Hyppää sisältöön

Puolangan Ahvenvaaran tuulivoimaloille on tehtävä poikkeuksellisesti ympäristövaikutusten arviointi

Viiden voimalan tuulipuiston vaikutukset ympäristöön voivat olla Kainuun ely-keskuksen mukaan merkittävät. Siksi hankkeen täytyy arvioida ne ennakkoon.

Poro Hyrynsalmella soratiellä, taustalla näkyy tuulivoimala.
Kuvassa tuulivoimala Puolangan naapurikunnan Hyrynsalmen kunnassa heinäkyyssa 2023. Kuva: Ville Kinnunen / Yle
Heikki Rönty

Puolangan Ahvenvaaran suunniteltu tuulipuisto on seitsemän kilometriä etelään kunnan keskustasta. Ahvenvaaraan suunnitellaan viiden tuulivoimalan kokonaisuutta, jossa olisi 7,2 megawatin tehoiset voimalat jopa 175 metrin korkeudessa. Tuulivoimalan siivet pyyhkisivät taivasta 261 metrin korkeudessa.

Solarwind Finland Oy:n suunnittelema viiden voimalan kokonaisteho olisi 36 megawattia. Ympäristövaikutusten arviointi on tehtävä, jos voimaloita on vähintään 10 kappaletta tai kokonaisteho yli 45 megawattia.

Kainuun ely-keskus on päätynyt vaatimaan hankkeelle YVAn, koska sitä voidaan soveltaa hankkeeseen, joka todennäköisesti aiheuttaa laadultaan ja laajuudeltaan merkittäviä ympäristövaikutuksia, kun huomioon otetaan eri hankkeiden yhteisvaikutukset.

Ely-keskus on pyytänyt YVA-menettelyn soveltamista koskevat asiantuntijalausunnot Kainuun liitolta, Kainuun museolta, Kainuun ympäristöterveyspalveluilta ja Puolangan kunnalta.

Esimerkiksi terveydenhuoltoviranomainen on katsonut lausunnossaan, että muun muassa melu- ja välkevaikutukset sekä lentoestevalojen vilkkuminen voivat muodostua merkittäviksi yhdessä muiden hankkeiden kanssa. Kainuun liiton lausunnoissa korostettiin hankkeiden yhteisvaikutuksia ja niiden arvioinnin tarpeellisuutta

Ely-keskuksen mukaan YVA-menettely edistää yhteisvaikutusten yhtenäistä huomioon ottamista muiden Puolangan tuulivoimahankkeiden kanssa.

Ely-keskuksen mukaan muista hanketyypeistä poiketen tuulivoimahankkeet aiheuttavat vaaramaisema-alueille sijoittuessaan laajalle ulottuvia vaikutuksia maisemaan.

Päätöksen kuulutus ja päätösteksti ovat nähtävillä 18.9.–18.10.2023 osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset/kainuu sekä Puolangan kunnan virallisella ilmoitustaululla.

Lue lisää Kainuun uutisia Yle Uutisten netissä.

Suosittelemme