Hyppää sisältöön
Olli Rehn piti tiedotustilaisuuden Bolt Arenan Hall of Fame -tilassa.

Asiallinen mies

Presidenttiehdokas Olli Rehn on ollut lähes kaikissa merkittävimmissä vallan kabineteissa, mutta yksi häneltä vielä puuttuu. Tässä artikkelissa käymme läpi Rehnin tärkeimmät vaiheet.

Marleena Pelli

Keskusta nimesi omaksi presidenttiehdokkaakseen valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivän Olli Rehnin.

Rehn on ensimmäinen valitsijayhdistyksen ehdokas, joka on kertonut saaneensa kasaan ehdokkuuteen tarvittavat 20 000 kannattajakorttia.

Ylen syyskuun presidenttikyselyssä Rehn sijoittui kolmanneksi Pekka Haaviston (vihr.) ja Alexander Stubbin (kok.) jälkeen.

40-vuotisen uransa aikana Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn on hyppinyt tehtävästä toiseen ja sahannut Helsingin ja Brysselin välillä.

Tässä artikkelissa käymme läpi Rehnin uran olennaisimmat hetket.

Futiskentän laidalta presidenttiehdokkaaksi

Olli Rehn varttui Mikkelissä, jossa hänen vanhempansa pitivät autokauppaa. Siellä hän oppi politiikassa tarvittavat neuvottelutaidot. 12-vuotiaana nuorimies pääsi myyntitiskin taakse vääntämään asiakkaiden kanssa varaosien hinnoista.

Vapaa-aika kului nurmikentillä. Parikymppisenä Rehn pelasi SM-tasolla Mikkelin Palloilijoiden riveissä.

Rakkaus jalkapalloon on säilynyt koko elämän ajan. 61-vuotias Rehn kertoo Apulle pelaavansa edelleen hyökkääjän paikkaa kahdessa eri joukkueessa.

Futiskentän laidalta Rehn myös ilmoittautui mukaan presidenttikisaan.

Olli Rehn on ollut koko elämänsä futismies.

Politiikan pätkätyöläinen

Vuonna 1990 Rehn oli vastavalmistunut valtiotieteiden maisteri ja hänet hyväksyttiin arvostettuun Oxfordin yliopistoon kirjoittamaan väitöskirjaa.

Jatko-opintoja häiritsi kuitenkin se, että riittävän moni helsinkiläinen halusi hänet kansanedustajaksi vuoden 1991 vaaleissa, Rehn kirjoittaa kirjassaan Kuilun partaalla (2019).

Ennen eduskuntaa 28-vuotias Rehn oli jo ehtinyt johtaa Nuoren Keskustan Liittoa eli nykyisiä Keskustanuoria ja toimia keskustan varapuheenjohtajana.

Keskustapuolueen puoluevaltuuskunnan kokous Oulussa 22. elokuuta 1987. Kuvassa Olli Rehn.
25-vuotias Olli Rehn keskustan puoluevaltuuskunnan kokouksessa Oulussa 1987. Kuva: Kalle Kultala

Rehn ei kuitenkaan ehtinyt istua ensimmäistä kauttaan loppuun, sillä eduskunnalla oli hänen varalleen muita suunnitelmia.

Vuonna 1994 Suomi oli liittymässä Euroopan Unioniin ja Suomi tarvitsi nopealla aikataululla omat euroedustajansa. Niinpä heti seuraavana vuonna eduskunta lähetti Rehnin Brysseliin.

Sillä välin, kun europarlamentaarikko ajoi Suomen asioita Brysselissä, eduskuntaan nousi toinen Rehn, Ollin äiti Vuokko Rehn (kesk.)

Poika Rehn ehti istua europarlamentissa vain vuoden. Rehn tippui parlamentista Suomen ensimmäisissä eurovaaleissa 1996.

Samana vuonna Rehn sai väitöskirjansa valmiiksi ja väitteli filosofian tohtoriksi.

Brysselin kone vei takaisin EU-politiikkaan

Rehn ei kuitenkaan pysynyt kauaa pois Brysselistä. Vuonna 1998 hän aloitti komissaari Erkki Liikasen (sd.) kabinettipäällikkönä.

Vuonna 2002 keskusta tarvitsi uuden puheenjohtajan. Rehn ilmoittautui kisaan, mutta puolueen johtoon nousi Anneli Jäätteenmäki. Tappio oli Rehnille jo toinen peräkkäinen.

Keskustan puheenjohtajaehdokas Olli Rehnin vaalikampanjan mainos vuodelta 2002.
Keskustan puheenjohtajaehdokas Olli Rehn kampanjoi maaliskuussa 2002 ravintola Ostrobotniassa. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Seuraavana vuonna Rehn suunnitteli hakevansa uudelleen eduskuntaan. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, sillä Rehn asettui puolustamaan ystäväänsä Alpo Rusia, jota syytettiin perättömästi vakoilusta.

Rehn kirjoitti vuonna 2019 julkaistussa kirjassaan olleensa vakoilukohun jäljiltä persona non grata ja poliittinen ruumis.

