Hyppää sisältöön

Tuhannet kuolivat ja menettivät kotinsa Libyan tulvissa – Suomi lennättää tänään telttoja tuhojen keskelle

Suomi auttaa Libyan tulvien uhreja toimittamalla maahan materiaalista apua noin 150 000 euron arvosta.

Sisäministeriö on valmistellut avustuslähetyksen Libyaan yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa.
Katri Kirsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Rahtikoneellinen avustustarvikkeita lähti tänään torstaina Helsinki-Vantaan lentokentältä kohti Libyaa.

Suomi lähettää tulvan runtelemaan maahan muun muassa telttoja, huopia, makuualustoja ja vesikanistereita. Materiaalin arvo on noin 150 000 euroa.

Reilu viikko sitten Libyaan iskenyt Daniel-myrsky vei hengen YK:n mukaan yli 11 000 ihmiseltä. Lisäksi kymmenet tuhannet jäivät ilman kotia.

Helsinki-Vantaan lentokentällä pakataan lentokoneeseen Libyaan lähtevää avustuskuormaa
Huoltovarmuuskeskukselta hankittiin kaikkiaan 16 300 kiloa avustusmateriaalia. Kuva: Heikki Honkanen, erikoissuunnittelija, Sisäministeriön pelastusosasto

YK:n mukaan tulvien jäljiltä kadonneita on yli 10 000. Tarkkaa tietoa kuolleiden, kadonneiden, tai apua tarvitsevien määrästä on vaikeaa saada.

Tällä hetkellä suurin huomio Libyassa on kotinsa menettäneiden auttamisessa. Kodittomaksi jääneitä ihmisiä uhkaavat YK:n mukaan puhtaan veden ja sanitaation puutteen vuoksi leviävät taudit.

Libyan kartta, Derna.
Yksi pahiten kärsineistä paikoista Libyassa on rantakaupunki Derna, jonka lähellä sijaitsevan joen padot sortuivat. Kaupunkiin syöksynyt vesi rikkoi rakennuksia ja huuhtoi ihmisiä mereen. Kuva: Leena Luotio / Yle

Libya on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Maa tarvitsee etenkin hätämajoitteita ja hätämajoitustarvikkeita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja asiantuntija-apua.

Mikä tahansa maa voi pyytää apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta, jos maa ei selviä kohtaamastaan kriisistä yksin.

Helsinki-Vantaan lentokentällä pakataan lentokoneeseen Libyaan lähtevää avustuskuormaa
Suomi reagoi Libyan avunpyyntöön ensimmäisten joukossa. Kuva: Heikki Honkanen, erikoissuunnittelija, Sisäministeriön pelastusosasto

EU:n jäsenmaat katsovat avunpyynnön tulleissa, mihin ja millaisella avulla niillä on resursseja vastata. Avun lähettämisestä vastaa sisäministeriö.

Avunannon mahdollisuudet riippuvat aina avunpyynnön sisällöstä ja kansallisista resursseista vastata pyyntöön.

– Seuraamme tiiviisti avunpyyntöjä, ja reagoimme mahdollisuuksien mukaan. Pyrimme toki reagoimaan aina, kun se on mahdollista. Kun annamme apua, voimme olettaa, että sitä tarvittaessa myös itse saamme, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Honkanen sisäministeriön pelastusosastolta.

Libyaan avustuskuormaa vievä lentoken Helsinki-Vantaan lentokentällä
Suomen apupaketteja kuljettava Boeing 767 -rahtikone lähti matkaan torstaina aamulla, ja se saapuu Libyaan ennen hämärän koittoa. Kuva: Heikki Honkanen, erikoissuunnittelija, Sisäministeriön pelastusosasto

YK:n arvioiden mukaan kansainvälistä apua on saatu perille jo kriisin toisesta päivästä lähtien, vaikka yhteydet ovat monin paikoin katkenneet.

Suomen apupakettien vastaanottamisesta ja koordinoinnista vastaavat Libyan viranomaiset.

Välimereltä noussut Daniel -myrsky aiheutti tuhoisia tulvia Libyan itäosissa.

Suosittelemme