Hyppää sisältöön

Luken asiantuntijat: Pohjanlahden silakkakanta elpyy, vaikka pyyntiä ei kiellettäisi kokonaan

EU-komissio on ehdottanut, että silakanpyyntiin asetettaisiin täyskielto Pohjanlahdella, koska silakkakannat ovat huvenneet ja kalat pienentyneet. Tutkijat ovat maltillisempien rajoitusten kannalla.

Silakkaa jäissä.
Pyydettyä silakkaa. Kuva: Jakob Lillas / Yle
Antti Laakso

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkijat katsovat, että silakanpyynnin täyskielto ei ole tarpeellista Pohjanlahdella.

Erikoistutkija Jari Raitaniemi ja tutkija Jukka Pönni kirjoittavat Luonnonvarakeskuksen nettisivuilla, että silakkakanta on jo toipumassa vuosikymmenen alkupuolen heikoista vuosista, jotka pienensivät kantaa ja kalakokoa.

Pahin vuosi oli 2021. Tänä vuonna kanta on jo huomattavasti vahvempi.

– Näyttää siltä, että silakoiden nälänhätä Selkämeressä on ohi ja olosuhteet ovat hyvät uudelle kannan runsastumiselle, tutkijat toteavat.

Euroopan komissio on kuitenkin ehdottanut silakan pyyntikieltoa, mikä uhkaa kalastajien elinkeinoa.

Rajoittaminen riittää, sanoo Luke

Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden mielestä silakanpyyntiä on syytä rajoittaa, mutta ei kieltää kokonaan. Rajoituksia on suosittanut Kansainvälinen merentutkimusneuvosto, mutta EU-komissio otti tätä huomattavasti tiukemman linjan.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että Selkämeren silakkakanta toipuu vaikka pyyntiä jatkettaisiin. Etelämpänä Itämeren pääaltaalla silakan tilanne on vaikeampi.

– Itämeri lahtineen on erikoinen murtovesiympäristö, jossa paikallisilla olosuhteilla on suuri merkitys kalakantojen menestymiselle, Raitaniemi ja Pönni korostavat.

EU:n ministerineuvosto tekee päätöksen silakanpyynnin kiintiöistä lokakuussa. Suomessa monet poliitikot, kuten pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.), ovat vastustaneet esitystä pyynnin täyskiellosta.

Toiminnanjohtaja Kaj Mattsson Åbolands Fiskarförbundista sanoo EU-komission elokuisen esityksen tulleen puskista ja olevan kuolinisku kalataloudelle. Kuva ja video: Samuli Holopainen / Yle

Suosittelemme