Hyppää sisältöön

Nuorten nikotiinituotteiden käyttö on kääntynyt nousuun – jopa yläkouluikäisistä moni käyttää nikotiinipusseja lähes päivittäin

Juuri julkaistu THL:n kyselytulos paljastaa myös nikotiinipussien käytön olevan arkea etenkin ammattia opiskelevien nuorten miesten joukossa.

Sähkötupakointivälineitä myymäläpäydällä.
Sähkösavukkeiden käyttö on noussut kaikissa THL:n tutkimissa ikäryhmissä. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Maarit Piri-Lahti
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laaja kouluterveyskysely käsitteli ensimmäistä kertaa nikotiinipusseja. Tuoreet tulokset paljastavat, että ammattia opiskelevista nuorista miehistä yli 40 prosenttia kertoo käyttäneensä nikotiinipusseja ainakin vähintään kerran. Päivittäin käyttäjiä on 5 prosenttia vastaajista. Myös nuorten naisten osuus näkyy kerran käyttäneiden joukossa.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila kertoo, että nyt ensimmäistä kertaa vuoden 2017 jälkeen nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on kääntynyt nousuun.

– Näyttää siltä, että sähkösavukkeet ovat nousseet kaikissa ikäryhmissä ja uutena tuotteena nikotiinipussit.

Varsinaisessa nuorten tupakoinnin laskussa ei näy enää isoja muutoksia.

– Tämä tarkoittaa sitä, että ei voida tuudittautua hyvän kehityksen jatkumiseen, kun markkinoille tulee koko ajan uudentyyppisiä nikotiinituotteita. Säätelyn pitäisi olla ennakoivaa, eikä tulla jälkijunassa, Ollila sanoo.

Kaverit hankkivat

Aiempi hyvä kehitys tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön vähenemisessä pysähtyi tai kääntyi nousuun vuosina 2021–2023. Suomessa ammattiin opiskelevat nuoret tupakoivat moninkertaisesti lukiolaisiin verrattuna. Nuuskan käytössä erot ovat pienemmät.

Myös yläasteikäisistä 8.–9. luokkalaisista vajaa 7 prosenttia kertoo käyttävänsä nikotiinipusseja silloin tällöin tai päivittäin.

THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan tupakkalain alaisia tuotteita hankitaan alaikäisenä pääsääntöisesti kavereiden hakemana tai tarjoamana.

Sosiaalisen median kanavat muodostavat merkittävän hankintalähteen, erityisesti nuuskalle ja sähkösavukkeille.

Nuuskan helppo saatavuus ratkaisee paljon

Pohjoismaissa on näkynyt viime aikoina nikotiinipussien käytön kasvu nuorilla, usein tyttöjen ja naisten joukossa, jotka eivät perinteisesti ole nuuskanneet.

Hallitus linjasi vastikään, että se aikoo kerätä 50 miljoonan euron verotulot nikotiinipussien vähittäismyynnistä Suomessa. Arvio perustuu oletukseen, että 2,5 prosenttia aikuisista käyttäisi päivittäin nikotiinipusseja. Samalla nikotiinipussit siirtyvät tupakkalain alle, mikä mahdollistaa sääntelyä.

THL:n erityisasiantuntija Hanna Ollila uskoo, että tupakkalailla voidaan vaikuttaa esimerkiksi, miten värikkäiden pakkausten ja makuaineiden valikoimaa rajoitetaan. Mutta.

– Jos nuuskan saatavuus jatkuu Suomessa yhä hyvänä, nikotiinipussien myynti vain lisää tuotevalikoimaa eikä käyttö välttämättä vähene.

Suomessa on Euroopan kunnianhimoisin tavoite: että maa olisi savuton ja nikotiiniton 2030-luvulla.

Suosittelemme