Hyppää sisältöön

Eduskunta käsitteli monta tuntia ulosmarssin valiokunnassa aiheuttanutta vammaispalvelulakia

Hallitus haluaa siirtää lain voimaantuloa vuoden 2025 alkuun. Lain piti tulla voimaan vajaan kahden viikon kuluttua, lokakuun alussa.

Krista Kiuru står framför ett podium med mikrofoner, Kim Berg och Ilmari Nurminen står bakom.
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan opposition edustajat marssivat ulos valiokunnan kokouksesta ja syyttivät hallituspuolueiden edustajia jyräämisestä. Kuvassa Laura Meriluoto (vas.), Ilmari Nurminen (sd.), Krista Kiuru (sd.) ja Kim Berg (sd.). Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva
Tapio Räihä
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskunta käsitteli torstaina monta tuntia vammaispalvelulain lykkäysesitystä. Asiaa käsitelleessä valiokunnassa käsittely johti opposition ulosmarssiin.

Yleensä keskustelu eduskunnassa päättyy viimeistään kello 22, mutta tämän päivän istunnosta aikaraja poistettiin, jotta asian ensimmäinen käsittely saadaan vietyä läpi. Aikarajan pidentämistä ei lopulta tarvittu, vaan asian käsittely päättyi noin kello 21. Puheenvuoroja kansanedustajat pitivät kaikkiaan 77 kappaletta.

Eduskunnan täysistunnon tallenteen löydät täältä.

Vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnassa viime keväänä ja sen piti tulla voimaan lokakuun ensimmäisenä päivänä.

Hallitus haluaa siirtää lain voimaantuloa vuoden 2025 alkuun. Hallitus perustelee voimaantulon siirtämistä sillä, että lisäaika antaa mahdollisuuden tarkentaa lain soveltamisalaa, ja arvioida paremmin lakiuudistuksen vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksiin sekä hyvinvointialueiden talouteen.

Lykkäämisesityksen ensimmäinen täysistuntokäsittely on tänään torstaina ja tiettävästi toinen käsittely on ensi tiistaina. Lykkäämistä koskevien lakien on tarkoitus tulla voimaan ennen lakien alkuperäistä voimaantulopäivää.

Oppositio käveli ulos kokouksesta

Vammaispalvelulain lykkäämisesitys aiheutti erikoisen tilanteen eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskiviikkona.

Kaikki opposition edustajat kävelivät mielenosoituksellisesti ulos valiokunnan kokouksesta ja syyttivät yhteisessä tiedostustilaisuudessa hallituspuolueita ”ennennäkemättömästä ja parlamentarismin periaatteiden vastaisesta toiminnasta”.

Yksi kokouksesta poistunut oli Vasemmistoliiton kansanedustaja Savo-Karjalan vaalipiiristä Laura Meriluoto (vas.). Hän osallistui kokoukseen Li Anderssonin varajäsenenä.

Laura Meriluoto vas.
Laura Meriluoto osallistui sote-valiokunnan kokoukseen Li Anderssonin varajäsenenä. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Meriluodon mukaan valiokunnassa ei annettu riittävästi aikaa asian käsittelyyn. Kaikki oppositiopuolueiden yritykset lisäajan saamiseksi äänestettiin hallituspuolueiden äänillä kumoon.

– Jopa vastalauseiden jättöajan takarajasta äänestettiin. Ehkä se oli viimeinen niitti. Alkoi tuntua siltä, että mitäs täällä nyt sitten ollaan. Ne olivat jo jyränneet meidät niin monta kertaa, Meriluoto sanoo.

Eduskunnan sote-valiokunnan mietintöön sisältyy kolme oppositiopuolueiden vastalausetta.

Suosittelemme