Hyppää sisältöön

Vuokrayritykset tarjoavat sairaanhoitajille jopa 30 euron tuntipalkkaa työpaikasta, jota niillä ei ole

Useat rekryfirmat hakevat sairaanhoitajia samoille eteläsuomalaisille akuuttiosastoille, vaikka yritykset vasta kilpailevat keskenään hyvinvointialueen sopimuksesta.

Lähikuvassa on sininen ovi, jossa lukee sairaanhoitaja. Seinällä on digitaalinen vuoronumeronäyttö.
Vuokrayritysten täytyy välillä hakea työntekijöitä jo ennen kuin kilpailutus on ratkennut, koska joissakin hyvinvointialueiden kilpailutuksissa on niin tiukka aikataulu. Kuvituskuva. Kuva: Petri Niemi / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hoitoalan työntekijöiden vuokratyömarkkinat saavat ajoittain värikkäitä piirteitä. Sairaanhoitajia välittävät yritykset voivat hakea työntekijöitä tehtäviin, joita niillä ei edes ole.

Esimerkiksi tällä hetkellä useat vuokrafirmat ovat julkaisseet ilmoituksen, jossa ne hakevat sairaanhoitajia useille Keski-Uudenmaan akuuttiosastoille.

Samoista työpaikoista ovat julkaisseet ilmoituksen esimerkiksi Solo Health, Terveytesi Hoitajat, Deal Henkilöstöratkaisut ja Hyvän Hoidon Palvelut.

Kaikki kertovat ilmoituksissaan, että kilpailutus sopimuksesta on yhä käynnissä. Silti osa yrityksistä ilmoittaa jo, paljonko ne maksavat työstä.

Sote- ja kasvatusalan ammattihenkilöitä edustava Tehy suhtautuu sinänsä myönteisesti keikkatyöhön, kun se on tarkoitettu tilapäisen työvoiman tarpeeseen.

Esimerkiksi Terveytesi Hoitajilla tuntipalkka lomakorvauksineen on 27–30 euroa. Toimitusjohtaja Satu Virtanen sanoo, että he voivat kertoa palkan, koska vuokramarkkinoilla palkat ovat melko vakiintuneet.

– Tiedämme suurin piirtein, millä palkoilla hoitajat liikkuvat.

Tämän tiedon perusteella yritys myös laskee hinnan, jota se tarjoaa hyvinvointialueelle. Se voi tinkiä katteesta, jos haluaa jonkun sopimuksen erityisen kovasti itselleen.

Virtanen sanoo, että hän ei muista yhtään tapausta, jossa sairaanhoitajan palkka olisi heillä lopulta jäänyt alle työpaikkailmoituksessa kerrotun alarajan. Tässäkin tapauksessa Terveytesi Hoitajat siis maksaa työntekijälle lopulta vähintään 27 euroa, jos voittaa kilpailutuksen.

Kahden kuvan kollaasi. Toisessa anonyymi hoitaja kävelemässä sairaalan käytävällä ja toisessa pino 20 sentin kolikoita.
Terveytesi Hoitajien toimitusjohtaja Satu Virtanen arvioi, että yrityksen maineelle ei tekisi hyvää, jos he maksaisivat sairaanhoitajalle lopulta alempaa palkkaa kuin työpaikkailmoituksessa on kerrottu. Kuva: Esa Huuhko / Yle, Henrietta Hassinen / Yle, kuvankäsittely: Kalle Purhonen / Yle

Solo Healthin ilmoituksessa palkka on matalampi kuin kilpailijalla, lomakorvauksineen 25 euroa tunnissa. Myös Solo Health pelaa myyntikatteella.

– Voihan palkassa olla eroja. Toinen voi tehdä sitä pienemmällä katteella kuin toinen, sanoo Solo Healthin toimitusjohtaja Teemu Romppanen.

Deal Henkilöstöratkaisujen toimitusjohtajan Pasi Karjalaisen mielestä palkan kertominen ilmoituksessa on väärin, kun kilpailutus on kesken.

– Mielestäni hoitajia harhautetaan, jos kerrotaan tunti- tai kuukausipalkka. Eihän sellaista palkkaa ole olemassa, kun työtäkään ei vielä ole olemassa, Karjalainen sanoo.

Deal ei laita ilmoituksiin palkkaa, jos kilpailutus ei ole ratkennut. Sairaanhoitajat voivat itse kertoa palkkatoiveensa yritykselle.

Karjalainen kertoo, että heidän yrityksensä ei tingi katteesta voittaakseen tarjouskilpailuja.

Sairaanhoitajan käsi potilassängyn äärellä.
Kilpailu kovenee, kun hoitajista on pulaa ja rekryfirmojen määrä kasvaa. Vuokrayrityksen tarjoaman palkan pitää olla riittävä, jotta se saa houkuteltua sairaanhoitajia listoilleen. Toisaalta tarjouksen hyvinvointialueelle pitää olla riittävän matala, jotta yritys pärjää kilpailussa. Kuva: Antti Valtteri Tauriainen / Yle

Tehy korostaa vakituisen henkilöstön merkitystä

Tehyn neuvottelupäällikkö Vappu Okkeri pitää hyvänä sitä, että vuokrafirmojen ilmoituksista ilmenee selvästi, jos yritykset eivät voi vielä varmuudella tarjota työtä. Myös se on hänen mielestään sinänsä hyvä, että sairaanhoitajille tarjotaan tuntipalkaksi jopa 30 euroa.

– Mikä tahansa keino, jolla koulutetun hoitohenkilöstön palkkoja voidaan nostaa, on hyvä, Okkeri sanoo.

Tärkeintä Okkerin mukaan on se, että sotealan palkkataso nousee ylipäänsä kaikkialla hyvinvointialueilla.

– Vakituinen, pysyvä ja osaava hoitohenkilöstö pystyy kehittämään hoitoa ja toimintaa. Tämä varmistaa hoidon laadun, Okkeri sanoo.

Kovin pitkään yritykset eivät ole kertoneet työpaikkailmoituksissa, että kyse on keskeneräisestä kilpailutuksesta. Deal Henkilöstöratkaisujen toimitusjohtaja Pasi Karjalainen sanoo, että he olisivat olleet ensimmäinen yritys, joka asiasta alkoi kertoa noin vuosi sitten.

Terveytesi Hoitajien Satu Virtanen sanoo, että heidän ilmoituksissaan asiasta on mainittu jonkin aikaa.

Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen henkilöstöjohtaja Monica Hostio kertoo, että he järjestävät aika ajoin tällaisia niin kutsuttuja minikilpailutuksia.

– Kun yritys ilmoittautuu tällaiseen kilpailutukseen, sillä pitää olla työntekijät tiedossa, Hostio kertoo.

Yritys voi joutua maksamaan sakon, jos ei pystykään toimittamaan niin monta tekijää kuin lupaa.

– Hyvää näissä kilpailutuksissa on se, että saamme useaksi kuukaudeksi tekijöitä. Tämä rauhoittaa näiden osastojen tilannetta, Hostio sanoo.

Suosittelemme