Hyppää sisältöön

Hallitus perui kaksi suunnittelemaansa leikkausta

Vanhempainrahan ja työnantajalle maksettavan perhevapaakorvauksen leikkaukset peruttiin budjettiriihessä. Ministeriön täytyy kuitenkin valmistella uudet säästökohteet.

Nuori äiti istumassa sohvalla taapero sylissään.
Perhevapaakorvauksella katetaan kustannuksia, joita naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuu työnantajalle. Kuvituskuva. Kuva: Ville Välimäki / Yle
Eelis Bjurström
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus perui budjettiriihessä aiemmin suunnittelemansa leikkaukset vanhempainrahaan ja työnantajalle maksettavaan perhevapaakorvaukseen.

Asia selviää budjettiriihen pöytäkirjamerkinnöistä, jotka julkaistiin tiistai-iltana. Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat.

Pöytäkirjamerkintöjen perusteella sosiaali- ja terveysministeriö (STM) valmistelee niiden tilalle korvaavat säästöehdotukset ensi kevääksi, kun hallitus kokoontuu kehysriiheen.

Perhevapaakorvaus olisi pudonnut tuhannella eurolla

Petteri Orpon (kok.) hallitus aikoi hallitusohjelmansa mukaan laskea naistyöntekijän työnantajalle maksettavaa perhevapaakorvausta nykyisestä 2 500 eurosta 1 500 euroon.

Korvauksella katetaan kustannuksia, joita naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta aiheutuu työnantajalle. Joissain työehtosopimuksessa kirjoitetaan, että äitiyslomalta saa palkkaa, joka on suurempi kuin Kelan maksama vanhempainraha.

Työnantaja voi hakea perhevapaakorvausta kattamaan työntekijän äitiysajan kustannuksia.

Viime kesänä uutisoitiin, että jotkut pelkäävät muutoksen johtavan siihen, että työnantaja palkkaisi mieluummin miehiä kuin naisia.

Vanhempainrahaa maksetaan vanhempainvapaata pitäville vanhemmille. Sitä maksetaan tällä hetkellä korotettuna ensimmäisten 16 arkipäivän ajalta, mutta hallitus aikoi luopua korotuksesta. Korotettu päiväraha on nyt enintään 90 prosenttia työtuloista.

Yhteensä sekä perhevapaakorvauksen että vanhempainrahan leikkauksella hallitus aikoi säästää 35 miljoonaa euroa vuodessa. Nyt sosiaali- ja terveysministeriön täytyy etsiä säästökohteet jostain muualta.

Voit keskustella aiheesta 21.9. kello 23:een saakka.

Tarkennettu kolmanneksi viimeiseen kappaleeseen kello 14.33, että jotkut pelkäsivät perhevapaakorvauksen leikkauksen heikentävän naisten työllistymistä. Varmaa tietoa suunnitellun leikkauksen seurauksista ei ollut.

Suosittelemme