Hyppää sisältöön

”Asioita lakaistaan maton alle” – äiti luki vasta lehdestä poikansa kokemasta kouluväkivallasta ja pettyi koulun asenteeseen

Kaksi Tampereella kouluväkivallan uhriksi joutuneen lapsen perhettä ihmettelee, miksi koulut viivyttelivät tapaturmailmoituksen tekemisessä. Kysyimme asiaa kouluista.

Kuvassa näkyy pyöriä koulun pihalla.
14-vuotias oppilas hakattiin kahdesti viime keväänä Hatanpään koulun (kuvassa) välitunnilla. Tekijät tuomittiin oikeudessa. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Tamperelainen äiti luki Aamulehdestä kouluväkivallasta ja siitä leviävästä pahoinpitelyvideosta. Hänelle selvisi vasta myöhemmin, että pahoinpitelyn uhri on hänen lapsensa. Toinen perhe odotti ja vaati neljä kuukautta, että koulu tekisi väkivaltatilanteesta ilmoituksen vakuutusyhtiölle.

Molemmat perheet ihmettelevät, mikseivät koulut kertoneet heti vanhemmille niiden tiloissa tapahtuneesta väkivallasta ja tehneet siitä heti tapaturmailmoitusta. Perheet pitävät koulujen käytöstä välinpitämättömänä.

Lasten suojelemiseksi perheet esiintyvät jutussa anonyymeina, mutta henkilöllisyydet ovat Ylen tiedossa.

Yle on nähnyt juttua varten oikeuden ja poliisin asiakirjoja sekä aluehallintoviraston, vakuutusyhtiön ja koulun viestejä.

Toisesta tuomio, toista poliisi selvitti

Molemmat tapaukset sattuivat viime keväänä Tampereella eri kouluissa.

Toinen tapauksista on ollut paljon julkisuudessa. 14-vuotias hakattiin kahdesti koulupäivän aikana välitunneilla. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla kolme nuorta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin näistä Hatanpään koulussa tapahtuneista pahoinpitelyistä.

Koulurakennus, jonka piha on tyhjillään.
Vuoreksen koulu sijaitsee Tampereella. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Toisessa tapauksessa koulun ulkopuolinen henkilö löi mailalla oppilasta päähän Vuoreksen koulun liikuntatunnilla. Poliisi epäili tapauksessa lievää pahoinpitelyä, mutta keskeytti esitutkinnan, koska tekijästä ei poliisin mukaan ollut täyttä varmuutta.

Oppilaat joutuivat kummassakin tapauksessa käymään väkivallan jälkien ja kivun takia lääkärissä. Perheet joutuivat vaatimaan toistuvasti kouluilta tapaturmailmoituksia, jotta he saisivat vakuutuksesta korvattua lääkärikäynnit.

Tampereen oikeustalon ilmoitustaulu
Toinen väkivaltatapaus eteni syytteisiin ja tuomioon asti. Toisen tutkinta keskeytyi, koska tekijästä ei ollut varmuutta. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Perhe odotti korvauksia neljä kuukautta

Vuoreksen koulussa oppilasta lyötiin maaliskuussa mailalla päähän. Vanhemmat saivat soiton koululta useita tunteja myöhemmin.

Koulu myöntää Wilma-viesteissä, että koulun tiloihin pääsi ulkopuolinen, koska sijainen ei tarkastanut oppilaita. Valvontakameratallenteesta näkyy, miten ulkopuolinen henkilö poistetaan koulusta.

Vanhemmat veivät lapsen lääkäriin ja maksoivat korvaukset. Perhe kysyi koululta useaan kertaan, onko ilmoitusta vakuutusyhtiölle tehty.

Koulurakennuksen seinässä lukee Vuoreksen koulu.
Ulkopuolinen pääsi koulun liikuntatunnille ja löi oppilasta. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Vielä saman vuoden heinäkuussa If Vakuutus kertoi kirjeessä perheelle, ettei koulu ole tehnyt ilmoitusta ja käsittely lopetetaan, ellei ilmoitusta pian tule.

Lopulta perheen äiti avautui asiasta kovaan ääneen sosiaalisessa mediassa. Pian sen jälkeen koulu kertoikin korjaavansa tilanteen.

Perheen piti odottaa korvauksia maaliskuun lopusta heinäkuun loppuun, eli neljän kuukauden ajan.

Äiti kysyi monta kertaa asiasta

Yle kertoi jo aiemmin, että oikeudessa olleessa Hatanpään koulun tapauksessa koulu teki tapaturmailmoituksen myöhässä. Tampereen kaupungin mukaan kyseessä oli unohdus.

