Hyppää sisältöön

Tamperelaisesta kerrostalosta myydään nyt koko sisusta vessanpönttöjä ja sähkökiukaita myöten

Isot tuotteet, kuten erilaiset kodinkoneet myydään 30 eurolla. Keittiökaapit ja muu pienempi irtaimisto lähtee vain seitsemällä eurolla. Tavoite on kerätä rahaa syrjäytymisvaarassa oleville nuorille.

Kymmenet ihmiset jonottivat pop-up -kirpputorille tamperelaiseen kerrostaloon torstaina. Moni oli tehnyt kirpputorilta löytöjä. Myös hinnat miellyttivät. Video: Juha Kokkala / Yle, Jani Aarnio / Yle
Manu Saarela

Tampereen Kyttälänkadulla sijaitsevaan kerrostaloon virtasi torstaina väkeä sisään. Tunnelma sisäänpääsyn eteen muodostuneessa kymmeniä metrejä pitkässä jonossa oli kärsimätön.

Taloon avattiin torstaiaamuna pop-up -tyylinen kirpputori, jonka tavoitteena on myydä muutamassa päivässä kaikki pian purettavasta kerrostalosta irti saatavat koneet, laitteet ja tarvikkeet.

Mukana on Asunto oy Nikaman asunnoista ja saunalta irti lähtevää tavaraa ja myös kellarikomeroihin jäänyttä omaisuutta.

Tempauksen järjestää talon omistava Tampere Missio ry, jonka järjestöjohtaja Matti Helin osasi odottaa kiinnostusta, mutta yllättyi silti ihmismassasta.

– Odotin ehkä, että joitain kymmeniä ihmisiä tulisi paikalle, Tämä on kuitenkin positiivista, Helin sanoo.

Matti Helin katsoo hymyillen kohti kameraa.
Rakennus on vain noin 40 vuotta vanha, mutta talotekniikan puolesta se on tullut tiensä päähän. Remontti olisi ollut niin kallis, että talo päätettiin ennemmin purkaa. Tilalle rakennetaan uusi asuintalo, johon muuttaa pääosin ikäihmisiä. Kuvassa Matti Helin. Kuva: Juha Kokkala / Yle

On varsin harvinaista, että asuintalona toiminut rakennus muovautuu kirpputoriksi.

Hyväkuntoisen tavaran päätyminen roskalavalle on aina harmittanut, Helin kertoo.

– Tässä on paljon tavaraa, millä on käyttöikää jäljellä.

Tuotot hyväntekeväisyyteen

Kirpputorilta saatu tuotto lahjoitetaan Matkalla-toimintaan, joka tarjoaa arjen tukea mielenterveyspalveluihin jonottaville yli 16-vuotiaille tamperelaisille nuorille.

Jonot psykiatrin vastaanotolle ovat Pirkanmaalla melko pitkät, odotus voi venyä jopa vuoden mittaiseksi.

Matkalla-toiminnassa nuori saa oman valmentajan, joka tukee nuorta arjen asioiden hoitamisessa niin usein kuin nuori sitä tarvitsee. Matkalla-toimintaa toteutetaan yhdessä Diakonissalaitoksen ja Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa.

Ihmisiä seisoo pitkässä jonossa odottamassa pääsyä kirpputorille.
Moni halusi oman osansa jäljelle jäänestä irtaimistosta. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Kirpputorilla on varsin yksinkertainen toimintamalli: isot tuotteet, kuten jääkaappipakastimet ja hellat, maksavat 30 euroa. Pienemmät tuotteet eli esimerkiksi keittiökaapit lähtevät seitsemällä eurolla.

Seitsemällä eurolla yhdelle Matkalla-toiminnan nuorelle tarjotaan pullakahvit kohtaamisessa valmentajan kanssa.

30 eurolla kaksi Matkalla-toiminnan nuorta puolestaan saa harrastuskokeilun. Tavoitteena on, että harrastuskokeilujen avulla nuoret löytäisivät itselleen sopivia uusia harrastuksia.

Kysyntää riittää

Tamperelainen Liisa Kumusto saapui paikalle etsimään uutta hellaa. Sellaisen hän myös löysi.

Vaikka hellalle on kertynyt jo ikää, sen kunto vaikuttaa hyvältä.

– Tietenkin tätä täytyy pitää vähän siistiä. Näyttää vähän kiehuneen yli. Haetaan kesämökille tämä, koska sieltä hajosi hella, Kumusto kertoo.

30 euron hinta käyttökelpoisesta hellasta on Kumuston mielestä reilu kauppa.

– Minusta tämä on hirveän halpa, Kumusto iloitsee.

Liisa Kumusto katsoo hymyillen kohti kameraa. Vieressä on rivissä useita vanhoja helloja.
Liisa Kumusto hoitaa hellan kuljetuksen omalla autollaan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Matti Helinin mukaan isoimmille tuotteille on ollut paljon kysyntää. Melkein kaikki jääkaappipakastimet, hellat, kiukaat ja astianpesukoneet on jo viety käsistä. Myös keittiön kaapit ovat kiinnostaneet.

Tampere Missio on kaavaillut, että jos irtaimistoa riittää vielä perjantain jälkeen, maanantaina kaikki jäljellä olevat tuotteet myydään yhdellä eurolla.

Ovi kävi kuitenkin jo torstaina siihen malliin, että tarjonta voi maanantaina olla melko laihaa.

Suosittelemme