rakentaminen näkyy varuskunta-alueen ympäristössä muun muassa maansiirtotöinä, maiseman muokkauksena ja lisääntyvänä työmaaliikenteenä. Louhinnasta ja kiviaineksen murskauksesta saattaa aiheutua ajoittain melua lähialueelle ensi vuoden syksyyn asti.

Rakentamisesta ei odoteta aiheutuvan satunnaisen melun lisäksi muita olennaisia ympäristövaikutuksia.

Puolustuskiinteistöt vastaa hävittäjiin liittyvistä kiinteistöistä, niiden rakennuttamisesta ja ylläpidosta sekä kiinteistön palveluiden järjestämisestä kaikissa turvallisuustilanteissa.

Kiinteistöjä ja infraa rakennetaan hävittäjiä varten tämän vuosikymmenen aikana kaikissa Ilmavoimien tukikohdissa.

Suosittelemme