Hyppää sisältöön

Varpu-myrsky runteli Keski-Suomea: Päijänteellä ehkä trombi ja Pihtiputaalla kenties syöksyvirtaus – ”Oli kova yö”, sanoo Raimo Siekkinen

Keski-Suomen yli pyyhkäissyt syysmyrsky kaatoi paljon puita ja jätti hetkellisesti tuhansia talouksia ilman sähköä.

Jouni Varis talon edustalla, jonka päälle on kaatunut puu.
Jouni Varis sai tuta myrskyn voiman Pihtiputaalla. Hänen tontillaan puu kaatui kiinteistön päälle. Kuva: Kalle Pallonen / Yle
Heli Kaski,
Kalle Pallonen

Keski-Suomessa on raivattu keskiviikkona maakunnan yli pyyhkäisseen Varpu-myrskyn aiheuttamia tuhoja.

Kova ja puuskainen tuuli kaatoi paljon puita ja katkoi sähköjä hetkellisesti tuhansilta talouksilta.

Sähköyhtiö Elenia arvioi saavansa palautettua sähköt asiakkailleen pääosin tänään.

Elenian mukaan yöllä erityisesti pohjoisen Keski-Suomen yllä jyllännyt myräkkä oli poikkeuksellinen.

Eleniasta kerrotaan, että alueen yli on pyyhkinyt mahdollisesti syöksyvirtaus.

Sähköyhtiö toteaa tiedotteessaan, että Päijänteellä tuulen nopeus oli puuskissa paikoin 27 metriä sekunnissa. Päijänteen rannoilta on Elenian mukaan raportoitu pahoja sähköverkkovaurioita, sillä alueella on todennäköisesti liikkunut trombi.

Poikkeuksellinen yöukkonen katkoi puiden lisäksi Keski-Suomessa myös sähköpylväitä.

Mökin päälle kaatunut iso puu.
Tässä Hannunkiven lomakylän mökissä ei ollut myrskyn aikana majoittujia. Kuva: Juha Manninen

Myrsky jätti rajuja jälkiä muun muassa Kivijärvellä sijaitsevaan Hannunkiven lomakylään.

Lomakylän kiinteistönhoitaja Juha Manninen kertoo, että matkailualueella yhden mökin päälle rysähti puu kuistin puolelta sisälle asti.

Ainakin mökin katto joudutaan Mannisen mukaan uusimaan.

Manninen sanoo, ettei kyseisessä mökissä ollut tapahtumahetkellä majoittujia. Naapurimökissä sen sijaan oli ihmisiä ja sen pihassa ollut auto ja peräkärry vaurioituivat, kun puu kaatui niiden päälle.

Hannunkiven lomakylässä on yhteensä 36 mökkiä.

Manninen totesi keskiviikkona päivällä, ettei hän osaa vielä arvioida myrskytuhojen matkailualueelle aiheuttamien aineellisten vahinkojen suuruutta.

Hannunkiven matkailualueen myrskytuhoista kertoi ensin Keskisuomalainen.

Jouni Varis sai tuta luonnonvoimat Pihtiputaalla, kun puu kaatui hänen tontillaan olevan kiinteistön päälle. Myräkkä ei ollut hänen mukaansa kovin pitkä.

– Havahduin, kun olin menossa nukkumaan. Meillä oli kukkalaatikkokin lentänyt kuistille, joka yleensä ei kyllä liiku. Vakuutustarkastaja tulee ensi viikon alussa käymään ja sitten katsotaan tuhojen laajuus ja korjauskustannukset. Toivottavasti löytyy hyvät korjaajat, sanoo Varis.

Muurasjärvellä herättiin sähköttömään aamuun

Raimo Siekkinen tuli keskiviikkona aamulla Pihtiputaan keskustaan kaupoille patteriostoksille. Myrsky oli vienyt hänenkin kodistaan Muurasjärveltä sähköt.

Raimo Siekkinen kaupan edessä Pihtiputaalla.
Raimo Siekkinen tuli ostamaan Pihtiputaan keskustasta keskiviikkona aamulla pattereita. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Siekkinen totesi, että Myrsky on kaatanut Pihtiputaalla paljon puita ja moni muukin kuin hän on sähköttä. Siekkisen mukaan vastaavaa myrskyä ole ainakaan tänä syksynä alueella koettu.

– Kyllä tämä oli ihan mahdoton myrsky! Kauheasti iski salamaa ja puita on kaatunut pitkin tienvarsia. Niitä on katkottu jo yön aikana. Kyllä viime yö oli kova yö, luonnehtii Siekkinen.

Raija Häkkinen asioi hänkin keskiviikkoaamuna Pihtiputaan keskustassa. Myrsky kaatoi hänen kotipihassaan puun talon ja auton päälle. Kaatuneet puut tukkivat myös tien.

Häkkinen kertoo, että he eivät olleet ehtineet tutkia vielä aamusta katon vahinkoja tarkemmin.

– Tulin metsää pitkin tänne ja pojan kyydissä kolmen kilometrin päästä tähän keskustaan. Myrsky ei kestänyt kauaa, se iski salamaa ja ukkonen jyrisi. Vajaa tunti oli ehkä pahin, kun puita kaatui, kertaa Häkkinen yön tapahtumia.

Metsätuhojen laajuus vielä arvoitus

Hannu Aho seisoo metsässä, hänen taustallaan on kaatuneita puita.
Hannu Aho kehottaa metsänomistajia kiertämään myrskyn jäljiltä palstojaan myrskytuhojen kartoittamiseksi. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Metsäasiantuntija Hannu Aho Pihtiputaalta kertoo, ettei Varpu-myrskyn aiheuttamien metsätuhojen laajuutta tiedetä vielä.

Aho kehottaa metsänomistajia selvittämään omilta alueiltaan myrskytuhot ja olemaan yhteydessä niistä omiin vakuutusyhtiöihin.

– Maanomistajilta on tullut yksittäisiä ilmoituksia jo ja tulee varmasti lähipäivinäkin. Suosittelen metsänomistajia kiertämään palstojaan ja selvittämään, miten paljon myrsky on puita kaatanut.

Ahon mukaan Pihtiputaan Muurasjärvellä yhdellä metsätiellä on ollut viime yön myräkän jäljiltä maassa tiettävästi lähes sata runkoa.

Kaatuneet puut ovat estäneet työmaalle pääsyn.

– Tämä yksittäisenä isompana tuhona on tiedossa ja loput selvinnee lähiaikoina.

Katso videolta, miten hurjaa jällkea syysmyrsky sai aikaan Keski-Suomessa Pihtiputaallla.

Suosittelemme