Hyppää sisältöön
Katso Pentuliven kolmannen kauden loppukooste.

Pentuliven kaikki pennut ovat nyt lähteneet – katso kuvat Wauhdista ja Intosta niiden uusissa kodeissa

Seuraa whippetin pentujen elämää synnytyksestä luovutusikään asti.

Tekijät
  • Ylen suora Pentulive-lähetys seurasi whippetin pentujen elämää syntymästä luovutusikään. Sini-emon kuusi pentua syntyivät 1.10. Lähetys päättyi 26.11.
  • Päivitämme tähän artikkeliin vielä pentujen kuulumisia uusista kodeistaan. Ilmoitamme uusista postauksista Yle-sovelluksen ilmoituksilla. Jos sinulla on jo Yle-sovellus käytössä, tilaa ilmoitukset tästä. Jos sinulla ei vielä ole Yle-sovellusta, lataa se tästä.
  • Testaa tietosi Pentuliven jättivisassa!
  • Katso tästä Pentulive-villasukkien ohje!
  • Yleisimpiin kysymyksiin vastaa Pentulive FAQ.
Pirjo Koskinen

Into on nykyisin Inés – lämpöä rakastava koira sai espanjalaisen nimen

Pentuliven Into ottaa rennosti uudessa pedissään.
Inés, entinen Into, ottaa rennosti uudessa pedissään. Kuva: Inton uusi isäntä

Into muutti sunnuntaina uuteen kotiinsa Etelä-Suomeen ja sai samalla uuden nimen. Sen uusi isäntäväki halusi lämpöä rakastavalle koiralle espanjalaisen nimen, joten siitä tuli Inés. Tosin nimen voi lausua suomalaisittain Iinekseksi.

Into on ottanut muuton rennosti: se on nukkunut hyvin, ruoka on maistunut, uudet lelut on testattu ja hyviksi havaittu. Eli kaikki on mennyt muuten hyvin, mutta kovat pakkaset vievät Inékseltä ulkoiluintoa.

Perhe halusi whippetin – tai wipukan – toisaalta rodun lempeän luonteen, toisaalta rodun sporttisuuden ja linjakkuuden takia. Säännölliset pitkät lenkit ja vapaana juokseminen tulevatkin kuulumaan Inéksen tilanteeseen.

Pirjo Koskinen

Wauhti jäi Wauhdiksi – ja sujahti uuteen kotiinsa kuin olisi ollut siellä aina

Pentuliven Wauhti järsii jäniksenkäpälää matolla ja katsoo kameraan.
Wauhti on leikkinyt jo monilla uusilla leluillaan, mutta paras niistä on tervetuliaisahjaksi saatu jäniksenkäpälä. Kuva: Wauhdin uusi omistaja

Wauhti haettiin sen uuteen kotiin lauantaina aamupäivällä. Automatkan se pysyi rauhallisena hereillä ja uuteen kotiinsa pentu sujahti kuin olisi ollut siellä aina.

Ensin Wauhti kävi tutkimassa petinsä, sen jälkeen se meni lelukorille ja alkoi nostelemaan uusia lelujaan, sitten nuuskumatolle etsimään herkkuja ja löysi sieltä syötäväkseen ensimmäiset nappulat uudessa kodissaan.

Yöpuulle Wauhti kävi omistajansa makuuhuoneessa olevaan petiin, mutta oli hipsinyt jossain vaiheessa olohuoneeseen omiin oloihinsa ja nukkunut siellä itsekseen pitkät tovit.

Wauhtia viedään usein ulos tarpeilleen, ja sinne tehdäänkin pikaisesti pissat, mutta pakkasella ulkoilu ei ole Wauhdin mielestä kivaa. Niinpä ulkona ollaan kerralla vain vähän aikaa, pennun ehdoilla.

Wauhdin uusi omistaja oli haaveillut vinttikoirasta jo lapsesta asti. Whippetin ylväys, herkkyys, räjähtävyys, leikkisyys ja erityisesti itsenäisyys miellyttivät häntä. Wauhti vaikutti Sinin pennuista kaikkein eniten omaa tilaa arvostavalta ja vastasi toiveisiin erityisen hyvin.

Wauhti pääsi liikunnalliseen aktiiviseen kotiin, jossa sen kanssa ulkoillaan ja lenkkeillään runsaasti. Todennäköisesti sen kanssa käydään ainakin kokeilemassa, miltä vieheen perässä juokseminen tuntuu. Sen uusi omistaja haluaa antaa koiralle sitä, mihin rotu on jalostettu.

