Hyppää sisältöön
Saksalaisia ja itävaltaisia sotainvalideja Tornion kansakoulun edessä ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Sodan ja rauhan ikuistaja

Haaparantalaisen Mia Greenin valokuvaperintö on päätymässä Tornionlaakson museoon. Tavoitteena on myös digitoida kuvaharvinaisuudet museon käyttäjien saavutettavaksi.

Kati Siponmaa

Pääkuvassa on saksalaisia ja itävaltalaisia sotainvalideja Tornion kansakoulun edessä. Vuonna 1910 valmistunut rakennus on edelleen käytössä ja tunnetaan Porthanin kouluna. Kuva: Mia Green / Tornionlaakson museo

Haaparannan kaupungin kulttuurinkehittäjä Pia Marttinen sanoo Tornionlaakson museon olevan luonnollinen valinta arvokkaan kuvaperinnön säilytyspaikaksi, sillä museo on rajakaupunkien yhteinen.

– Toinen vaihtoehto olisi ollut Norrbottenin museo (Luulajassa), mutta näin ne pysyvät meidän lähellä, vaikka kulttuuriperinnön siirtäminen maasta toiseen ei ole ihan yksinkertaista. On esimerkiksi vakuutus- ja sopimusasioita.

Mia Greenin (1870–1949) kuvallinen perintö on Pia Marttisen mukaan arvokas ennen kaikkea siksi, että Greenin ottamat harvinaiset kuvat kertovat maailmanlaajuisesti sota-ajan arjesta.

– Me olimme sotien aikana neulansilmässä tässä rajalla, Marttinen sanoo.

Ensimmäisen maailmansodan aikana liikenne pohjoisella rajanylityspaikalla Haaparannan ja Tornion välillä oli vilkasta. Vuonna 1917 Ruotsin ja Suomen välille rakennettiin köysirata suurten postimäärien kuljetusta varten. Ensimmäisenä vuonna kuljetettiin pelkästään sotavankien postia 27,5 miljoonaa kiloa.

Naiset seisovat museon edustalla ja takana näkyy ulkoseinä, jossa on kuvasuurennos sodanaikaisesta postiliikenteestä.
Museonjohtaja Titta Kallio-Seppä ja Haaparannan kulttuurinkehittäjä Pia Marttinen ovat Tornionlaakson museon edustalla. Museon seinässä on kuva valtakunnan rajan ylittävästä postiliikenteestä, jota Mia Green kuvasi. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Fyysisesti Mia Greenin valokuvat ja herkät lasinegatiivit ovat vielä Haaparannalla kaupungin kellaritiloissa, joita ei ole tarkoitettu museoesineiden säilyttämistä varten. Valmistelutyöt arvokkaan kulttuuriperinnön siirtämiseen ovat käynnissä. Tornionlaakson museolta perintö saa pysyvän säilytyspaikan, vaikka sen omistusoikeus pysyy edelleen Haaparannan kaupungilla.

– Tavoitteena on, että aineisto saataisiin viimein kunnon olosuhteisiin. Se solahtaisi mukavasti museon järjestelmiin ja ihmiset pääsevät niitä sitten katsomaan digitaalisesti, kertoo museonjohtaja Titta Kallio-Seppä.

Museonjohtaja Titta Kallio-Seppä kertoo Mia Greenin kuvilla olevan suuri merkitys alueen historian kannalta.

Oppiäiti ja yhteiskuntavaikuttaja

Greenillä oli dokumentoijan lisäksi toisenlainen rooli. Monella rajaseudun asukkaalla on vielä seinällään hänen ottamiaan muotokuvia tai sukupotretteja.

Haaparannan juna-asemalla voi nähdä lasin takaa Mia Greenin ison muotokuvakameran. Tornionlaakson museolla on vitriinissä puolestaan yhden hänen oppilaansa kuvauskoje. Se kertoo museonjohtajan mukaan omaa tarinaansa Mia Greenin perinnöstä.

– Se on Ida Björnin kamera. Hän oli Mia Greenin opissa Haaparannalla ja oppia saatuaan perusti Tornion puolelle oman valokuvaamonsa. Hänen kameransa on saatu osaksi meidän kokoelmia ja kertoo Greenin perinnöstä, että hän opetti muita samaan ammattiin.

Kallio-Sepän mukaan 1900-luvun alkupuolella ei ollut epätavallista, että naiset kuvasivat, ja heitä ohjattiinkin yleisesti hyväksyttyyn ateljeekuvaajien ammattiin.

Kuva Mia Greenin valokuvajäljennöksistä, jotka ovat Haaparannalla ulkoalueella isoina telineinä näytteillä.
Mia Greenistä kertova ulkonäyttely on vastassa heti valtakunnan rajan ylittämisen jälkeen. Isoissa telineissä on kuvasuurennoksia valokuvista ja tietoa myös kuvaajasta itsestään. Kuva: Kati Siponmaa / Yle

Paitsi valokuvaajien oppiäiti Mia Green oli myös poliittisesti aktiivinen.

– Hiljattain tuli 100 vuotta siitä, että hänen avustuksellaan on Haaparannalle pystytty aukaisemaan ensimmäinen vanhainkoti, Pia Marttinen muistuttaa.

Marttisen mukaan tarina kertoo Greenin yrittäneen valtuustossa saada ehdotustaan ensin läpi, mutta päätyi lopulta itse keräämään sota-aikana entisestään rikastuneilta gulassiparoneilta rahat vanhainkotiin.

Esiin historian hämärästä

Haaparannan kulttuurinkehittäjä Pia Marttinen näkisi mieluusti Mia Greenin nousevan rajaseudulla vielä isommin esille, vaikka jo nyt Haaparannalta löytyy valokuvaajan pieni nimikkopuisto ja rajalla on hänen töistään näyttävä kollaasi isokokoisina kuvajäljennöksinä.

– Hänen puistossaan olevalla muistomerkillä on joskus järjestetty naistenpäivän tilaisuuksia, mutta hänen nimissään voisi olla jotain isompiakin tapahtumia, Marttinen miettii.

Mia Greenin kivinen muistomerkki Haaparannalla hänen nimikkopuistossaan.

Haaparannalla sijaitsevasta Mia Greenin puistosta löytyy Lars Stålnacken suunnittelema monumentti.

Marttinen haaveilee vielä joskus kutsuvansa Mia Greenin jälkeläisen, Hollywoodissa uraa tekevän näyttelijän Eva Greenin visiitille Haaparannalle. Muun muassa Bond-elokuvaa tähdittäneen näyttelijän saapuminen pohjoisen pikkukaupunkiin olisikin jo iso tapaus.