Hyppää sisältöön

Seta pitää Kajaanin liputusohjetta harmillisena: kaupungintalo on merkityksellisin liputuspaikka

Kunnilla on hyvin erilaisia käytäntöjä sateenkaariliputusten järjestämiseksi. Monissa kunnissa liputus on käytössä ja näin on esimerkiksi valtaosassa suurimmista kaupungeista.

Kajaanin pride-kulkue värikkäisen sateenvarjojen alla.
Kajaanissa on vietetty pridea aiemminkin muun muassa piknikin ja muiden tapahtumien kautta. Kesällä 2023 Kajaanissa nähtiin ensimmäinen pride-kulkue. Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Sanna Kähkönen

Kajaanin kaupunginhallituksen päätös jättää liputtamatta kaupungintalolla muun muassa pridea on kansalaisjärjestö Setan mukaan harmillinen.

– Sateenkaariliputus on merkittävä ele, jolla kunta ilmaisee näkyvästi seisovansa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien kuntalaistensa tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien puolella, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Pekka Rantala sähköpostitse.

Hän korostaa, että juuri kaupungintalon lipputanko on usein myös merkityksellisin lipputanko kaupungissa.

Kajaanin tuoreen liputusohjeen mukaan Kajaanin kaupungintalolla liputetaan jatkossa vain Suomen ja muiden valtioiden, EU:n, puolustusvoimien ja Naton lipuilla.

Pride nähdään yhtenä tapahtumana muiden joukossa eli sen tai muiden vastaavien tapahtumien liputtamisesta voi päättää kaupunginjohtaja.

Rantala muistuttaa, että sateenkaarilippu on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten käytännössä universaalisti hyväksytty symboli, hän ei rinnaistaisi sitä ohjeessa mainittuun järjestön tai muun toimijan lippuun.

– Toivoisin, että sateenkaarilippu liehuisi Priden yhteydessä muissa kaupungin kiinteistöissä.

Kunnilla on hyvin erilaisia käytäntöjä sateenkaariliputuksista

Monissa kunnissa liputus on käytössä ja näin on esimerkiksi valtaosassa suurimmista kaupungeista. Kuntaliiton kyselyyn vastanneista 62 kunnasta noin 30 liputtaa priden aikana.

Yle kysyi muutamien kaupunkien pride-liputuksen käytännöistä.

Tampereella liputetaan liputusohjeen mukaisina päivinä sekä pormestarin päätöksen mukaisesti. Kaupunki on osallistunut pormestarin päätöksellä Ukrainan kansallispäivän ja Tampere Priden huomioimiseen liputtamalla.

Nokian kaupunki liputtaa priden aikana pride-lipulla kirjasto- ja kulttuuritalo Virran edustalla olevassa lipputangossa (Nokian uutiset). Vuosi sitten liputukselle ei vielä lämmetty.

Oulussa, Helsingissä ja Jyväskylässä pride-lipulla liputtaminen on vakiintunut käytäntö.

Liputuksella voi olla Pekka Rantalan mielestä valtava merkitys monelle kuntalaiselle, vaikka pelkkä liputus eleenä ei ole riittävä.

Hänen mielestään sateenkaari-ihmisiä tukevien toimien tulee ulottua kaikkeen kunnan toimintaan, ei ainoastaan symboliseen liputukseen.

– Yhdenvertaisuuden edistäminen on myös viranomaisten lakisääteinen velvollisuus ja sateenkaariliputus yksi näkyvä tapa edistää yhdenvertaisuutta, toteaa Rantala.

Suosittelemme