Hyppää sisältöön

Yhteenkuuluvuuden tunnetta ja spontaania ”hulluutta” – pitkän linjan Jokerit-fani vertaa seuran Mestis-debyyttiä 1980-luvun lopun huumaan

Jokerien ikifani Pasi ”Pave” Mähönen ei osannut alkuvuodesta odottaa, että seura kiekkoilee alkavalla kaudella Mestiksessä. Hän ei ota ensimmäisestä kotimaan-kaudesta menestyspaineita.

Paavo Forsberg,
Jussi Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ympyrä Mestis-kauden aloittavan Jokerien ympärillä sulkeutuu tällä kaudella monella tavalla. Seura palaa kotimaan kaukaloihin KHL-vuosien jälkeen ja pelaa pitkästä aikaa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, jolla se nähtiin viimeksi kaudella 1988–1989.

Joukkue pelaa myös ensimmäiset kotipelinsä Nordenskiöldinkadun jäähallissa sitten vuoden 1997. Lisäksi narrien ympärillä on samanlaista kuhinaa kuin menestysvuosia enteilleen 1980-luvun lopuilla.

– Meillä alkoi jo divarissa nuorten fanien kokoontuminen numeroimattomaan A3-katsomoon. Valtasimme sen. Ennestään tuntemattomista kavereista tuli oma jengi. Siitä se lähti kasvamaan ja siitä tuli ihan älytön juttu, Jokerien ikifani Pasi ”Pave” Mähönen muistelee.

Nyt on uuden sukupolven vuoro. Mähönen yrittää ”vanhempana valtionpäämiehenä” rakentaa olosuhteita nuorille kannattajille.

– He luovat nyt sitä omaa, mitä voivat sitten 20–30 vuoden päästä miettiä, että näin tämä aika menee. Jokereissa on historiaa, eri-ikäisiä faneja ja pitkäaikaista fanikulttuuria.

– Kyllä siellä on hypeä ja nuoret ovat todella innoissaan, mikä on loistavaa. Tarina jatkuu.

Jokereiden fanit kävelevät ja heiluttavat lippua.
Jokerien kannattajat matkalla Mestiksen otteluun. Kuva: Lehtikuva

Jokerien paluu Suomen sarjoihin on seuran pitkäaikaisille kannattajille erittäin tärkeää. Osa ei käynyt katsomassa KHL-pelejä lainkaan, mutta löytävät nyt katsomoon. Mähönen kertoo, että monet KHL-otteluissa käyneetkin toivoivat paluuta kotimaan kaukaloihin.

– Venäjän sarjassa oli omat lainalaisuudet, että voiko voittaa vai ei. Minua alkoi syödä viime vuodet hirveän paljon se, että vaikka meillä oli paras jengi ja olisimme voineet pärjätäkin loppupeleissä, tuli koronat ja muut.

– Kaipuu Suomen sarjoihin oli parin viimeisen KHL-vuoden aikana hyvin vahva. Heitettiin vitsillä, että mennään Suomi-sarjan kautta, jos tulee ongelmia. Päästiinkin onneksi Mestiksen kautta.

Jokereiden ruuti oli märkää Pietarissa.
Pasi Mähönen pitää Jokerien KHL-vuosia kaikesta huolimatta erottamattomana osana seuran historiaa. Kuva: Mikko Taipale / Jokerit

Viiden vuoden suunnitelma

Mähönen kertoo, ettei vielä kahdeksan kuukautta sitten tammikuussa osannut kuvitella, että narripaidat pelaavat Mestistä täydessä hallissa seuraavalla kaudella.

– Silloin jengistä ei ollut tietoakaan. Taustapiruna pähkäiltiin ja haluttiin saada asioita kuntoon, että saadaan joukkue vielä raiteilleen. Silloin ei voinut kuvitellakaan. Kahdeksan kuukautta on pitkä aika. Olen sillä tänään peilannut asiaa.

Uusi ryhmittymä tuli Jokereiden taustalle helmikuussa. Jääkiekkoliitto myönsi Jokereille Mestis-lisenssin toukokuussa. Mähösen mukaan lisenssin varmistuminen oli helpotus, vaikka hankkeessa mukana olleena hänellä oli jo sisäpiirin tietoa.

