Hyppää sisältöön

Professori Juho Saari pelkää, että hallituksen leikkaukset kasautuvat samoille perheille

Saaren mukaan yhdelle perheelle tulee raskas taakka, jos samaan aikaan leikataan asumistukea ja työttömyysturvaa sekä poistetaan lapsikorotus.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta sanoo, että tänä syksynä on päätettävä puskurisäännöistä, jotta yhteen perheeseen ei kasaannu useita leikkauksia.
Marika Harjumaa

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari Tampereen yliopistosta ennustaa, että jo ensi kevät alkaa olla hankalaa aikaa pienituloisille hallituksen leikkausten takia.

– Leikkaukset alkavat realisoitua ennen kaikkea duunareiden kohdalla. Pienituloisten Alepan kassojen ja pienituloisten palvelusektorin palkansaajien tilanne tulee olemaan haastava. Heillä on ollut palkkatyön ja sosiaaliturvan yhteensovittamiseen liittyviä siltaratkaisuja, kuten asumistukia ja lapsikorotuksia. Heille tulee nyt joka korvalle iskuja, Saari sanoi Ylen aamussa.

Hänen mukaansa hallituksen pitäisi huolehtia siitä, etteivät leikkaukset kasaudu yhteen perheeseen.

– Onko mahdollista tehdä jonkinlaisia puskurisääntöjä, että yksittäisen kotitalouden kohdalla leikkaukset eivät ylitä tiettyä prosenttia? Nämä asiat on tämän syksyn aikana päätettävä, Saari totesi.

Saari sanoo, että jos pienituloiselle tulee samanaikaisesti leikkauksia asumistukeen ja työttömyysturvaan sekä lapsikorotuksen poisto, se on todella raskas taakka kantaa.

Professori Hiilamo: Lapsikorotuksen poistaminen iso muutos

Myös tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ottaa kantaa lapsiperheiden tilanteeseen.

– Esimerkiksi työttömyysturvan lapsikorotukset ovat merkittäviä. -- Niitä oli tälle vuodelle tilapäisesti korotettu, ja ensi vuonna ne poistuvat kokonaan. Onhan se todella iso muutos, Hiilamo totesi Ylen aamussa.

Hän vertaa köyhiä eläkeläisiä ja köyhiä lapsiperheitä ja toteaa, että säästökohteeksi on valittu nimenomaan köyhät lapsiperheet.

Hiilamo kysyy myös, millä tavalla hyvätuloiset osallistuvat säästötalkoisiin.

– Tuntuu siltä, ettei kovin paljon. Tässä mielessä tilanne on aika erilainen kuin 90-luvun alussa, jolloin jouduttiin tekemään edellisen kerran erittäin kovia leikkauksia ja tasapainottamistoimia. Silloin hyvätuloisten verotusta kiristettiin.

Suosittelemme