Hyppää sisältöön

Jali Heikkinen, 25, kerää roskia, mutta työstä maksettavalla korvauksella ei saa edes lounasta: ”Syyskuun lopussa saan varmaan viisi euroa”

Kehitysvammaisista työikäisistä vain muutama prosenttia on palkkatyössä. Työtoiminnan epäkohtia on kritisoitu vuosia, mutta ratkaisua ei ole löytynyt.

Louhumäen toimintakeskuksen asiakkaat keräävät Kuopion Petosella roskia joka keskiviikko.
Helmi Nykänen

25-vuotias Jali Heikkinen nipistää roskapihdit pienen muovikääreen ympärille ja pistää sen mustaan roskapussiin.

– Tämä on aika kiva juttu. On hyvä, että otetaan roskia maasta, Heikkinen sanoo.

Joka keskiviikko Heikkinen ja hänen toverinsa Louhumäen toimintakeskuksesta keräävät roskia Kuopion Petosen kaupunginosan puistokäytävältä. Toimintakeskus on suunnattu kehitysvammaisille, autismikirjon ihmisille.

Roskien keruun lisäksi Heikkinen on työskennellyt esimerkiksi kaupassa hyllyttämässä tavaroita ja lajittelemassa pulloja sekä kierrätyspahveja.

Louhumäen toimintakeskuksen asiakkaat Veera Kivelä sekä Paavo Kervinen keräämässä roskia Petosella.
Louhumäen toimintakeskuksen asiakkaat harjoittelevat liikennesääntöjä roskien keruun ohessa. Kuvassa Veera Kivelä ja Paavo Kervinen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Aiemmin Heikkinen ei ole saanut työstä lainkaan rahaa. Nyt hän on neuvotellut toimintakeskuksen työntekijöiden kanssa työnteosta pienen korvauksen.

– Syyskuun lopussa saan palkan. Varmaan viisi euroa, kolikoita. Riippuu siitä, miten ahkerasti olen tehnyt hommia, Heikkinen kertoo.

0–12 euroa päivässä

Koska Heikkisen työnteossa on kyse sosiaalipalvelusta, hän ei saa varsinaista palkkaa, vaan työosuusrahaa.

Suomessa on noin 30 000 työikäistä kehitysvammaista, joista vain muutama prosentti on palkkatyössä. Kehitysvammaliiton arvion mukaan maassa olisi kuitenkin tuhansia koulutettuja ja motivoituneita kehitysvammaisia, jotka voisivat tehdä palkkatöitä.

Valtaosa kehitysvammaisten työnteosta tapahtuu toimintakeskuksissa. Louhumäen toimintakeskuksessa asiakkaat tekevät esimerkiksi siivous- ja keittiötöitä.

Grafiikka, jossa näkyy kehitysvammaisten määrä työikäisissä, palkkatöissä, mahdollisuudesta työllistyä ja työtoiminnassa.
Kehitysvammaliitto on kerännyt tietoa kehitysvammaisten työtilanteesta. Liiton mukaan valtaosa kehitysvammaisista on saanut palkkatyön tuetun työllistymisen työhönvalmennuksen avulla. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kehitysvammaliiton arvion mukaan yli 2 000 kehitysvammaista on avotyötoiminnassa eli työskentelee tavallisilla työpaikoilla esimerkiksi kerran tai pari viikossa muutamia tunteja kerrallaan.

Kehitysvammaliiton mukaan sosiaalihuollon lainsäädännössä pitäisi määritellä tarkasti, millä ehdoilla työpaikoilla voidaan toteuttaa palkatonta työtoimintaa.

Liiton työllisyyden asiantuntijan Simo Klemin mukaan ongelmana on, että kehitysvammainen ihminen voi tehdä vuosia samoja työtehtäviä kuin kollegansa ilman työsuhdetta.

– Kehitysvammainen on työpaikalla sosiaalipalvelun työtoiminnassa ja saa korkeintaan 12 euron työosuusrahan päivässä, kun taas työkaverit saavat samasta työstä palkkaa.

”Vammaton on turvallisempi vaihtoehto”

Ongelma on ollut tiedossa jo vuosikausia. Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Merja Heikkosen mukaan edellisellä ja nykyisellä hallituksella on ollut tahtoa korjata tilanne, mutta helppoa se ei ole.

– Vaikka kehitysvammaisten työllistymiseen on tarjolla tukea, työnantajat kokevat tukitoimet hankaliksi. Yleensä jos työnhaussa vastakkain ovat vammaton ja vammainen ihminen, työnantaja palkkaa vammattoman. Se on turvallisempi vaihtoehto, Heikkonen sanoo.

Kehitysvammaliiton mukaan myös vammaispalveluja pitäisi uudistaa. Palveluissa pitäisi lisätä työvalmentajien määrää ja etsiä aktiivisesti yrityksistä oikeita työmahdollisuuksia kehitysvammaisille henkilöille.

– Esimerkiksi Hyvinkäällä sairaalaan on työllistetty kolme kehitysvammaista henkilöä välinehuollon avustaviin töihin työvalmennuksen tuella. Työvalmentaja auttaa kehitysvammaista henkilöä työhön perehtymisessä ja tukee myös työnantajaa, Simo Klem sanoo.

Töitä tarkoille ja järjestelmällisille ihmisille?

Kuopiossa Louhumäen toimintakeskuksen asiakkaiden roskapussit ovat hieman tavanomaista tyhjempiä, koska tuuli on tainnut kuljettaa roskat pois puistokäytävältä.

Marjo Hautajärvi(ohjaaja), Jali Heikkinen, Paavo Kervinen, Kristiina Johansson (yksikön johtaja) sekä Veera Kivelä keräämässä roskia Petoselta.
Ohjaaja Marjo Hautajärvi, Jali Heikkinen, Paavo Kervinen, Louhumäen toimintakeskuksen yksikön johtaja Kristiina Johansson sekä Veera Kivelä keräsivät roskia noin tunnin ajan Kuopion Petosella. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Louhumäen väki haluaa siivouksellaan tuottaa hyvää mieltä Petosen kaupunginosan asukkaille, tulla heille tutuiksi, ulkoilla, opetella liikennesääntöjä ja vain nauttia yhdessäolosta.

Ihmiset tulevat myös antamaan myönteistä palautetta suoraan työtä tekeville kehitysvammaisille, ei ohjaajille, mistä yksikön johtaja Kristiina Johansson iloitsee.

Myös hän uskoo, että kehitysvammaisten joukossa olisi paljon potentiaalia avoimille työmarkkinoille. Esimerkiksi autisminkirjon henkilöillä on yleensä tiettyjä erikoisvahvuuksia, joita voisi hyödyntää työpaikoilla.

– He ovat usein pedanttisia ja järjestelmällisiä. Meidän asiakkaat tykkäävät esimerkiksi järjestelystä ja lajittelusta, purkutöistä ja hommista, joissa on laskemista, Johansson kertoo.

Johansson heittää pallon työnantajien suuntaan.

– Kannustuisin yrittäjiä miettimään työprosessejaan. Olisiko siinä jokin osa-alue, jonka erityistaidon omaava henkilö pystyisi tekemään?

Jali Heikkisen suosikkityötehtäviin kuuluu tavaroiden hyllyyn laittaminen kaupassa. Sitä hän toivoisi pääsevänsä taas tekemään.

– Se sujui ihan hyvin ja saatiin hommat tehtyä. Olisi joskus kiva käydä hyllytyökaupassa. Jos haluaa, mutta ei ole pakko. Se oli hyvä juttu.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta maanantaihin 25. syyskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme