Hyppää sisältöön

Moni suonensisäisten huumeiden käyttäjä on pelastunut kuolemalta hoitaja Sanna Järvensivun ansiosta – on tärkeää kohdata heidät ihmisinä

Luottamuksen rakentaminen ihmiseen, jolla ei ole ollut ketään tukenaan, on palkitun hoitajan mukaan onnistuneen hoitosuhteen peruskivi. Turussa on saatu hyviä tuloksia keventämällä hoidon byrokratiaa.

Ruskeatukkainen nainen mustassa takissa istuu ulkona puistonpenkillä.
Terveydenhoitaja Sanna Järvensivu painottaa, että on tärkeää kohdata päihteiden käyttäjät ihmisinä ja välittää heistä. Kuva: Maria Lammassaari / Yle
Maria Lammassaari

Olla läsnä, välittää ja kohdata huumeiden käyttäjät ihmisinä.

Siinä Turun terveysneuvontapiste Millissä vastaavana terveydenhoitajana työskentelevän Sanna Järvensivun ohjenuora työhönsä.

Samaa hän toivoo myös muulta yhteiskunnalta, sillä huumeiden käyttäjien kohtaaminen empatialla on usein tärkeää, jotta he uskaltavat ja haluavat hakeutua avun piiriin.

Osalla asiakkaista ei Järvensivun mukaan ole välttämättä koskaan ollut luottamuksellista suhdetta kehenkään toiseen ihmiseen.

– Silloin kohtaaminen ja luottamuksen rakentaminen heidän kanssaan on kaiken A ja O. Meidän on pystyttävä tuntemaan asiakkaamme ja tietämään esimerkiksi, minkä tyyppistä hoitoa he tarvitsevat, Järvensivu sanoo.

Terveysneuvontapiste Millissä tehtävä työ perustuu ensisijaisesti tartuntatautien ja infektiotautien ehkäisyyn. Toiminnassa tähdätään siihen, että haitallisten päihteiden käyttäjät ja heidän läheisensä saavat tarvitsemansa avun ja hoidon maksuttomana ja matalalla kynnyksellä yhdestä paikasta.

Ruskeatukkainen nainen mustassa takissa seisoo ulkona vihreän nurmikon edessä.
Sanna Järvensivulla on lähes 20 vuoden kokemus päihteiden käyttäjien parissa tehdystä työstä. Kuva: Maria Lammassaari / Yle

Uraauurtavaa työtä huumekuolemien ehkäisyssä

Sanna Järvensivulle myönnettiin Suomen sairaanhoitajat ry:n Ihmisen parhaaksi -tunnustus torstaina Helsingin messukeskuksessa alkaneilla Sairaanhoitajapäivillä.

Palkinnon perusteluissa painotetaan erityisesti hänen johdollaan Millissä tehtävää ennenaikaisia huumekuolemia ehkäisevää työtä.

Keskeistä Järvensivun mukaan on, että opioidien vastalääkettä, naloksoni-nenäsumutetta, tarjotaan Millissä kaikille suonensisäisiä huumeita käyttäville ja heidän läheisilleen.

Viime keväänä käyttöön otettu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen oma malli mahdollistaa, että valmistetta voidaan tarjota reseptillä maksuttomasti.

Millissä on viime vuosina pilotoitu myös käytäntöjä, jotka mahdollistavat päihdehoitolähetteiden tekemisen Millissä sekä aikuisille että alaikäisille opioidien käyttäjille. Aiemmin asiakkaat ohjattiin varaamaan aika terveyskeskuksen lääkärille lähetettä varten.

Päihdehoitoon pääsemisen byrokratia on näin keventynyt. Sillä on Järvensivun mukaan ollut konkreettinen merkitys yliannostuskuolemien ehkäisyssä.

Hoitaja Sanna Järvensivu kertoo tekemästään työstä päihdeongelmaisten kanssa

”Päihdetyöstä ei voi leikata yhtään enempää”

Vastaava terveydenhoitaja Sanna Järvensivu painottaa, että huumeiden käyttäjät eivät lukeudu yhteen tiettyyn kategoriaan, vaan heitä löytyy niin alaikäisten, työssäkäyvien kuin iäkkäidenkin ihmisten keskuudesta.

Tämän tulisi myös näkyä Suomessa tarjottavissa päihdepalveluissa.

– Meillä on sellaisia huumeita käyttäviä ihmisryhmiä, jotka eivät vielä kovasti näy palveluissa tai siinä, miten palveluja kohdennetaan. Jo nyt ja varsinkin tulevaisuudessa tarvitsemme enemmän yksilöllisesti räätälöityjä palveluita myös tämän tyyppisille ihmisille.

Sanna Järvensivun terveiset päättäjille ovat yksiselitteiset.

– Päihdepalveluista ei voi leikata yhtään enempää. Jos niistä leikataan, se kostautuu tulevaisuudessa sekä yksilön että yhteiskunnan tasolla, Järvensivu painottaa.

Voit keskustella aiheesta 22. syyskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme