Hyppää sisältöön

Aivonäytteitä ei voi ottaa eläviltä eläimiltä, ja siksi tuhansia minkkejä lopetetaan lintuinfluenssanäytteiden saamiseksi

Koko maan kattavat tarkastukset kestävät lokakuun loppuun, kettutarhoilla ensi vuoteen asti.

Minkki häkissä turkistarhalla.
Jopa noin 7000 minkkiä lopetetaan, kun eläinlääkärit etsivät mahdollisia lintuinfluenssaviruksia kaikilta Suomen turkistarhoita. Tarkastukset alkoivat viime viikolla ja jatkuvat lokakuun loppuun. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Anne Elhaimer

Kaikilta Suomen turkistarhoilta joudutaan lopettamaan yhteensä tuhansia minkkejä näytteiden saamiseksi.

Kyseisillä tarhoilla ei epäillä lintuinfluenssavirusta, vaan kyse on koko maan kattavista tarkastuksista. Tarkastukset aloitettiin viime viikolla.

Ruokaviraston osastonjohtajan Terhi Laaksosen mukaan kultakin tarhalta lopetetaan noin 60 eläintä, pienemmiltä tarhoilta vähän vähemmän.

Kun tarkastettavia tarhoja on yhteensä 120, lopetettavia eläimiä kertyy enimmillään jopa 7 200.

– Eläinten verestä mitataan vasta-ainepitoisuudet lintuinfluenssalle, ja osasta eläimiä tutkitaan viruksia myös aivonäytteistä ja nenä-nielunäytteistä, Laaksonen kertoo.

Hänen mukaansa eläinten lopettaminen tutkimustarkoitukseen on pääosin välttämätöntä. Osaa näytteistä ei saa muulla tavalla.

– Ne joilta tutkitaan esimerkiksi aivonäyte, ei sitä toki voi elävältä ottaa. Nimenomaan minkeillä virus löytyy aivoista helpommin. Nenä-nielunäyte ei ole tarpeeksi herkkä siihen, Terhi Laaksonen sanoo.

Tuottajille lopettamisen ei hänen mukaansa pitäisi tulla yllätyksenä. Turkistuottajille on kerrottu asiasta muutama viikko sitten, ja Ruokavirasto on myös tehnyt yhteistyötä tuottajajärjestö Fifurin kanssa.

Kettutarhojen tarkastukset venyvät ensi vuodelle

Tavoite on, että minkkitarhat olisi käyty läpi lokakuun loppuun mennessä.

Sen jälkeen tutkimukset siirtyvät kettu- ja supikoiratarhoille. Ruokaviraston mukaan niiden osalta ei ole vielä tehty tarkempaa näytteenottosuunnitelmaa eikä aikataulua.

Laaksosen mukaan kettutarhoja on vielä enemmän kuin minkkitarhoja, joten tarkastuksissa kestää helposti ensi vuodelle saakka.

Minkkien massiivisista lopettamisista kertoi ensin Uutissuomalainen.

Suosittelemme