Hyppää sisältöön

Käytetyn tavaran ostoon ja myyntiin liittyvä häpeä on häviämässä, kertoo tuore kyselytutkimus

Tampereen yliopiston ja Kaupan liiton tutkimushankkeessa tarkastellaan käytetyn tavaran ostamisen ja myymisen motiiveja. Käytetty kelpaa nyt sekä eurojen että ympäristön säästämisen vuoksi.

Lähikuva vaaterekissä roikkuvista henkareista ja vaatteista.
Tutkijat uskovat käytetyn tavaran kaupan kasvavan entisestään tulevaisuudessa. Arkistokuva tamperelaisesta kirpputori Buenosta. Kuva: Juha Kokkala / Yle
Linnea Pitkänen

Ihmisten asenteet käytetyn tavaran kauppaa kohtaan ovat selkeästi aikaisempaa myönteisempiä.

Asia selviää Tampereen yliopiston asiakaslähtöisen markkinoinnin tutkimusryhmän ja Kaupan liiton tutkimushankkeesta.

Viime kesänä kerätyn kyselyaineiston avulla tutkitaan, kuinka kuluttajakäyttäytyminen ja asenteet ovat muuttuneet vuoden 2018 aineistoon verrattuna.

Suurin muutos on se, millaista symbolista arvoa kuluttajat kokevat käytetyn tavaran kaupassa.

Yliopistonlehtori Mika Yrjölän mukaan käytetyn tavaran kauppa todettiin koko kansan harrastukseksi jo vuonna 2018, mutta nyt ihmisten asenteet käytettyä tavaraa kohtaan ovat selkeästi myönteisempiä kuin viisi vuotta sitten.

– Tämä kertoo siitä, että käytettyyn tavaraan liittyvä häpeä on häviämässä, Yrjölä sanoo Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Yksi kyselytutkimuksen keskeinen tulos oli, että ostajat kokevat hyötyvänsä kaupasta rahallisesti myyjiä enemmän.

Myyjiä käytetyn tavaran kauppaan ajaa tarve päästä ylimääräisestä tavarasta eroon ja välttää tavaran poisheittämisestä.

Yritykset mukana muutoksessa

Käytetyn tavaran kauppa voi olla kuluttajien välistä, mutta myös yhä useampi yritys on lähtenyt mukaan second hand -markkinoille.

Kyselytutkimuksen vastaajista lähes kolmannes oli ostanut käytettyä tavaraa fyysisistä myymälöistä ja yli 11 prosenttia niiden verkkokaupoista.

Kuluttajien asenteiden muuttuessa ja käytetyn tavaran kysynnän noustessa yritykset ovat kyseenalaistaneet pelkästään uuden tavaran myyntiin perustuvia liiketoimintamallejaan.

– Uusia avauksia ja kokeiluja näkee jatkuvasti, mutta aika näyttää, mitkä kokeilut toimivat pohjana kestävälle ansaintamallille, Yrjölä pohtii.

Vaikka kilpailu on lisääntynyt, suurelle osalle kuluttajista Tori.fi on edelleen ensisijainen käytetyn tavaran verkkokauppa.

Tutkijat uskovat käytetyn tavaran kaupan kasvavan entisestään tulevaisuudessa.

Vastaajista noin 62 prosenttia uskoi ostavansa jatkossa nykyistä enemmän käytettyjä tuotteita. Samoin lähes 57 prosenttia vastaajista uskoi tulevaisuudessa suosivansa käytettyjä tuotteita enemmän kuin uusia.

Suosittelemme