Hyppää sisältöön

Tarkka tankkaaja tietää varoa keskiviikkoja – hintahyppäys ylöspäin on nyt jopa kymmeniä senttejä

Polttoaineiden hinnat nousevat äkillisesti keskiviikkoaamuisin ja laskevat lähtötasoonsa seuraavan viikon tiistaihin mennessä. Ilmiö on kärjistynyt kesästä lähtien.

Näin hinnat nousivat varhain keskiviikkoaamuna 13.9. Espoon Bembölessä. Esimerkiksi 95-laadun hinta on ensin 1,919 euroa litralta, muutoksen jälkeen 2,129.
Magnus Berglund
Avaa Yle-sovelluksessa

Ylen MOT-toimituksen hankkima tankille.fi -sovelluksen data näyttää, että viime viikkoina hintahyppy tiistaista keskiviikkoon on ollut keskimäärin jopa 25 senttiä litralta.

Yksittäisillä asemilla hinta on voinut nousta jopa 30 senttiä. 50 litran tankillisessa tämä tarkoittaa 15 euron hinta-eroa.

Keskiviikkoinen hinnannosto on kohonnut uudelle tasolle kesästä lähtien. Monen tankkaajan havaitsema viikon sisäinen liike on jatkunut kuitenkin jo vuosia.

Hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla keskimäärin noin 20 senttiä keskiviikkoaamuisin. Sama ilmiö esiintyy koko Suomessa.

Pääsääntö on, että hinta nousee keskiviikkoisin. Satunnaisesti hinta on noussut jo tiistaisin.

Näin bensanmyyjät selittävät ilmiötä

Kaikki kilpailijat seuraavat toisiaan keskiviikon hintaliikkeessä. Kaikki nostavat hintaa.

St1:llä on oman ilmoituksensa mukaan viidennes markkinasta. Myyntijohtaja Juha Vannisen mukaan kyseessä ei ole tietoinen taktiikka, vaan hinnat vaihtelevat koko ajan. Yhtenä selityksenä hän tarjoaa sitä, että viikonloppuisin ei aktiivisesti hinnoitella.

– Alkuviikosta kun tullaan takaisin töihin, niin ruvetaan katsomaan mihin suuntaan maailmanmarkkina on mennyt.

Markkinajohtaja Nesteen öljytuotteet-liiketoiminnan johtajan Markku Korvenrannan mukaan maailmanmarkkinoilla ei kuitenkaan tapahdu mitään erityistä joka keskiviikko.

– Raakaöljyt ja tuotemarginaalit sekä valuuttakurssit hinnoitellaan jatkuvasti, keskiviikko ja tiistai eivät ole mitenkään poikkeavia päiviä.

S-ryhmän ABC-ketjun johtaja Harri Tuomaala selittää keskiviikkoilmiötä kovalla kilpailulla.

– Se on jatkuva liike. Se on jatkuvaa kilpailua, joka ikinen minuutti, joka ikinen tunti, joka ikinen päivä.

Tankille.fi:n datan perusteella keskiviikko erottuu kuitenkin muista päivistä. Bensanmyyjien kilpailu toimii kuluttajan eduksi torstaista tiistaihin, kun hinnat laskevat tasaiseen tahtiin. Keskiviikkoisin kilpailu kääntyy kuluttajan kannalta päälaelleen.

Kyseessä opittu, ei sovittu tapa?

Tiedossa ei ole hintajohtajaa, yhtiötä joka nostaa hintaa aina ensimmäisenä. Esimerkiksi St1 sanoo olevansa markkinassa seuraajan asemassa.

Tankille.fi:n datan perusteella ei voi myöskään havaita selkeästi halvinta ketjua. Keskimääräinen hinta on kaikilla ketjuilla aivan samalla tasolla.

Mutta mistä keskiviikkoilmiö siis johtuu?

Kilpailun valvonnasta vastaavan Kilpailu- ja kuluttajaviraston johtaja Valtteri Virtanen uskoo, että koska ilmiö on jatkunut pidempään, bensan myyjät osaavat odottaa sitä ja siksi seurata kilpailijoiden toimia.

Virtasen näkemyksen mukaan ilmiö ei ole osoitus lain kieltämästä toiminnasta.

Tähän on kaksi syytä: hinnan vaihtelun viikoittainen rytmi ei edellytä sopimusta myyjien välillä eikä välttämättä myöskään koidu kuluttajan vahingoksi. Päinvastoin, säännöllinen hinnannostorytmi voi koitua kuluttajan eduksi.

– Sen johtopäätöksen voi tehdä, että jos on etukäteen nähtävissä, minä päivinä polttoaineet ovat edullisia, niin totta kai kuluttajien kannattaa pyrkiä ajoittamaan se oma tankkaaminen niihin päiviin, Virtanen toteaa.

ABC-ketjun johtaja Harri Tuomaala ennakoi, että hinnanmuutokset tulevat kilpailutilanteen takia kiihtymään entisestään. Polttoaine-markkina kutistuu, kun sähkö-autojen osuus kasvaa.

Hallituksen toimilla pieni yhteisvaikutus

Pandemian aikana maailmanmarkkinoilta poistui öljynjalostuksen kapasiteettia. Nyt kysyntä on kasvanut, eikä kapasiteettia ole tullut lisää. Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti globaalin energiakriisin.

Maailmanmarkkinan poikkeustilanne näkyy alan yhtiöiden erinomaisissa tuloksissa ja niiden omistajilleen jakamissa osingoissa, mutta myös siinä, että kuluttajien polttoaineesta maksama hinta on ollut korkealla jo pitkään.

Nykyinen hallitus onkin tehnyt kaksi päätöstä, joita perustellaan kuluttajien tilanteen helpottamisella,

Polttoaineveroa alennettiin 168 miljoonalla eurolla. Bensiinin hinnassa tämä tarkoittaa 3,5 senttiä litralta ja dieselissä 4 senttiä litralta.

Toinen polttoaineiden hintaan vaikuttava tekijä on jakeluvelvoite eli uusiutuvien osuus polttoaineissa. Orpon hallitus perui Marinin hallituksen päätöksen nostaa jakeluvelvoitetta 13,5:stä 28 prosenttiin. Polttoaineiden hinta nousee silti, mutta valtiovarainministeriön laskelmien mukaan vain 3 senttiä litralta 13 sentin sijaan.

Yhteisvaikutus hallituksen päättämästä jakeluvelvoitteesta ja veronalennuksesta on diesel-litrassa yhden sentin hinnanalennus, bensiinissä sitäkin vähemmän.

Katso uusin MOT-ohjelma Sentti bensapumpulla Areenasta.

Juttua korjattu 27.9 kello 12.53: Lause: ”Virtasen näkemyksen mukaan kyse ei ole lain kieltämästä toiminnasta” on muutettu: ”Virtasen näkemyksen mukaan ilmiö ei ole osoitus lain kieltämästä toiminnasta”

Suosittelemme