Hyppää sisältöön

Kotkaan suunnitellun aurinkovoimalan ei pitäisi näkyä yhdenkään kodin ikkunasta

Vanhalle turvetuotantoalueelle suunnitellun voimalan lähellä saattaa elää uhanalaisia viitasammakoita.

Aurinkopaneeleita aurinkopuistossa. Solarigo Systems Oy:n aurinkopuisto Kalajoella Pohjois-Pohjanmaalla.
Arkistokuva. Kuva: Ville Honkonen / Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkaan suunnitellaan aurinkopuistoa vanhalle turvetuotantoalueelle Hurukselantien varrelle. Kaupungin mukaan aurinkovoimalalle ei olisi esteitä.

Alue on kaupungin mukaan hankala hyödyntää turvetuotannon jäljiltä. Aurinkovoimalahanke olisi alueen hyötykäyttöä, eikä ratkaisevasti vaikuta turvatuotannon jäljiltä aavaksi jääneen alueen maisemaan.

Noin 50 hehtaarin alueen ei pitäisi näkyä kenenkään kodin ikkunasta tai pihalta. Lähimmät asuinrakennukset sijaitsevat yli 150 metrin päässä ja aluetta suojaa ympärillä oleva metsä.

Kaupunki edellyttääkin, että puusto hoidetaan niin, että puut säilyvät näkösuojana mahdollisen aurinkopuiston olemassaolon ajan.

Viitasammakko saattaa elää lähistöllä

Aurinkovoimalan alueen lähellä on vesialue, joka on todettu potentiaaliseksi rauhoitetun viitasammakon elinympäristöksi. Luontokartoitus tehtiin kuitenkin sellaiseen aikaan, ettei sammakkojen olemassaoloa voitu todistaa suuntaan tai toiseen.

Ympäristöpalvelujen mukaan tarkemmassa suunnittelussa ennen rakentamistoimia on syytä selvittää viitasammakon esiintyminen. Silloin voidaan estää haitalliset vaikutukset elinympäristölle.

Käytännössä suunniteltu aurinkovoimalaitos koostuu paneelikentistä, inverttereistä ja muuntamoista. Tekniikalle rakennetaan pieniä huoltorakennuksia ja koko alueen ympärille rakennetaan aita.

Rakennuslupaa pitäisi hakea kahden vuoden sisällä

Torstaina kokoontuvalle Kotkan ympäristölautakunnalle esitetään, että aurinkovoimalalle voi näyttää vihreää valoa. Käytännössä suunnittelutarveratkaisu tarkoittaa sitä, että voimalalle pitää hakea rakennuslupaa kahden vuoden sisällä.

Torvmossenin turvetuotantoalue on Hurukselantien varrella. Sen sähköntuotanto vastaisi noin 2000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Aurinkovoimalaa suunnittelee Solar Torvmossen Oy, joka on valtionyhtiö Neova oy:n tytäryhtiö.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä kuva, video tai vinkki osoitteeseen kotka@yle.fi. Maksamme julkaistuista kuvista ja videoista palkkion.

Suosittelemme