Hyppää sisältöön

Yle Uutiset uudisti journalistisia periaatteitaan – päätoimittaja Riikka Räisänen: ”Yleisö entistä enemmän mukaan sisältöjen tekemiseen”

Yle Uutisten journalistisiin periaatteisiin on tehty kolme keskeistä muutosta.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen kommentoi journalistisia periaatteita Ylen uutistoimituksessa.
Minna Rinta-Tassi

Yle Uutiset on uudistanut journalistisia periaatteitaan.

Ensimmäistä kertaa journalistisissa periaatteissa mainitaan läpinäkyvyys. Lähdesuojaa vaarantamatta Yle kertoo avoimesti siitä, mistä ja miten tiedot on hankittu ja esimerkiksi mitä epävarmuuksia niihin liittyy.

– Pyrimme avaamaan yleisölle entistä paremmin journalistisia ratkaisujamme, uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen sanoo.

Hän muistuttaa, että journalistiselta medialta vaaditaan entistä suurempaa avoimuutta, ja kyse on myös luottamuksesta journalismiin.

– Meidän pitää entistä paremmin pystyä kertomaan esimerkiksi, miksi haastattelemme tiettyjä henkilöitä, miksi olemme valinneet tietyn näkökulman, minkä takia toisinaan käytämme poikkeuksellisia tiedonhankintamenetelmiä tai nimettömiä lähteitä.

Vuorovaikutus lisääntyy

Jatkossa Yle Uutisten toimittajien ja yleisön välinen vuorovaikutus lisääntyy.

– Yleisö otetaan entistä enemmän mukaan sisältöjen tekemiseen, päätoimittaja Riikka Räisänen kertoo.

– Kysymme ihmisiltä, mistä aiheista kiinnostaa tietää lisää ja keitä he toivoisivat haastateltaviksi. Pyrimme kuuntelemaan ja täyttämään yleisön tarpeita aiempaa paremmin, mutta journalistista päätösvaltaa ei tietenkään missään olosuhteissa luovuteta toimituksen ulkopuolelle.

Räisänen toteaa, että vuorovaikutuksen lisäämiseksi Ylessä on jo käytössä useita hyviä menetelmiä.

– Pyydämme yleisöltä vinkkejä, kuvia ja kokemuksia sekä avaamme chatteja ja keskusteluja. Mutta meillä on tässä vielä paljon opeteltavaa ja työtä tehtävänä.

Kaikkien suomalaisten Yle

Kolmas uusi journalistinen periaate on nostaa epäkohtien lisäksi esiin myös ilon aiheet sekä huomioida monimuotoisuus.

Uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen painottaa, että Yle Uutiset haluaa olla jokaisen suomalaisen oma riippumatta esimerkiksi tämän asuinpaikasta, taustoista ja ajatuksista.

– Haluamme tavoittaa kaikkien suomalaisten arjen, elämän ja ajatukset.

– Yleisö tulee saamaan meiltä entistäkin parempaa uutispalvelua.

Journalistiset periaatteet täydentävät kansallisia Journalistisia ohjeita ja Ylen ohjelmatoiminnan sisältöjen eettisiä ohjeita. Ne koskevat kaikkea Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan yksikössä tehtävää työtä.

Ohjeistuksen ensimmäisen version laatimiseen vuonna 2018 osallistui koko uutisten ja ajankohtaistoiminnan henkilökunta.

Edellisen kerran periaatteita uudistettiin vuonna 2020.

Ylen uudet journalistiset periaatteet, pääset lukemaan tästä linkistä.

Suosittelemme