Hyppää sisältöön

The Guardian: Ukrainalaislapsia siirretty taas pakolla Valko-Venäjälle

Ukrainalaislasten pakkosiirtojen taustalla on presidentti Aljaksandr Lukašenkan suojelema järjestö. Lasten pakkosiirrot on yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotarikossyytteiden perusteista.

The Guardianin uutinen aiheesta.
The Guardian -lehden mukaan kymmeniä ukrainalaislapsia on siirretty pakolla Valko-Venäjälle. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Sampo Vaarakallio

Brittiläisen The Guardian -sanomalehden mukaan kymmeniä Ukrainasta pakolla siirrettyjä lapsia on saapunut Valko-Venäjälle.

Lehden mukaan 48 lasta Venäjän miehittämistä Donetskista, Luhanskista ja Zaporižžjasta tuli mellakkapoliisin saattamana Valko-Venäjälle.

Maahan saavuttuaan lapset heiluttelivat Valko-Venäjän lippuja. Valtiollisen uutistoimisto Beltan mukaan lapset ”kiittivät” valkovenäläisiä viranomaisia.

Valko-Venäjän viranomaiset ovat toistuvasti kiistäneet osallisuutensa lasten pakkosiirtoihin Ukrainasta.

Belta tosin kertoi tiistaina, että lasten kuljetuksen oli järjestänyt valkovenäläinen hyväntekeväisyysjärjestö, jonka suojelija on maan presidentti Aljaksandr Lukašenka.

– Presidentti on kertonut, että tämän tärkeän projektin on jatkuttava, järjestön johtaja Alexei Talai sanoi uutistoimisto Beltalle.

Alexei Talain mukaan presidentti ”haluaa auttaa Venäjän uusien alueiden ränsistyneiden kaupunkien lapsia”.

Lasten laittomat pakkosiirrot ovat sotarikoksia

Valko-Venäjän opposition mukaan kesäkuussa siirrettiin yli 2 100 ukrainalaislasta Valko-Venäjälle. Lapsia oli haalittu ainakin 15:stä Venäjän miehittämästä ukrainalaiskaupungista.

Valko-Venäjän oppositio on luovuttanut kesäkuun pakkosiirtoja koskevat tietonsa Kansainväliselle rikostuomioistuimelle, ICC:lle.

Lasten laittomat pakkosiirrot Ukrainasta Venäjälle on yksi rikostuomioistuimen keskeisistä perusteista syyttää Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia sotarikoksista. ICC antoi maaliskuussa Putinista kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Suosittelemme