Hyppää sisältöön

Kuukautissuojien ja vaippojen verotus kevenee

Kuukautisköyhyydestä puhunut Plan pitää veronkevennystä askeleena oikeaan suuntaan.

Kuvassa on kuukautissuojia Helsingissä Triplan Prismassa heinäkuussa 2020.
Kuukautissuojien verotus kevenee vuoden 2025 alusta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Marika Harjumaa

Kuukautissuojien, lasten vaippojen ja inkontinenssisuojien verotus kevenee. Niiden arvonlisävero putoaa 24 prosentista 14:ään vuoden 2025 alusta.

Kevennystä tervehditään ilolla Plan International Suomessa, joka on pitänyt kuukautisköyhyyttä esillä. Kuukautisköyhyys tarkoittaa sitä, ettei naisella ole varaa ostaa siteitä tai tamponeja.

– Hallitusohjelmassa on muita asioita, jotka huonontavat opiskelijoiden, nuorten ja vähätuloisten asemaa, mutta tämä yksittäinen veronalennus on luonnollisesti hyvä juttu, sanoo pääsihteeri Ossi Heinänen Plan International Suomesta.

Hänen mukaansa päätös on askel oikeaan suuntaan. Plan ajaa arvonlisäveron poistamista kuukautissuojilta kokonaan. Se myös toivoo, että kouluissa jaettaisiin ilmaisia kuukautissuojia, koska kuukautisköyhyys koskettaa erityisesti nuoria.

Veroale näkyy kauppojen hyllyssä

Kaupan liitolla ei ole hintaseurantaa, vaan kaupat päättävät itsenäisesti hinnoista.

– Jos korona-aikaa muistelee, koronatestien vapauttaminen verosta näkyi silloin kokonaisuudessaan hinnoissa, sanoo verotuksen johtava asiantuntija Toni Jääskeläinen Kaupan liitosta.

Tämäkin veromuutos päätyy kokonaisuudessaan hintoihin ainakin Keskossa ja Lidlissä.

– Tarkoituksena on viedä veromuutokset sellaisenaan hintoihin, lupaa päivittäistavarakaupan valikoimapäällikkö Petra Toivonen Keskosta.

Lidlin viestinnästä kerrotaan, että kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä ehditty tutkimaan hallituksen tiistaina linjaamista muutoksista.

– Periaatteena kuitenkin on, että verokannan muutoksista tuleva hyöty viedään kuluttajahintoihin.

Suosittelemme