Hyppää sisältöön

Hyväosaisille tulossa historian suurin veronkevennys, puuskahtaa SDP:n Lindtman

Oppositio ryöpytti A-studiossa oikeistohallituksen ensimmäisen budjetin rajuja talouslääkkeitä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman arvostelee hallituksen veronkevennyksiä.
Päivi Suikkanen,
Kai Jaskari
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtama oikeistohallitus lähettää kansalaisille synkän viestin valtion talouden tilasta. Ensi vuonna otetaan velkaa 11,5 miljardia euroa eli 1,4 miljardia enemmän kuin valtiovarainministeriö arvioi vielä elokuussa.

Samalla verotus kevenee. Veronmaksajien keskusliitto on laskenut, että ensi vuonna verotus kevenee kaikissa tuloluokissa ja eniten suurituloisilla.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) puolustaa hallituksen talouslääkkeitä.

– Totta kai suurituloisilla verotus kevenee enemmän kun puhutaan prosenteista. Työtulovähennyksen kautta kevennys kohdistuu nimenomaan pieni- ja keskituloisiin, kertoi Purra A-studiossa keskiviikkona.

Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman näkee hallituksen veronkevennysten kohdentumisen toisin.

– Fakta on se, että kaikista suurituloisimmat, 14 000 euroa kuukaudessa tienaavat, eivät saa mitään pientä veronkevennystä. He saavat tästä eteenpäin pysyvästi yli kaksituhatta euroa käteen joka vuosi. Opettajalle jää vain seitsemäs- tai kahdeksasosa tästä.

– Jos katsotaan kokonaisuutta, niin on mahdollista, että suurituloisimmat ovat saamassa todennäköisesti yhden Suomen historian suurimmista kertaveronkevennyksistä. Tilanteessa, jossa Suomi velkaantuu vaalikauden aikana lähes 50 miljardia euroa, Lindtman lataa.

Hallitus aikoo leikata kansalaisten etuuksia rajusti. Sosiaalietuuksia halutaan karsia 1,2 miljardilla eurolla. Valtiovarainministeri Riikka Purra puolustaa sosiaaliturvaan tehtäviä leikkauksia.

– Itselläni ei ole minkäänlaista tarvetta peitellä sitä, että nämä ovat julkisen talouden hyväksi tehtäviä säästöjä. Nämä ovat juuri sitä, ei se siitä muuksi muutu.

SDP:n Lindtmanin mielestä jo ennestään heikossa asemassa olevien ihmisten sosiaaliturva ja elintaso kovien hintojen nousun keskellä ei ole tällä hetkelläkään suuren suuri.

– Meille se on arvovalinta, että lähdetään hakemaan talouden tasapainotusta, mutta tehdään se oikeudenmukaisemmin.

A-studiossa olivat keskustelemassa myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) ja vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta.

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenasta.

Voit keskustella jutusta 21.9.2023 klo 23:een saakka.

Suosittelemme