Hyppää sisältöön

Victoria vihki oman nimikkoaukionsa suomalaismerkin vaatteissa – asuvalinta oli viesti suomalaisille

Tähän artikkeliin on koottu Victorian ja Danielin Suomen vierailun kohokohdat. Esimerkiksi Loviisassa moni pääsi kertomaan terveisensä heille, kun he kävelivät keskustan läpi.

Tekijät
  • Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja puolisonsa prinssi Daniel vierailivat Suomessa keskiviikkona ja torstaina.
  • Keskiviikkona kruununprinsessa vieraili Espoossa Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Torstaina pari kävi aamupäivällä Suomenlinnassa ja kauppakorkeakoulu Hankenilla. Iltapäivällä he suuntasivat Loviisaan ja Fazerin vierailukeskukselle Vantaalle.
  • Loviisassa kruununprinsessa Victoria vihki Kuningattarenrannassa aukion Victorianaukioksi. Yle seurasi tässä artikkelissa heidän vierailuaan Suomessa.

Victoria valitsi ylleen suomalaismerkin vaatteet

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel saapuivat Loviisan Kuningattarenrantaan torstai-iltapäivänä 21. syyskuuta.
Victoria halusi kunnioittaa suomalaisia pukeutumalla suomailaiseen muotiin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kruununprinsessa Victorian käyttämä luumunpunainen housuasu on ruotsalaislehden mukaan suomalaisen Andiata-vaatemerkin mallistoa.

Svensk Damtidning kertoo, että suomalaismerkin valinta asuksi kertoo prinsessan kunnioituksesta vierailun isäntämaata kohtaan. Kruununprinsessan yllä on usein muulloinkin nähty Andiataa ja lehden mukaan se onkin yksi prinsessan lempimerkeistä. Myös kruununprinsessan koru on suomalaisen Kalevalan Naisen ääni -koru ja eilen hänen yllään nähtiin suomalaisen Ril'sin vihreä housupuku.

Terhi Pirilä-Porvali

Kuninkaallisten Suomen vierailun virallinen osuus on päättynyt

Lähikuva kruununprinsessa Victoriasta. Hän hymyilee aurinkonvalossa.
Lähikuva hymyilevästä kruununprinsessa Victoriasta Vantaan Fazerilan ulkopuolella. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin tämän kertainen Suomen vierailu on päättynyt.

Eri puolille Uuttamaata suuntautunut vierailu sujui suunnitelmien mukaan ja esimerkiksi kävelyn Loviisan kaupungin keskustassa mahdollisti aurinkoinen sää. Tämän Ylen live-artikkelin päivittäminen päättyy myös, kiitos yleisölle seurannasta!

Terhi Pirilä-Porvali

Vantaalla lapset olivat vastassa Victoriaa ja Danielia

Ruotsin kruununprinsessa Victoria tervehti Fazerin työntekijöiden lapsia Vantaalla 21. syyskuuta.
Kruununprinsessa Victoria otti vastaan lasten tervehdyksiä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat Vantaan Fazerilla torstaina 21. syyskuuta.
Paikalle oli kerääntynyt iso joukko myös aikuisia kuninkaallisten ihailijoita. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel hymyilevät iloisesti saapuessaan Vantaalle.
Vantaan Fazerila on päivän viimeinen käyntikohde ja edelleen kuninkaalliset jaksavat hymyillä heitä tapaamaan tulleille ihmisille. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Terhi Pirilä-Porvali

Victorianaukio on nyt vihitty

Kruununprinsessa Victoria paljasti laatan, joka kertoo aukion vihkimisestä hänen nimikkoaukiokseen.

Loviisan Kuningattarenaukio on nyt virallisesti Victorianaukio. Kruununprinsessa paljasti asiasta kertovan laatan.

Victorianaukio on tiettävästi jo toinen hänen itsensä vihkimä nimikkoaukio Suomessa. Myös Perämeren pohjukassa Tornion ja Haaparannan rajalla on Victoriantori. Senkin kruununprinsessa on itse vihkinyt käyttöön syyskuussa 2011.

Victorianaukion nimilaatta paljastettiin Loviisan Kuningattarenrannassa torstai-iltapäivänä 21. syyskuuta.
Kuninkaallinen pari ja kaupunginjohtaja Victorianaukion vihkimistilaisuudessa. Aukio sijaitsee Loviisanlahden rannalla. Kuva: Silja Viitala / Yle
Terhi Pirilä-Porvali

Liput liehuivat ja moni oli tuonut lahjoja kuninkaallisille

Kaksi nuorta opiskelijaa tervehti kuninkaallisia oman julisteensa kanssa Loviisassa torstaina 21. syyskuuta.
Loviisalaiset koululaiset olivat tehneet upean taideteoksen, jossa on kuvattuna Victoria ja Daniel. Tekniikkaan oli otettu mallia presidentti Sauli Niinistön muotokuvasta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Ihmiset seurasivat Loviisassa Ruotsin kuninkaallisten vierailua tiiviisti.
Prinssejä ja prinsessoita näkyi myös yleisön joukossa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Ruotsin kruununprinsessa Victoria tervehtii loviisalaisia torstaina 21. syyskuuta.
Yleisö pääsi lähelle tapaamaan kuninkaallisia. Moni oli pyytänyt luvan koulusta ja työpaikalta saapua seuraamaan harvinaista vierailua. Kuva: Silja Viitala / Yle
Terhi Pirilä-Porvali

Suora lähetys on päättynyt – vierailu jatkuu Loviisasta Vantaalle

Ylen suora lähetys Loviisasta on nyt päättynyt.

Kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel seurueineen kävelivät pontoonisiltaa pitkin Loviisanlahden itärannalla sijaitsevalle Kuningattarenrannan asuinalueelle. Siellä Victoria vihkii nimikkoaukionsa. Loviisasta kuninkaallisten vierailu jatkuu vielä Vantaalle, jossa he tutustuvat Fazerin vierailukeskukseen.

Terhi Pirilä-Porvali

Viikon ikäinen vauvakin oli tuotu tapaamaan prinsessaa ja prinssiä

Ruotsin kruununprinsessa Victoria tervehtii nuorta koululaista Loviisassa torstaina 21. syyskuuta.
Lapset ja aikuiset pääsivät keskustelemaan kruununprinsessan kanssa. Tunnelma oli leppoisa puolin ja toisin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kruununprinsessa ja prinssi kävelevät seurueensa kanssa läpi Loviisan kauniin vanhankaupungin. Mukulakivikaduilla ja vanhojen puurakennusten reunustamille mukulakivikaduille on kerääntynyt paljon yleisöä. Ylen striimissä toimittaja Sannika Michelsson haastatteli muun muassa äitiä, joka oli saapunut viikon ikäisen vauvansa kanssa ensimmäiselle vaunulenkille katsomaan prinsessaa. Pariskunta Porvoosta puolestaan oli saapunut katsomaan kuninkaallisia ja iloitsi, että sattui hyvä sää, joka mahdollisti kävelyn kaupungin keskustasta Kuningattarenrannan asuinalueelle.

Kuninkaalliset ja kadun varrelle kertynyt yleisö lähtivät kävellen siirtymään kohti Kuningattarenrantaa Loviisassa 21. syyskuuta.
Loviisassa yleisö pääsi lähietäisyydeltä tapaamaan naapurimaan kruununperillisen puolisoineen. Kuva: Silja Viitala / Yle

Erityisesti kruununprinsessa Victoria näyttää ottavan kontaktia yleisöön ja moni haluaa keskustella hänen kanssaan.

Prinssi Danielin nähtiin puolestaan puhuvan vilkkaasti ministeri Anders Adlercreutzin kanssa. Paikalla on myös runsaasti lapsia ja kokonaisia koululuokkia, esimerkiksi Loviisan ruotsinkieliseltä alakoululta. Monilla on myös asiaankuuluvaa rekvisiittaa, kuten kruunuja, päässään.

Terhi Pirilä-Porvali

Victoria halasi ja kätteli loviisalaisia

Victoria otti vastaan hänelle tuotuja tervehdyksiä, kuten kukkakimppuja.

Tultuaan ulos Loviisan raatihuoneelta kuninkaallinen pari ja Loviisan kaupungin edustajat tulivat tervehtimään yleisöä. Seurueessa on lisäksi mukana myös Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.). Kruununprinsessa Victoria tervehti, kätteli ja halasi yleisöä sekä kiitti hänelle ojennetuista kukista. Victorian kuultiin kiittävän myös suomeksi. Kuninkaalliset ja kadun varrelle kertynyt yleisö lähtivät kävellen siirtymään kohti Kuningattarenrantaa. Matkan varrella muun muassa loviisalaiset koululaiset pääsivät ojentamaan kruununprinsessalle tekemänsä taideteoksen.

Victoria ja Daniel vilkuttivat parvekkeelta

Raatihuoneen parvekkeella kuninkaallisten kanssa olivat Loviisan kaupungin edustajat kaupunginhallituksen puheenjohtaja Arja Isotalo (sd.), kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom sekä oikealla kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Otto Andersson (r.).
Terhi Pirilä-Porvali

Koululaiset ja muu runsas yleisö vastassa kuninkaallisia Loviisassa

Ruotsin kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel vierailivat Loviisassa torstaina 21. syyskuuta. Harjurinteen koulun 5a oli vastaanottamassa kuninkaallisia.
Loviisan Harjurinteen koulun 5A on vastaanottamassa kruununprinsessaa ja prinssiä. Kuva: Silja Viitala / Yle
Vanhempi mies Loviisassa kyltin kanssa, jossa lukee "Kiitos Ruotsi! Terveisiä sotalapselta!"
Pauli Ahvonen oli saapunut tervehtimään kyltin kanssa, jossa hän kertoi olevansa kiitollinen Ruotsille sotalapsivuosistaan 82 vuoden takaa. Kuva: Lehtikuva

Suosittelemme