Hyppää sisältöön

Joonas Salo opiskeli pikavauhdilla käsityöammatin Youtuben avulla – katso, mitä kaikkea muuta suomalaiset opiskelevat netistä

Moni suomalainen näyttää suorastaan hurmioituneen nettiopiskelusta ja hakee etenkin Youtubesta erilaisia käytännön vinkkejä hapanjuurileivonnasta hitsaukseen. Tai jopa uuden ammatin.

Hanna Salo

Käsityöyrittäjä Joonas Salo innostui Youtubessa tuftauksesta ja hankki siitä opetusvideoiden avulla itselleen ennätysajassa ammatin. Puoli seitsemän teki aiheesta keväällä 2023 jutun, jonka yhteydessä kysyimme Yle.fi:n käyttäjiltä, mitä he ovat netistä opiskelleet.

Saimme kyselyyn satoja hienoja vastauksia, joista valikoituja tarinoita toimittaja Hanna Salo käy videolla läpi Joonaksen kanssa.

Harrastusten ja niksien lisäksi Youtubesta on hankittu pätevyyttä ainakin koodarin, kondiittorin, graafisen suunnittelijan, valokuvaajan, kultasepän ja panimomestarin ammatteihin. Katso ja inspiroidu!

Poimintoja kyselyyn tulleista vastauksista

  • Ensimäisen koronasulun aikana opettelin leipomaan hapanjuurella internetin ja eritoten youtuben avulla. 2022 jäin opintovapaalle ja kouluttauduin leipuri-kondiittoriksi. Tällä hetkellä asun Belgiassa ja työskentelen leipomossa.
  • ”Olen opetellut YouTuben avustuksella tekemään auton perushuollot itse: öljynvaihdon, suodattimien vaihdon. Olen myös opetellut vähän vaativampia juttuja, joita aion kokeilla ensi kesänä, iskunvaimentimien ja jarrujen vaihdot.”
  • ”Vapaauintitekniikkaa, reppujen ompelua, pizzan paistoa, polkupyörän huoltoa jne.”
  • ”Opiskelin panimoalan osaamisen niin pitkälle, että siitä tuli oma yritys. Oma ylempi korkeakoulututkinto hyvin erilaiselta alalta.”
  • ”Opettelin modaamaan retropelikonsoleita korona-aikaan, ja nyt teen näitä modauksia muille ihmisille korvausta vastaan. YouTuben kautta kyseinen taito oli helppo oppia ja aina löytyy aiheesta uusia videoita, joilla voi syventää taitojaan.”
  • ”Olen opetellut netin, youtuben ja eri podcastien kautta ensin asuntosijoittamista, sitten osakesijoittamista, sen jälkeen vektorigrafiikoiden tekemistä, videoeditointia, verkkosivun koodaamista html-, ja css tietokonekielillä, valokuvausta ja asuntokuvausta, sekä nyt viimeisimpänä dronekuvausta. Nyt minulla on 2 sijoitusasuntoa, kuusinumeroinen summa osakesijoituksia, ja olen nyt perustamassa asuntokuvaukseen suuntautuvaa yritystä, jossa pystyn hyödyntämään kaikkia edellämainittuja taitoja.”
  • ”Olen autisti. Minulla oli mutismia ja vaikeuksia oleskella sosiaalisissa tilanteissa, sekä kommunikoinnissa. Opin ymmärtämään ihmisiä ja itseäni opiskelemalla tiedemateriaalia ihmisten käyttäytymisestä ja käyttäytymisen syistä. Tämä on auttanut minua uskaltautumaan kotiovesta ulos, sillä osaan tämän tiedon pohjalta nähdä, mitä tapahtuu ihmisten välillä, kun niiden joukkoon menen, enkä enää saa esimerkiksi paniikkikohtauksia ja pysyn helpommin rentona. Tuntuu kuin olisin kasvattanut itselleni toiset aivot opiskelemalla sekä harjoittelemalla itsenäisesti, vaikka virallisesti olen ollut 10 vuotta työtön, mutta minulle on saavutus jo se, että olen oppinut keskustelemaan ihmisten kanssa.”
  • ”Opettelin itselleni netin avulla graafisen suunnittelijan ammatin. Sain töitä ilman alan koulutusta tai kokemusta. Opettelin ammatin kesän aikana kolmessa kuukaudessa. Opettelu itsetoimisesti netistä oli äärimmäisen motivoivaa ja mukavaa. En olisi halunnut oppia tätä ammattia koulun penkillä.”
  • ”Olen tulosta tekevänä markkinointijohtajana vaikkei minulla ole mitään alan koulutusta. Työkokemusta jo 3+ vuotta ja sitä ennen YouTubesta, omista projekteista ja sparrauskumppaneilta opit tarttuneet. Pyrin jatkuvasti kehittämään osaamistani lukemalla, YouTubesta, blogeista jne.”
  • ”Opettelin soittamaan kitaraa ja myöhemmin nauhoittamaan musiikkia netin kautta. Nyt julkaisen omaa musiikkia nettiin.”
  • ”Itsenäisessä musiikin opiskelussa eri soitinten, erilaisten musiikkityylien biisien sekä musiikin teorian kohdalla YouTube on muuttanut pelin kokonaan. On syntynyt sisältöjen aarreaitta, jossa myös marginaaliset genret ja osaajat pääsevät esiin; tämä pätee myös vaikkapa striimattuihin asiantuntijaluentoihin.”

Suosittelemme