Hyppää sisältöön

Kuluttajat haluavat nyt lähikukkia – Marianna Liikosen tilalla saattaa kasvaa 15 000 tulppaania ensi keväänä

Avomaalla lähituotantona kasvatetut leikkokukat kiinnostavat kuluttajia. Haasteena on lyhyt ja oikukas satokausi. Myös kasvihuoneviljelijät ovat alkaneet kiinnostua leikkokukkien viljelystä.

Asikkalalaisella leikkokukkatilalla valmistaudutaan syksyyn. Kesäkukkien kausi jatkuu vielä tovin, hiipuu vähitellen ja päättyy ensimmäisiin hallaöihin.
Tuija Veirto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotimaisen ja ulkomaisen kasvihuonetuotannon rinnalle on noussut viime vuosina avomaatuotantoa, jossa kukkia myydään viljelyksiltä suoraan kuluttajille tai lähijakeluna kukkakaupoille.

Leikkokukkia avomaalla kasvattavien yrittäjien yhdistys Slow Flowers Finland perustettiin muutama vuosi sitten. Yhdistyksessä on jäseniä reilut kolmekymmentä.

Vaikka toiminta on vielä vähäistä, yrittämistä on vauhdittanut asiakkaiden kiinnostus lähituotteisiin.

Persikanvärisiä ja valkoisia kosmoskukkia leikataan kukkasaksilla.
Punakosmos kukkii pakkasten tuloon saakka. Kuva: Tuija Veirto / Yle

Tällä hetkellä kaupoissa myytävät leikkokukat tuodaan Suomeen kaukaa, pääosin Hollannista ja Keniasta. Kotimaassa kukkien tuotanto on pitkälti kasvihuoneiden varassa, ja kukat kasvatetaan ruukuissa. Leikoista tuotetaan tulppaaneja keväällä, yksittäisillä tarhoilla viljellään ruusua ja valkoista liljaa.

Myös kasvihuoneilla on herännyt kiinnostus laajentaa leikkokukkatuotantoa.

– On huomattu, että ihmiset haluavat ostaa lähikukkia ja -kimppuja, kertoo Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala.

15 000 tulppaania pellolle

Leikkokukkien kasvukausi ulkotuotannossa on lyhyt. Satokausi käynnistyy toukokuussa tulppaaneilla ja jatkuu yksivuotisilla kukilla syys-lokakuulle.

Kun tilakoot ovat pieniä, moni yrittäjä pyörittää toimintaa kausiluonteisesti tai tarjoaa ohessa kurssi- tai muita oheispalveluja.

Asikkalalainen Marianna Liikonen kasvattaa leikkokukkia sukutilan pelloilla Kopsuontiellä nyt toista vuotta. Kukkamaita Leikkokukkatila Loistolla on muutama aari, tähtäimessä on viljelyalan kasvattaminen ja yritystoiminnan pyörittäminen ympäri vuoden.

Kirjava perhonen keltaisessa kukassa.
Alkusyksystä perhoset viihtyvät vielä kukkamaalla. Kuva: Tuija Veirto / Yle

– Ensimmäinen vuosi oli testivuosi, ja toiminta on vielä kausiluonteista. Tarkoitus on kuitenkin saada toiminta ympärivuotiseksi.

Ensimmäisten hallaöiden jälkeen tilalla käynnistyvät syystyöt. Suurin urakka on tulppaanisipuleiden istutus. Niitä on useita tuhansia.

– Naapurin kanssa vitsailimme, että meillähän on täällä ensi keväänä Kopsuontien Keukenhof (tulppaanipuisto Hollannissa), jos kaikki tilatut 15 000 tulppaania nousevat esiin, Liikonen naurahtaa.

Suosittelemme