Uuden omistajan koiratuttuihin kuuluu whippet-poika, jonka kanssa tehdään todennäköisesti treffit, kunhan arki uudessa kodissa on asettunut uomiinsa. Toiveissa on tutustuminen myös muihin lähiseudun lempeisiin koiriin, jotta Wauhti hyväksyisi muutkin kuin vinttikoirat kaverikseen.

Pirjo Koskinen

Puhdista tuli Hilma – ja se löysi heti paikkansa perheen spanielin viereltä

Pentuliven Puhti makaa sohvalla clumbersinsspanielin takana ja lepuuttaa päätään sen selässä.
Lulu otti Hilman samantien suojatikseen. Kuva: Hilman uusi emäntä

Puhdin alias Hilman uudessa kodissa oli haaveiltu whippetistä jo monta vuotta ja hankittu erilaisista lähteistä tietoa rodusta. Nyt siellä ollaan innoissaan pennun tulosta ja tutustutaan mIelenkiinnolla, millainen touhuaja kotiin saatiin.

Hilmalla on uudessa kodissa koirakaveri, nuori clumberinspanieli Lulu. Ulkonäöllisesti Hilma ja Lulu ovat toistensa vastakohdat: clumberinspanieli on rungoltaan raskastekoinen siinä missä whippet on elegantti ja virtaviivainen.

Mutta Lulua ja Hilmaa yhdistää samanlainen väritys: molemmat ovat vaaleita, niillä on ruskeat korvat ja samanlainen ruskea täplä hännän juuressa.

Clumberinspanielin luonne muistuttaa whippetin luonnetta eli se on kiltti, sydämellinen ja hellämielinen. Lulu rakastaa toisia koiria, ja Hilman uuden omistajan mielestä on erityisen ihanaa, että koiria on nyt kaksi.

Kotiin on hankittu jo ajat sitten suuri peti, johon molemmat koirat mahtuvat halutessaan nukkumaan.

Tosin Hilma kanssa Lulun kärsivällisyys voi joskus joutua koetukselle, sillä spanielin silkinpehmeät korvat voivat olla houkutteleva saalis tarmokkaalle pennulle. Hilma komensi jo eilen illalla Lulua, kun ne juoksivat ensimmäistä kertaa peräkkäin.

Hilman uusi omistaja pitää metsässä kävelystä, joten Hilma ja Lulu pääsevät ulkoilemaan mielenkiintoisiin maastoihin. Etsinnässä on myös hyvät koirapuistot, joissa kaverukset saavat viilettää vapaana ja ajaa toisiaan takaa mielin määrin.

Tulevaisuudessa vauhdikkaan Hilman harrastuksiin saattaa kuulua agility, riippuen tarmokkaan tulokkaan mieltymyksistä.

Pirjo Koskinen

Huiman uudessa kodissa odotti kolme koirakaveria, joista yksi on whippet – eikä se meinaa uskoa, että pentu on edelleen tallella

Pentuliven whippet-pentu Huima katsoo kameraan ruskeassa pedissa maaten.
Huima tänään aamuvillin jälkeen. Ensimmäisenä yönään se heräsi kerran asioille ja leikkimään, mutta muuten se nukkui aamuun asti. Kuva: Huiman uusi emäntä

Huiman uusi koti sijaitsee Etelä-Suomessa perheessä, jossa on ennestään kolme aikuista koiraa: kaksi monirotuista ja yksi whippet.

Perheeseen haluttiin toinenkin whippet, koska se on kätevän kokoinen vinttikoira ja kiva yhdistelmä herkkyyttä, itsenäisyyttä ja itsepäisyyttä.

Huiman kutsumanimi pysyi ennallaan, mutta nyt sillä on myös etu- ja sukunimi: nuoren koiraherran koko nimi on Hurmuri Huima Huiskis.

Huiman tuloon valmistauduttiin hankkimalla sille varusteita ja rauhoittamalla arki pennun tuloon - ensimmäiset päivät kuluvat pennun rytmissä.

Uudessa kodissa keskitytään nyt siihen, että Huimalla on turvallinen olo ja että perusasiat alkavat sujua.

Lisäksi siellä suunniteltiin huolella, miten koiraporukka tutustutetaan “ipanaan”, ja mietittiin keinoja, joilla koirien sopeutuminen uuteen tulokkaaseen menisi sopuisasti. Aikaa on varattu myös siihen, että aikuiset koirat saavan oman osansa huomiosta.

