Hyppää sisältöön

Ukrainalaismiehet pakenevat sodasta lahjuksilla – näin paljon se maksaa

Yle tavoitti kolme asevelvollista ukrainalaismiestä, jotka kertovat, kuinka he pääsivät laittomin keinoin pakenemaan kotimaastaan.

Vitali Rozmolov kuvasi itsestään videon elokuussa, kun hän pakeni laittomasti Ukrainasta Moldovaan. Video on levinnyt laajasti viestipalvelu Tiktokissa.
Erkka Mikkonen

– Maksoin tuhat dollaria väärennetystä luvasta poistua maasta, Mihail kertoo Ylelle videoyhteydellä Kiovasta.

Reilu kolmekymppinen kiovalaismies sanoo maksaneensa noin 940 euron arvoisen summan vuosi sitten ukrainalaiselle avustusjärjestölle. Järjestön kautta hän sai sotilaiden värväyksestä vastaavan viranomaisen luvan poistua kuukaudeksi maasta omalla autollaan.

Virallisesti lupa annettiin sitä varten, että Mihail olisi lähtenyt hakemaan vapaaehtoisena avustustarvikkeita Puolasta Ukrainaan. Todellisuudessa hän lähti Turkkiin ja Saksaan tapaamaan kumppaniaan ja vanhempiaan.

Mihail palasi kuukauden jälkeen Kiovaan ilman avustustarvikkeita.

Toiset pakenevat Ukrainasta ylittämällä rajan laittomasti.

Ylen videoyhteydellä haastattelema Vitali Rozmolov patikoi Ukrainasta Moldovaan elokuussa. Hän kertoo maksaneensa noin tuhat dollaria viestipalvelu Telegramista saaduista ohjeista, jotka ohjasivat hänet oikealle reitille.

15–60-vuotiaat ukrainalaismiehet eivät ole saaneet poistua maastaan ilman poikkeuslupaa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan viime vuoden helmikuussa.

Osa haastateltavissa esiintyy jutussa anonyymisti tai pelkällä etunimellä aiheen arkaluonteisuuden vuoksi. Yle ei voinut varmistaa kaikkia haastateltavien esiintuomia tietoja.

Lääkärinlausunnosta pyydetään 10 000 euroa

Laittomia keinoja karata maasta on monia, kertovat niin Ylen haastattelemat ukrainalaiset kuin aiemmat aiheesta kirjoitetut artikkelit.

Myynnissä on esimerkiksi erikoislupa, jolla asevelvollinen voi poistua maasta vaikeasti vammautuneen henkilön avustajana. Mihail kertoo, että se maksaa nykyään noin 5 000 dollaria eli 4 700 euroa.

Asevelvollisuudesta vapauttavasta lääkärinlausunnosta voidaan maksaa jopa 10 000 euron arvoinen summa. Laittomat palvelut ovat useimpien ulottumattomissa, sillä ukrainalaisten keskipalkka on vain parin sadan euron luokkaa.

Korruptiopalveluita myydään laajasti viestipalvelu Telegramissa. Hinnat vaihtelevat, mutta yleisesti hintataso on kallistunut, kun viranomaiset ovat sodan jatkuessa alkaneet tilkitä porsaanreikiä.

Vitali Rozmolov jatkoi matkaansa Moldovasta Romaniaan, jossa hän sai kyydin rekkakuskilta. Video: Vitali Rozmolov

Myös rajavartijoita lahjotaan

Vitali Rozmolov kertoo päässeensä rajan yli Moldovaan helposti.

Hän sanoo, että rajavartijoille maksetaan niin pientä palkkaa, etteivät he jaksa välittää karkulaisista vaikeakulkuisessa maastossa. Rajavartijat ovat Rozmolovin mukaan myös lahjottavissa vajaan 5 000 euron arvoisella summalla.

Moldovassa Rozmolov ilmoittautui paikallisille rajavartijoille. Hänet päästettiin jatkamaan matkaa Romaniaan useita tunteja kestäneen kuulustelun jälkeen. Nykyään hän asuu perheineen Saksassa.

Moldovan lisäksi ukrainalaiset pyrkivät myös muihin naapurimaihin kuten Romaniaan. Romanian viranomaiset kertoivat kesällä, että Venäjän hyökkäyssodan aikana 6 200 asevelvollisuusikäistä miestä oli ylittänyt maarajan laittomasti.

Ukrainan rajavartiosto puolestaan kertoi hiljattain, että maan viranomaiset olivat ottaneet hyökkäyssodan alkamisen jälkeen kiinni 13 600 ihmistä, jotka olivat yrittäneet ylittää rajan tarkastuspisteiden ulkopuolelta. Noin 6 100 miestä oli puolestaan jäänyt kiinni rajanylityspaikoilla yrittäessään päästä ulos väärennetyillä tai vilpillisesti hankituilla luvilla.

”Korruptio on geeneissämme”

Kolmas Ylen haastattelema ukrainalaismies pakeni maasta hyökkäyssodan alussa väärennettyjen asiakirjojen turvin. Tällä hetkellä hän asuu Yhdysvalloissa.

Kaikki kolme ukrainalaismiestä pitää maataan läpeensä korruptoituneena, eivätkä heitä vakuuta hallinnon lupaukset korruption kitkemisestä.

Korruptiota mittaavan Transparency International -järjestön viime vuonna tekemässä vertailussa Ukraina oli Venäjän jälkeen Euroopan toiseksi korruptoitunein maa. Järjestön mukaan Ukraina on ottanut kymmenessä vuodessa askelia korruption kitkennessä, mutta Venäjän hyökkäyssota on lisännyt riskejä.

– Korruptio on geeneissämme. Kun valto ei ole tarjonnut minulle hyvää koulutusta tai kunnollisia teitä, niin miksi minun tulisi kuolla sen puolesta? Mihail kysyy.

Kiovalaismies kerää nyt rahaa, jotta pystyisi maksamaan tarvittavat lahjukset maasta pois muuttamiseksi.

Korruptionvastainen virasto ei kommentoi

Kukaan ei tiedä varmasti, kuinka moni asevelvollinen on paennut laittomin keinoin Ukrainasta. Kyse on vähintään kymmenistä tuhansista miehistä.

Korruptio asevelvollisuuden välttelemisen ympärillä on niin suurta, että se on johtanut poikkeuksellisiin toimiin.

Elokuussa presidentti Volodomyr Zelenskyi erotti kaikkien Ukrainan alueellisten värväystoimistojen päälliköt. Tapaukseen liittyen käynnissä on yli sata rikosprosessia.

Ukrainan korruptionvastainen virasto suorittaa parhaillaan tarkastuksia värväystoimistoissa. Virasto kieltäytyi kommentoimasta Ylelle asevelvollisten vapautuksiin ja poikkeuslupiin sekä yleisesti armeijaan liittyvää korruptiota.

Aihe on kiperä, sillä Ukrainan armeijassa velloo parhaillaan myös muita korruptiovyyhtejä. Tilanne pakotti maan entisen puolustusministerin jättämään tehtävänsä elokuun lopulla.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Voit keskustella aiheesta 22.9. klo 23 asti.

Suosittelemme