Alpo Rusi ja hänen puolisonsa sekä Olli ja Merja Rehn istumassa punaisilla elokuvasalin penkeillä.
Alpo Rusi (vas.) hänen vaimonsa Leena sekä Olli Rehn vaimonsa Merjan kanssa Epäilyksen varjossa -elokuvan ensi-illassa tammikuussa 2010. Kuva: Mauri Ratilainen / AOP

Rehn jäähdytteli tapahtunutta Helsingin yliopistolla valtio-opin professorin virassa, kunnes pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) nappasi Rehnin poliittiseksi erityisavustajakseen.

Siinäkään pestissä Rehn ei ehtinyt olla kauaa. Vuonna 2004 hänestä tuli EU-komissaari.

Kreikan tunnetuin suomalainen

Rehnin ura komissaarina kesti kymmenen vuotta. Sinä aikana hän vastasi aluksi EU:n laajentumisasioista ja myöhemmin talous- ja raha-asioista.

Olli Rehn Euroopan kartan edessä.
EU:n laajentumisasioista vastaava komissaari kuvattuna työhuoneessaan Brysselissä vuonna 2006. Kuva: Ilpo Musto / AOP

Talous- ja raha-asioiden komissaarina Rehn joutui myrskyn silmään hoitaessaan eurokriisiä. Kreikka oli vararikon partaalla ja euroalue vaarassa hajota.

Kriisi teki Rehnistä Kreikan tunnetuimman suomalaisen. Savolainen oli tuttu näky kreikkalaisten olohuoneissa kommentoimassa, kuinka vakavia seurauksia Kreikan maksukyvyttömyys toisi kaikille euromaille.

Rehn on kertonut, että Ateenassa oli vaikeaa pitää kokousta, koska ”mielenosoittajien meteli oli niin kovaa”.

EU-komissaari Olli Rehn ja Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos juttelevat EU-komissiossa Brysselissä
EU-komissaari Olli Rehn ja Kreikan valtiovarainministeri Evangelos Venizelos Brysselissä 2012. Euroalueen finanssiministerit olivat kokoontuneet keskustelemaan Kreikan toisesta tukipaketista. Kuva: EPA

Uuteen nousuun

Vuonna 2014 Rehn pyrki toisen kerran europarlamenttiin. Tällä kertaa paremmalla menestyksellä. Rehn nousi vaaleissa keskustan äänikuninkaaksi 70 000 äänellä.

Mutta jo vuoden päästä Rehn halusi takaisin Suomeen ja asettui ehdolle eduskuntavaaleissa. Silloinen eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) moitti Rehniä ja muita eduskuntaan pyrkiviä vastavalittuja europarlamentaarikkoja vaalishoppailusta.

Rehn tuli valituksi eduskuntaan ja Juha Sipilä (kesk.) nimitti hänet elinkeinoministeriksi.

Juha Sipilä ja Olli Rehn laskeutuvat portaita.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) matkalla eduskunnan kyselytunnille maaliskuussa 2016. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Elinkeinoministeri oli heti hankalien päätösten edessä. Fennovoiman ydinvoimalan taustalla hääri venäläisrahoitteinen yritys ja koko hankkeen kohtaloa piti punnita uudelleen.

Brysselistä käsin Rehn oli vastustanut voimalahanketta. Ministerinä kanta muuttui. Jos tosiasiat muuttuvat, niin voin muuttaa kantaani, Rehn perusteli tuolloin.

Elinkeinoministerin pestissä Rehn toimi vain reilun vuoden ajan, sillä vuonna 2016 Rehn valittiin Suomen Pankin johtokuntaan.

Mika Lintilä ja Olli Rehn kättelevät eduskunnassa.
Keskustan tiedotustilaisuus uudesta elinkeinoministeristä lokakuussa 2016. Kuvassa tuleva elinkeinoministeri Mika Lintilä ja väistyvä ministeri Olli Rehn. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 2018, tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Rehnin Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Nyt Rehn tähtää nimittäjänsä, Sauli Niinistön, paikalle.

Olli Rehn kertoi kesäkuussa lähtevänsä presidenttiehdokkaaksi valitsijayhdistyksen kautta, koska haluaa olla kaikkien suomalaisten presidentti.

Asiansa osaava harmaa älykkö

Asiallinen on Rehnin mielestä suomen kielen kaunein adjektiivi.

Sana kuvaa hyvin myös Rehniä itseään. Konkaripoliitikkoa pidetään liberaalina älykkönä, kunnollisena, asiansa osaavana. Mutta myös harmaana, virkamiesmäisenä ja tylsänä.

Rehn kertoi Helsingin Sanomissa miettivänsä aina, miltä puhe näyttää painettuna. Sen takia puhe saattaa kuulostaa puuduttavalta, hän selittää.

Joskus asialliselle Rehnille tapahtuu lipsahduksia.

Elokuussa Rehn osallistui presidenttitenttiin ja vitsaili olevansa albiino.

Tällä Rehn viittasi harmaisiin hiuksiinsa. Suomen albinismiyhdistyksen mielestä vitsi oli mauton, ja Rehn pahoitteli.