Suunnitelma onkin toiminut, sillä Huima on otettu hyvin vastaan uudessa laumassaan. Varsinkin perheessä jo ollut whippet-poika on uudesta tulokkaasta ylitsevuotavan onnellinen: sen pitää käydä tarkastamassa vähän väliä, että pentu on vielä tallella. Mummokoira pitää Huimalle vähän jöötä, ja perheen toinen uros jännittää hieman uutta pentua, mutta osaa väistää sitä hienosti.

Harrastuksia Huimalle ei ole vielä mietitty. Niiden aika tulee mahdollisesti myöhemmin, kunhan perheessä on tutustuttu koiraan ja nähty, millainen koirapersoona pojasta kasvaa ja mistä se on kiinnostunut.

Olli-Pekka Louniala

Sisko ja sen veli, Into ja Wauhti, lähtevät ensi viikolla

Into ja Wauhti jäävät vielä pitämään seuraa kasvattajan luokse ensi viikkoon asti. Sitten nekin matkaavat kohti kotejaan.

Pesueen esikoinen Into muistuttaa eniten äitiään Siniä. Into ei ole arka, vaan tarttuu toimeen kun sen aika on, mutta ei vaadi koko ajan huomiota. Erityisenä kiinnostuksen kohteena Intolla ovat varpaat.

Kuusikon kolmas jäsen Wauhti on vähän pikkuvanha tapaus, joka seurailee sivusta, kun muut sähläävät. Se ei lähde kaikkiin hölmöilyihin mukaan – paitsi joskus, kuten koiranpennulle sopii. Wauhti arvostaa omaa aikaansa ja tykkää kulkea omia polkujaan.

Katso Inton hetkiä Pentulivessä:

Into korkkasi uuden vessan (päivä 18)

Into yrittää karata pentulaatikosta (päivä 16)

Into yrittää saada matolääkkeen maun pois suusta (päivä 14)

Vastasyntyneen Inton ensihetket

Wauhdin kootut tuokiot:

Wauhti käy yksin kaikki lelut läpi (päivä 50)

Kakka ei irtoa (päivä 43)

Wauhti on introvertti (päivä 37)

Pentu yli laidan (päivä 29)

Wauhdin syntymä

Olli-Pekka Louniala

Puhti lähti kotimatkalle – laatikossa jäljellä vielä kaksi pentua

Puhti lähti uuteen kotiin sadun ja "viitan" kera.

Nimensä veroinen Puhti on joka paikassa ensimmäisenä, vaikka syntyikin viidentenä. Jos jossakin tapahtuu jotain, sieltä löytyy myös Puhti.

Nämä Puhdin hetket Pentulivessä tuovat hymyn huulille:

Puhti kiihdyttää täysillä pallot sisältävään vatiin (päivä 41)

Puhti valuu patjalta unissaan (päivä 37)

Puhti ratkaisi yksin Pentuliven Halloween-pakohuoneen

Puhti jäystää Huiman korvaa (päivä 23)

Puhti nukkuu Wauhdin päällä (päivä 16)

Puhdin syntymä

Pirjo Koskinen

Tuulista tuli Ode – pätevä koiranalku pääsi harrastavaan kotiin

Pentuliven Tuuli istuu autossa ja katselee valppaan näköisenä.
Tuuli eli Ode kotimatkallaan. Kuva: Tuulin uusi emäntä

Tuuli alias Oden alku uuteen kotiin lähti sujumaan loistavissa merkeissä. Kotimatka sujui autossa hyvin.

Oden uudessa perheessä on toinenkin koira, seniori-ikäinen terrieripoika. Se on todella pentuystävällinen, ja se ottikin pennun vastaan sydämellisesti. Odotettavissa onkin, että niistä tulee hyvät koirakaverukset.

Ode on käynyt jo ulkona pissalla, leikkinyt, järsinyt luuta ja käynyt päiväunille.

Oden uudessa kodissa on ollut koiran mentävä kolo jo pitkään. Pentua on odotettu hartaasti ja haluttu koiraa “ihan vaan seuraksi, parhaaksi kaveriksi ja erilaisten harrastusten kokeiluun”.

Koiran tuloon oli valmistauduttu huolellisesti jo monta vuotta. Tietoa rodusta ja pennun tulosta oli hankittu erilaisista lähteistä: sen uusi omistaja on lukenut kirjoja, käynyt kurssilla, kuunnellut pentuaiheisia koirapodcaseja ja tavannut muita rodun edustajia.

Valinta osui vuosien rotuvertailun jälkeen whippetiin, koska se tuntui Oden uuden omistajan mielestä kaikista sopivimmalta niin luonteen, terveyden kuin käyttötarkotuksenkin vuoksi.

Odelle on tehty erilaisia hankintoja ja laitettu kotia uuteen uskoon, jotta se olisi pennulle turvallinen.

Oden kanssa on tarkoitus kokeilla agilityä, vinttikoiralajeja ja mahdollisesti näyttelyjä. Niistä on tarkoitus valita kaikessa rauahssa sopivin harrastus, josta molemmat tykkäävät.

Henna-Leena Kallio

Pentueen kuopus Huima lähti kotimatkalle

Myös Huima sai lähtiessään sadun, hienon ulkoilutakin ja palan tutuntuoksuista alustaa.

Sinikylän kolmannet läksiäiset omistettiin Huimalle.

Joukon nuorin, kaikkien pikkuveli Huima, on lempeä jättiläinen – paitsi silloin kun se intoutuu riehumaan. Kiltti ja seurallinen Huima tykkää luoda pitkiä katseita.

Jos jossain on sylipaikka vapaana, Huima löytää sinne tiensä. Lämmön ja läheisyyden vastapainoksi se tykkää juosta aitausta ympäri.

Katso poimintoja Huiman vaiheista Pentulivessä:

Neljäs lähtijä on Puhti noin kello 14.10 aikaan. Into ja Wauhti jäävät vielä kasvattajan luokse ensi viikkoon asti.

Pirjo Koskinen

Eloisan nimeksi tuli Ginny – uudessa kodissaan se nukahti nopeasti näyttelyhäkkiin

Pentuliven Eloisa sylissä korvat pystyssä automatkalla uuteen kotiinsa
Eloisan eli Ginnyn tuloa odotettiin kovasti sen uudessa kodissa. Kuva: Eloisan emännän kotialbumi

Eloisan kotimatka sujui sylissä lämpimään huopaan käärittynä. Se vikisi vähän, mutta oli loppujen lopuksi melko rauhallinen.

Uudessa kodissaan Ginny hakeutui pian nukkumaan tutun tuntuiseen näyttelyhäkkiin, joka oli suunniteltukin sille päiväunipaikaksi.

Pentuliven Eloisa nukkuu vaaleanpunaisessa näyttelyhäkissä uudessa kodissaan.
Ginny kömpi pian kotiin tulonsa jälkeen nukkumaan sille suunniteltuun päiväunipaikkaan. Kuva: Eloisan emännän kotialbumi

Eloisan nimi muuttui Ginnyksi, joka mukailee suomalaisittain lausuttuna pennun vanhempien, Sinin ja Kimin, nimiä. Nimi vaihtuu myös käytännön syistä - kaksitavuinen kutsumanimi on etenkin pennun koulutusvaiheessa helpompi käyttää. Ginny meni niin sanotusti sijoitukseen, eli sen omistajuus säilyy Pentuliven kasvattajalla niin pitkään, että se on saanut pennut. Toki pennutus varmistuu vasta, kun Ginny on todettu aikuisena terveeksi ja sen luonteen tietää sopivaksi myös jalostusta ajatellen. Joka tapauksessa Ginnyllä tulee säilymään tiiviit ja läheiset välit kasvattajansa muuhun laumaan ja synnyinkotiinsa. Ginnyä odotettiin sen uudessa kodissa innokkaasti. Perheessä on kaksi kouluikäistä lasta, ja koiranhoitoa on opeteltu niin oppaista kuin käytännössä harjoittelemalla kasvattajan eli Sinin sisäkön vanhempien koirien kanssa.

Ginnyn uusi emäntä on ollut mukana Sinin kasvattajan jokaisen aikuisen koiran elämässä niiden pentuajasta lähtien, joten hänellä on kokemusta whippetien kanssa toimimisesta. Myös whippetien näyttely- ja juoksuharrastukset ovat tulleet hänelle tutuiksi kuskin roolissa. Nämä harrastukset tulevat kuulumaan myös Ginnyn tulevaisuudensuunnitelmiin.

Juoksemista rakastava koira tulee pääsemään usein myös metsälenkeille, sillä sen uuden kodin lähellä on hyvät ulkoilumaastot ja leikkiseuraakin on jo tiedossa.

Ginny pääsee todennäköisesti kokeilemaan myös rallytokoa tai muuta vastaavaa ”ajatusjumppaa” fyysisten virikkeiden ohella.

Suosittelemme