Erilaiset maailmankuvat ovat törmäyskurssilla ja maailma on aiempaa monimutkaisempi, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitäessään viimeisen puheensa YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa ennen kautensa päättymistä.
Puheensa aluksi Niinistö muisteli runsas vuosikymmen sitten ensimmäistä kertaa Suomen tasavallan presidenttinä YK:n yleiskokouksessa pitämäänsä puhetta. Hän sanoi maailman vaikuttaneen tuolloin varsin monimutkaiselta, mutta nyt maailmasta on tullut vielä aiempaakin monimutkaisempi.
– Yleiskokouksessa pitäisi luoda rakentavaa ilmapiiriä, lisätä toisten ymmärtämistä ja etsiä ratkaisuja.
– Kun tänään puhun tällä foorumilla viimeistä kertaa, minun on kysyttävä: olemmeko onnistuneet tehtävässämme?, Niinistö pohti.
Globaalit jännitteet ovat korkealla, ja suurvaltakilpailu kiihtyy.
– Erilaiset maailmankuvat näyttävät olevan keskenään törmäyskurssilla, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa yleiskokouksen teema, joka on luottamuksen uudelleen rakentaminen ja maailmanlaajuisen solidaarisuuden elvyttäminen, ei saa jäädä tyhjäksi sanahelinäksi.
– Meidän on laitettava nuo sanat käytäntöön, Niinistö vaati.
Ei maailmaa, jossa suuret alistavat pienempiään
Venäjän hyökkäys Ukrainaan loukkaa YK:n peruskirjaa ja tuo Niinistön mukaan monille suomalaisille mieleen kaikuja omasta historiasta.
– Myös me olemme taistelleet vapautemme ja itsenäisyytemme puolesta huomattavasti itseämme suurempaa vihollista vastaan ja maksaneet siitä kovan hinnan. Emme halua nähdä maailman taantuvan tilaan, jossa suuret katsovat oikeudekseen alistaa pienempiään.
Niinistö varoitti maailmaa siitä, että Ukrainan sotaa ei saa päästää muuttumaan yhdeksi niistä monista pitkittyneistä konflikteista, joita on jo ympäri maailmaa. Sodan lopettaminen Ukrainassa voi auttaa vähentämään jännitteitä laajemminkin.
– Rauha, joka kunnioittaa Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta, on meidän kaikkien intresseissä. Sen on oltava tavoitteena.
”Kriittisiäkin ääniä on kuultava”
Niinistö painotti, että monet maailman kohtaamista haasteista ovat sellaisia, että ne pitää ratkaista yhdessä. Ei yksin tai samanmielisten kesken. Hän nosti esille esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnan.
– Pyrkiessämme vahvistamaan monenkeskistä yhteistyötä kaikkien äänten pitää tulla kuulluksi. Erityisesti kriittisten. Sen sijaan, että kiirehdimme tuomitsemaan muita, meidän on opittava kuuntelemaan, Niinistö kehotti.
Niinistön mukaan maailman johtajien kiireellisin tehtävä on taata kestävä tulevaisuus kaikelle elämälle planeetallamme.
– Emme ole oikeilla raiteilla. Meidän on otettava tekemämme sitoumukset huomattavasti vakavammin, hän sanoi.
Niinistö varoitti, että kaikki edistys kestävän kehityksen tavoitteiden saralla vaarantuu, jos maapallon lämpenemistä ei onnistuta pysäyttämään.
– Ilmastonmuutos ei kohtele meitä reilusti ja tasapuolisesti. Siitä vähiten vastuussa olevat joutuvat usein kärsimään kaikkein pahimmin.
– Meidän on kansainvälisenä yhteisönä oltava valmiita kohtaamaan toisemme keskinäisen kunnioituksen hengessä. Ymmärtäen velvoitteemme toimia yhteistyössä. Jos näin teemme, olen vakuuttunut siitä, että huomaamme, että meillä on paljon enemmän yhteistä kuin kuvittelimmekaan, Niinistö päätti presidenttikautensa viimeisen yleiskokouspuheen.
Niinistön koko puheen voi lukea suomeksi presidentin kanslian sivuilta.
Niinistö ydinaseiden käytöstä: Ei kovin todennäköistä
Yleiskokouspuheen jälkeen Niinistö vastasi toimittajien kysymyksiin.
Esille nousivat presidentin suurta huomiota herättänyt The New York Timesin haastattelu ja Niinistön politiikan toimittajille ydinaseiden käytöstä antamat kommentit.
Niinistö painotti nyt, ettei hän näe suurta riskiä ydinaseiden käytölle, sillä kaikki ymmärtävät sen seuraukset.
– Ydinaseiden käyttö on maailmanloppu. Seurauksien riski on aivan valtava. Se [ydinaseiden käyttö] ei ole kovinkaan todennäköinen tai mahdollinenkaan.