– Ainut paha asia oli siinä vaiheessa, etten voinut kertoa mitään kenellekään. Oli raskasta aikaa pitää sisällä monia asioita. Lisenssi helpotti jokaista ja tuli levollisempi olo. Tiesimme, että työtä riittää.

Ikifani korostaa juuri pitkäjänteisen työn merkitystä Jokerien uudessa tulemisessa. Kyse ei ole parin vuoden projektista, joka tähtää nopeaan menestykseen.

– Sanoin aiemmin Mikko Saarnille, Antti-Jussi Niemelle ja Ossi Väänäselle, että jätkät, pankaa tämä kalenteriin ylös. Tästä päivästä viiden vuoden kuluttua mitataan jokapäiväisen työn tulos ja se, missä mennään.

Kuvassa Jokerien kenties tunnetuin kannattaja Pasi "Pave" Mähönen
Pasi Mähösen mukaan torstai on merkittävä päivä pitkän linjan Jokerit-kannattajille. Kuva: Tomi Hänninen

Mähönen ei haaveile menestyksestä Jokerien ensimmäisellä Mestis-kaudella, vaikka joukkue onkin näyttänyt harjoituspeleissä, että se osaa voittaa. Jokerit päihitti viime perjantaina viime vuoden hopeajoukkue Imatran Ketterän 4–0 ja sitä ennen Kiekko-Vantaan 8–5 syyskuun alkupuolella.

– Tämä kausi tullaan pitämään vain hauskaa ja katsotaan, mihin riittää. Nyt rakennetaan vain pohjat kuntoon. Jos menestystä tulee, kaikki otetaan vastaan. En ota enää sitä taakkaa, kun joskus nuorempana, että oli pakko pärjätä. Ny aion vain antaa mennä ja pitää hauskaa.

Menestystä saattaa tulla tulevaisuudessa, jos organisaatio ja junioritoiminta saadaan toimimaan mallikkaasti ja pitkäjänteisesti.

SM-liiga auki

Viime kauden mestarin Kiekko-Espoon ja Jokerien luoma kiekkohuuma on saanut lähes koko lajiväen kannattamaan SM-liigan avaamista, vaikka sarja päätettin kesällä pitää suljettuna ainakin vuoteen 2025 asti. Mähösellä on asiaan painokas mielipide.

– Ehdottomasti avoin liiga. Sarjajärjestelmä uusiksi. Pudotetaan heikompia joukkueita SM-liigasta, nostetaan Mestiksen tasoa ja perustetaan karsintasarja. Pelataan Mestiksessä siihen asti, kunnes pelataan nousukarsinnat. Me haluamme nousta vain nousemalla, ei kabinetissa. Tämä on pitkälti fanien toive.

Mähösen mukaan SM-liigalle tulee antaa painetta pääsarjan avaamiseksi.

– Tällä hetkellä kaikki lätkää seuraavat ovat avaamisen kannalla, paitsi SM-liigan päättävät elimet, niin onhan tämä nyt vähän outoa. Oikeasti, se on enemmänkin kuin outoa.

Torstain debyyttiottelusta Kiekko-Espoota vastaan Mähönen odotti etenkin yhteenkuuluvuuden tunnetta, Jokerien ”spontaania hulluutta” ja kannustamista.

– Marssit hallille ja metromatkat tuohon vielä päälle. Ei parempaa voi olla.

Jääkiekkofanit tapputtavat katsomossa
Fanit löysivät katsomoon ainakin kauden avauksessa – jatkossa nähdään, millaiset yleisömäärät Mestis-otteluihin saadaan. Kuva: Lehtikuva

Jokerit nousi voittoon

Jokerit pääsi juhlimaan avauspelissään vierasvoittoa, kun Leevi Lemberg iski voittomaalin Kiekko-Espoon maaliin jatkoajalla.

K-Espoo siirtyi ottelussa 2–0-johtoon Arttu Tuomaalan ja Niko Seppälän osumilla. Jokerit aloitti kirinsä toisessa erässä, kun Alexander Forslund teki kavennusmaalin. Kolmannessa erässä Eetu Oksanen tasoitti ottelun ylivoimalla ja ottelu eteni jatkoajalle.

Päivitetty kello 21.07: Lisätty ottelun lopputulos.

Korjattu juttua kello 20.18: Jokerit pelasi Nordenskiöldinkadun hallissa vuoteen 1997 asti, ei vuoteen 1987.

Suosittelemme