Hyppää sisältöön

14-vuotiaan kiduttamisesta syytetyt jälleen käräjillä – nyt rikosnimikkeinä ryöstö ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittäminen

Nyt käsittelyssä olevat syytteet ovat erillisiä juttuja eivätkä liity 14-vuotiaan törkeään pahoinpitelyyn, jonka oikeuskäsittelystä uutisoimme aiemmin.

Käräjäoikeuden istuntosali, ihmisiä istumassa pöytien äärellä, syytetyt peittäneet kasvonsa
Teini-ikäisen tytön törkeästä pahoinpitelystä syytetyt henkiöt ovat nyt syytettyinä muista rikoksista. Kuvassa etualalla edellisen oikeuden istunnon asianajajat. Kuva: Janne Nykänen / YLE
Elina Rantalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuomiota 14-vuotiaan lahtelaistytön törkeästä pahoinpitelystä odottavat henkilöt ovat jälleen käräjillä.

Yle uutisoi aiemmin niin sanotun kidutusjutun oikeuskäsittelystä, jossa syyttäjä vaatii vuonna 2002 syntyneille miehelle ja naiselle yli kahden vuoden ehdotonta vankeutta muun muassa törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä vapaudenriistosta. Syytettynä oli myös vuonna 2003 syntynyt mies, jolle vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta ja yhdyskuntapalvelua.

Nyt Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsittelee muun muassa ryöstöä, joissa syytettynä on edellä mainittu vuonna 2002 syntynyt nainen. Kidutusjutussa syytettyjen penkillä ollutta, vuonna 2002 syntynyttä miestä syytetään sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä. Vuonna 2003 syntynyttä miestä syytetään muun muassa törkeästä liiketurvallisuuuden vaarantamisesta.

Uhrina tällä kertaa 16-vuotias tyttö

Haastehakemuksen mukaan sekä ryöstön, että sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisen uhrina on 16-vuotias tyttö. Syyttäjän mukaan rikokset ovat tapahtuneet loppuvuodesta 2021, jolloin syytettynä oleva parikymppinen nainen on väkivallalla uhaten ryöstänyt urhilta matkapuhelimen. Myöhemmin syytetty on syyttäjän mukaan pyrkinyt estämään uhria antamasta lausuntoa asianomistajana esitutkinnassa uhaten tätä väkivallalla.

Toinen niin sanotun kidutusjutun päätekijöistä, vuonna 2002 syntynyt mies, on syyttäjän mukaan levittänyt sosiaalisessa mediassa saman uhrin yksityisyyttä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavia kuvia.

Syyttäjän mukaan samaa, 16-vuotiasta uhria on myös lähestytty sosiaalisessa mediassa uhaten häntä ja hänen perheenjäseniä väkivallalla. Rikosnimikkeenä tässä on laiton uhkaus nuorena henkilönä, sillä syytetty mies oli teon aikaan alle 18-vuotias.

Mahdolliset rangaistukset yhdistetään kidutusjutun rangaistuksiin

Syyttäjä vaatii nuorena henkilönä tehdystä laittomasta uhkauksesta syytetylle sakkorangaistusta. Ryöstöstä ja laittomasta uhkauksesta syytetylle naiselle, ja yksityisyyttä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan tiedon levittämisestä syytetylle miehelle vaaditaan yhteistä rangaistusta käräjäoikeudessa vireillä olevien kidutusjuttukokonaisuuteen liittyvien rikosten kanssa.

Niin ikään kidutusjutussa syytettynä olevalle miehelle, jota nyt syytetään useista liikenneturvallisuuteen liittyvistä rikoksista, vaaditaan yhteisrangaistusta keskeneräisen, niin sanotun kidutusjutun rikosten kanssa.

Muokattu 21.9. klo 12:00: Korjattu vuonna 2003 syntyneen miehen syytteistä. Tässä oikeudenkäynnissä häntä ei syytetä ryöstöstä, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Suosittelemme