Valkoinen lappu, jossa lukee kuvaaminen salissa on kielletty.
Hatanpään koulun väkivaltatapauksen oikeudenkäynti oli avoin, mutta kuvata ei saanut. Kuva oikeudenkäynnistä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Äiti ihmettelee kommenttia, koska hän kertoo kysyneensä tapaturmailmoituksesta kahdesti suullisesti, kahdesti sähköpostilla ja kerran koulun tilaisuudessa.

Lopulta hän soitti aluehallintovirastoon ja kertoi tästä soitosta myös koululle. Äiti sai myös aluehallintovirastolta kirjallisesti tiedon, että koulun pitäisi vastata asiallisiin kysymyksiin esimerkiksi siitä, missä välituntivalvoja oli pahoinpitelyn aikaan.

Tämän jälkeen koulu lähetti perheelle tapaturmailmoituksen ja vastauksia kysymyksiin. Perhe kertoo saaneensa vakuutusyhtiöltä korvaukset 1,5 kuukautta tapahtuneen jälkeen.

Käytännöt vaihtelevat kouluissa

Vakuutusyhtiöiden mukaan tapaturmailmoitus pitäisi tehdä viipymättä. Opetushallituksella ei ole erillistä ohjeistusta tapaturma- tai vahinkoilmoituksen tekemiseen. Lainsäädäntö ei velvoita opetuksen järjestäjiä edes ottamaan vakuutusta.

Opetusneuvos Laura Francke sanoo, että perusopetuslain mukaan oppilaalla on kuitenkin oikeus saada maksutonta tapaturman hoitoa.

Tampere myöntää virheitä ja uusii toimintamallinsa

Tampereen opetusjohtaja Ulla Ojalammi sanoo, että koulut noudattavat oppilaiden tapaturmien hoitamisessa kaupungin ohjeistusta. Tyypillisesti vakuutustapahtumasta tehdään vahinkoilmoitus noin viikon aikana.

Vuoreksen tapauksesta hän sanoo, että tapahtuneesta olisi pitänyt tehdä ilmoitus kaupungin oheistuksen mukaisesti.

Jo aiemmin Ylen jutussa selvisi, että Hatanpään tapauksessa ilmoituksen tekeminen unohtui. Ojalammi kiistää, että vanhemman ilmoituksella aluehallintovirastoon olisi ollut yhteyttä tapaturmailmoituksen laatimiseen.

Tampereen kaupunki on kehittämässä uutta toimintamallia vaara-, uhka- ja tapaturmatilanteisiin.

Kuvassa näkyy koulu ja koulun piha.
Kuva on otettu Hatanpään koulun pihalta perjantaina. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Väkivaltatilanteissa ensimmäiset kiireelliset toimet liittyvät Ojalammin mukaan tilanteen pysäyttämiseen.

– Koulu oli välittömästi yhteydessä poliisiin ja teki lastensuojeluilmoituksen. Lisäksi sivistyspalveluiden turvallisuuspäällikköä tiedotettiin asiasta.

Vuoren koulun rehtori Leena Kostiainen sanoo, että koska Vuoreksen tilanne ei vaatinut kiireellistä hoitoa, apulaisrehtorin sovittiin hoitavan viestinnän kotiin.

Kokouksen takia tässä kesti vajaat 3,5 tuntia.

– Apulaisrehtori ohjeisti perhettä viemään lapsen lääkäriin ja hakemaan myöhemmin korvausta. Tapahtumaa selvitettiin yhteistyössä poliisin kanssa. Sen jälkeen koulu odotti rikosprosessin etenemistä ennen tapaturmailmoituksen tekemistä.

Tapaturmailmoitus tehtiin Kostiaisen mukaan kesäkuun lopussa, kun poliisitutkinta oli keskeytynyt. Hän ymmärtää, että prosessin hitaus turhauttaa.

Äiti: ”Lakaistaan maton alle”

Hatanpään koulun oppilaan äiti ihmettelee yhä, miten koulu ehti kommentoida Aamulehdelle pahoinpitelyvideota, mutta ei ilmoittaa tapahtuneesta vanhemmille.

– Ymmärrän, että asioita tapahtuu, eikä kukaan voi kulkea käsi kädessä koulussa lapseni kanssa. Nyt kun tapausta vähätellään, tulee kuitenkin olo, ettei tämä kiinnostanut aikuisia. Asioita lakaistaan maton alle, äiti sanoo.

Miksi kiusaamista ei saada loppumaan? MOT tutkii vakavia tapauksia, joissa kiusaaminen on jatkunut jopa vuosia koulun, poliisin ja lastensuojelun toimista huolimatta.

Suosittelemme