Hyppää sisältöön

Voiko lähisuhdeväkivallasta selvitä sovittelulla? Kerro meille kokemuksesi luottamuksellisesti, teemme juttua

Etsimme haastateltavaa, joka on käynyt joskus läpi lähisuhdeväkivaltarikoksen sovittelun uhrin roolissa.

Käsi pitää ranteesta kiinni.
Kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään arvostelleet sitä, että lähisuhdeväkivaltarikoksen voi Suomessa sovitella niin, ettei rikoksen tekijä joudu teostaan rikosvastuuseen. Kuvituskuva. Kuva: Benjamin Suomela / Yle
Eelis Bjurström,
Marleena Pelli

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kansalaisjärjestöt ovat jo pitkään arvostelleet sitä, että lähisuhdeväkivaltarikoksen voi Suomessa sovitella niin, ettei rikoksen tekijä joudu teostaan rikosvastuuseen.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa käsitellään tapahtunutta rikosta ja sen hyvittämistä osapuolten kesken. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määritelmän mukaan lähisuhdeväkivaltarikoksen osapuolina voivat olla aviopuolisot, avopuolisot, kihlaparit, eronneet tai eroamassa olevat pariskunnat, nykyiset tai entiset seurustelukumppanit sekä perheenjäsenet, lähisukulaiset ja vastaavien läheisten ihmissuhteiden osapuolet.

Nyt Petteri Orpon (kok.) hallitus suunnittelee perhe- ja lähisuhdeväkivallan sovittelusta luopumista pääsääntöisesti.

Oletko joutunut perhe- tai lähisuhdeväkivaltarikoksen uhriksi ja käynyt läpi sovitteluprosessin? Oletko kenties katunut ratkaisuasi lähteä sovitteluun? Vai onko sinua ohjattu sovitteluprosessiin, mutta olet kieltäytynyt siitä?

Etsimme haastateltavaa kertomaan näistä teemoista. Keräämme kokemuksia alla olevalla lomakkeella. Tiedot ovat luottamuksellisia, mutta jätäthän yhteystietosi, jotta voimme olla yhteydessä mahdollista haastattelua varten. Haastateltavalla on oikeus esiintyä lopullisessa jutussa anonyymisti.

Suosittelemme