Isot sinievätonnikalat ovat ilmestyneet Norjan rannikolle ja nyt uutisoidaan niiden murtautumisista lohialtaisiin.
SalmonBusiness kertoi syyskuun alussa, että lohenkasvattaja Lingalaks oli saanut odottamattoman vieraan. Tonnikala oli torpedoinut yrityksen lohihäkin läpi Andalin laitoksella Bømlon kunnassa Länsi-Norjassa.
Kyse ei ollut mikään pikkusintti, vaan tonnikala oli 2,70 metriä pitkä ja painoi 250 kiloa.
Suurin tonnikalalaji voi kasvaa yli kolmimetriseksi ja painoa kertyä yli 600 kiloa. Vauhdikas kala saattaa spurtata sadan kilometrin tuntinopeuteen ja mennä helposti kasvatusaltaiden verkkojen läpi.
Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun tonnikala tunkeutuu lohialtaaseen. Vastaavanlaisia tapauksia on erityisesti loppukesäisin ja alkusyksyisin, kun tonnikalat jahtaavat makrilliparvia.
Tonnikaloista on tullut viime vuosina suhteellisen yleinen näky Pohjois-Atlantin vesillä. Niiden vaellukset osuvat joskus lohenkasvatusalueille.
Syyskuussa jo useita tonnikalaiskuja
Norjan rannikon lohialtaista sinievätonnikaloja on jouduttu pyydystämään syyskuussa jo ainakin viisi kertaa.
Måsøvalin lohenkasvattamon työntekijät löysivät tonnikalan yhdestä altaasta Frøyfjordenissa. Norjan kalastushallinto myönsi erityisluvan, ja 270-kiloinen kala otettiin pois.
Kasvattamolla oli kiire paikata reiät ja yrittää kalastaa karanneet lohet, mutta vain vähän lohia on saatu pyydystettyä.
Vuonna 2015 tonnikala muuttui uhanalaisesta lähes uhanalaiseksi, mikä kuvastaa kantojen jonkinasteista kohentumista.
Kansainvälinen Atlantin tonnikalojen suojelukomissio antoi vuonna 2023 Britannian hallitukselle luvan käyttää 39 tonnia kiintiöstään uuden pienimuotoisen kaupallisen kalastuksen kokeilemiseen jättiläiskalan osalta.
Kymmenen lupaa on sittemmin myönnetty eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa.
Norjan hallitus antanut pyydystysohjeet
Ison sinievätonnikalan käsittely ei ole aivan yksinkertaista, vaikka se saataisiin pyydystettyä lohialtaasta.
Kun iso kala ei pysty uimaan vapaasti, se yleensä kelluu kyljellään. Kalan lopettamiseksi suositellaan ampuma-asetta, jolla tonnikala saadaan nopeasti tainnutettua.
Harppuunaa tai muuta vastaavaa ei saa käyttää, kerrotaan Norjan hallituksen uudessa oppaassa. Oppaassa kerrotaan yksityiskohtaisesti oikeista menetelmistä, joilla voidaan puuttua yleistyvään isojen tonnikalojen ongelmaan.
Tarkennus 27.9.2023 klo 12:10: Jutun sisällä olevan kuvan kuvatekstiin kirjattu, että kyse ei ole dokumentaarisesta uutiskuvasta.