Hyppää sisältöön

Tampere tyrmää toimeentulotuen asumismenojen kiristykset – vaadittuja edullisia perheasuntoja ei riitä kaikille

Toimeentulotuen saajalla olisi uudistuksen jälkeen kolme kuukautta aikaa muuttaa halvempaan vuokra-asuntoon, jotta hänen tukiaan ei leikattaisi. Muutos kurittaisi tamperelaisia lapsiperheitä.

Ranta-Tampellan kerrostaloja, rakennustyömaata, kanaali ja Näsinneula.
Tampere on pyrkinyt kaavoittamaan kohtuuhintaista vuokra-asumista myös niin sanotuille kalliille asuinalueille, kuten Ranta-Tampellaan. Kuvituskuva. Kuva: Matias Väänänen / Yle
Mikko Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen pyrkimys leikata toimeentulotuen saajien asumismenoista saa kylmän suihkun Tampereen kaupungin lakimuutokseen antamassa lausunnossa.

Hallituksen esityksessä toimeentulotuen saajat pakotetaan hankkimaan halvempi asunto, jos heidän vuokransa ylittää säädettävän normin. Uuden asunnon hankkimiseen annettaisiin kolme kuukautta aikaa.

Tähän asti Kansaneläkelaitos on voinut arvioida sen, kuinka todennäköistä perheelle on saada kotikaupungistaan vuokrarajaan sopiva asunto. Jatkossa tämä lisätuen harkinta poistuisi.

Edullisista perheiden vuokra-asunnoista huutava pula

Juuri päättyneellä lainmuutoksen lausuntokierroksella Tampere korostaa, että normit täyttäviä perheasuntoja ei kaupungissa ole läheskään riittävästi. Tampereelle on viime vuosina rakennettu erittäin paljon asuntoja, mutta niistä merkittävä osa on yksiöitä ja kaksioita.

Kolmihenkiselle perheelle on asetettu kriteeriksi vähintään 60 neliön kokoinen asunto, ja sille Kelan määrittämä asumiskustannusraja on 812 euroa. Syyskuun alussa vuokraovi.com -palvelussa tällaisia löytyi vapaarahoitteisena vain neljä kappaletta. Vastaavia korkotukirahoitettuja vuokra-asuntoja oli tarjolla kahdeksantoista, kertoo Tampereen kaupungin asunto- ja kehityspäällikkö Auli Heinävä.

Toukokuussa Tampereella yleistä asumistukea sai yhteensä noin 33 500 ruokakuntaa. Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on noin 17 000, joista opiskelijoille suunnattuna noin 4 800.

– Asumistukea menee nyt yli puolet muihin kuin kohtuuhintaisiin vuokra-asuntoihin, Heinävä kertoo.

Jos toimeentulotuessa olisi tiukat normit joiden yli Kela ei voi huomioida vuokraa, nykyisistä asumistuen saajista osa päätyisi hakemaan Pirkanmaan hyvinvointialueen toimeentulotukea.

Asumistuen muutos siirtäisi valtion kustannuksia kunnille. Jos asumistuki ei riitä, tarve perustoimeentulotuelle kasvaa. Siitä kunta maksaa puolet.

Lapsiperheiden asema heikkenee

Tampereen kaupunki katsoo lausunnossaan, että tiukempi asumisnormi ja kolmen kuukauden vaatimus uuden asunnon löytämiseksi heikentäisivät erityisesti lapsiperheiden asemaa.

Asuinpaikan nopea vaihtuminen ja laajat elämänmuutokset voivat jatkossa kasvattaa etenkin nuorten sosiaalipalvelujen tarvetta.

Lisäksi vuokratasoltaan edullisimmat asunnot keskittyvät usein asuinalueille, joilla jo entuudestaan näkyy merkkejä alueellisesta eriytymisestä.

Hallituksen esitys torppaisi Tampereen tavoitteen, että toimeentulotukea saava perhe voi asua muuallakin kuin halvimmilla alueilla.

Artikkelia päivitetty 25.9. klo 12.15: lisätty syyskuussa vapaana olleiden korkotukirahoitettujen vuokra-asuntojen määrä.

Suosittelemme