Hyppää sisältöön

Suomalaiskiekkoilija joutui Sveitsissä ”täysin tarpeettomaan” kohuun ja pelikieltoon – tästä syystä insuliini on dopingsäännöissä kielletty

Suomalaisjääkiekkoilija Aleksi Peltonen, 25, joutui väliaikaiseen pelikieltoon Sveitsin liigassa. Seura unohti hakea diabetesta sairastavalle pelaajalleen lupaa insuliinin käyttöön.

Aleksi Peltonen.
Aleksi Peltonen ehti pelata kaksi ottelua Sveitsin liigaa ilman tehoja ennen väliaikaista pelikieltoa. Kuva: IMAGO / Pius Koller / All Over Press
Mika Halonen

Suomalaisjääkiekkoilija Aleksi Peltosen, 25, hyllytys Sveitsin liigasta on ollut viime päivinä iso uutinen maan lehdissä.

– Nuori HC Davosin hyökkääjä löysi itsensä keskeltä uskomatonta tarinaa. Diabeetikko Aleksi Peltonen käyttää insuliinia. Asia, jonka hänen seuransa unohti kertoa, kirjoitti Blick tiistai-iltana.

Aleksi Peltonen on suomalaisen pelaajalegendan, nykyisen HIFK:n päävalmentajan Ville Peltosen poika. Hän kiekkoili vuodesta 2014 lähtien Yhdysvalloissa – viimeiset neljä kautta NCAA-yliopistosarjassa.

Hyökkääjän ensimmäinen ammattilaiskausi Sveitsin liigassa sai kuitenkin kurjan alun. Peltonen ehti pelata Davosissa kaksi liigaottelua ennen väliaikaista hyllytystä.

– Seura on saattanut syyllistyä hallinnolliseen laiminlyöntiin, jolla on mahdollisesti rikottu antidopingsäännöksiä, Sveitsin kiekkoliiga tiedotti tiistaina.

Diabetesta sairastavat urheilijat saavat käyttää insuliinia, mutta asiaa kuitenkin valvotaan. Peltosen seura ei ollut ilmoittanut dopingviranomaisille määräaikaan mennessä pelaajansa insuliinin käytöstä.

Aleksi Peltonen.
Aleksi Peltosen edustama Davos on avannut kauden kahdella tappiolla ja yhdellä voitolla. Kuva: IMAGO / Pius Koller / All Over Press

Davos julkaisi tiedotteen, jossa se pahoitteli tapahtunutta.

Davos kertoo tiedotteessaan, että ”Peltonen on lääketieteellisistä syistä riippuvainen säännöllisestä lääkityksestä, jonka käytölle on saatava Swiss Sport Integrityn hyväksyntä”. Jotta säännöllistä lääkitystä käyttävät urheilijat voivat osallistua kilpailutoimintaan, voivat urheilijat poikkeusluvin käyttää muutoin mahdollisesti kiellettyjä aineita.

– Nyt esillä olevassa tapauksessa HC Davos ei ole jättänyt tätä hakemusta ajoissa viivästysten ja väärinkäsitysten vuoksi. Swiss Sport Integrityn mukaan viivästys saattoi olla hallinnollinen antidopingsääntöjen rikkomus. Siksi Peltonen on hyllytetty varotoimenpiteenä, kunnes Swiss Sport Integrity on antanut lopullisen tuomionsa.

– Joku ei jättänyt asiakirjoja ajoissa. Urheilupuolen vastuuhenkilönä otan tästä täyden vastuun, Davosin urheilujohtaja Jan Alston totesi Blickille.

Miksi dopingaine?

Torstaina Blick julkaisi Peltosen tapauksesta lisää tietoja. Tällä hetkellä Peltonen ei saa osallistua edes joukkueensa harjoituksiin, lehti kirjoitti.

Blick muistutti, että insuliini on listattu kielletyksi dopingaineeksi, koska sitä on käytetty väärin esimerkiksi kehonrakennuspiireissä. Siksi sen käyttöön vaaditaan lupa.

Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin mukaan insuliinit, joita käytetään diabeteksen hoidossa, kuuluvat hormoneihin ja aineenvaihduntaan vaikuttaviin modulaattoreihin, jotka ovat kiellettyjä urheilussa kaikkina aikoina. Myös Suek muistuttaa, että tyypin 1 diabetespotilaat saavat aina luvan insuliinihoitoon.

Dopinglinkki-sivuston mukaan dopingina insuliinia on käytetty varsinkin voimaharjoittelun jälkeen tehostamaan palautumista ja anabolista vaikutusta.

Sivuston mukaan insuliini lisää glykogeenin eli kehoon varastoitavan sokerin muodostumista, edistää glukoosin ja aminohappojen ottoa soluun sekä kiihdyttää proteiinisynteesiä ja vähentää proteiinien hajoamista. Insuliini on siis anabolinen eli kudoksia kasvattava hormoni.

On syytä vielä korostaa, ettei Peltosta epäillä dopingrikkeestä, vaan edellä oli vain tarkoitus kuvailla, miksi insuliini on ilman erivapauden hakemista Maailman antidopingtoimiston Wadan kiellettyjen aineiden listalla.

Ennakkotapaus parin vuoden takaa

Blick muistuttaa, että Peltosen tilanteesta on olemassa ennakkotapaus Sveitsin liigassa. SC Bernissä pelanneen kanadalaisen Cory Conacherin dopingtestissä keväällä 2021 oli insuliinia.

Conacher oli siirtynyt kesken kauden Lausannesta Berniin. Bernissä oletettiin, että Lausanne oli jo hakenut erivapauden Conacherin insuliininkäytölle. Kävi kuitenkin ilmi, ettei näin ollut.

Conacher sai tapauksesta kolmen kuukauden kilpailukiellon ja 2 500 frangin sakon. Hän kärsi kilpailukieltonsa sarjatauon aikana, toukokuun ja elokuun välillä. Swiss Sport Integrity ei ole halunnut kommentoida Peltosen tapausta Blickille, koska tutkinta on kesken.

Cory Conacher.
Cory Conacher hyväksyi Bernissä kolmen kuukauden kilpailukieltonsa. Kuva: Shutterstock / All Over Press

Agentti harmittelee tapausta

Aleksi Peltosen agentti Juho Sintonen muistuttaa Yle Urheilulle, että ykköstyypin diabetesta sairastaa moni muukin tunnettu kiekkoilija, kuten Kaapo Kakko, joka on puhunut aiheesta avoimesti julkisuudessa.

Sintonen ei osaa arvioida, kauanko Peltosen tapauksen selvittelyssä nyt menee aikaa. Sintonen kuitenkin uskoo, että hommat etenevät, sillä ”seuran puheenjohtaja on yksi Sveitsin tunnetuimpia asianajajia”.

– Sveitsissähän on tapana, että kun yksi paperi jää lähettämättä, sitten pitää lähettää kaksi rekallista papereita.

Ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaavan Peltosen kannalta tilanne on joka tapauksessa surkea, tai kuten Sintonen kuvailee, ”täysin tarpeeton”.

– Olisihan se nurinkurista, jos rankaistaisiin siitä, että on diabetes, kun sellainen on 400 miljoonalla ihmisellä.

Myös Aleksi Peltosen kaksosveli, puolustaja Jesper Peltonen pelaa Sveitsissä. Hän debytoi Sveitsin liigassa viime kaudella Klotenin riveissä, mutta edustaa nyt Luganoa.

Aleksi Peltosen kanssa Davosissa pelaa suomalaisista myös puolustaja Kristian Näkyvä. Valmennusportaasta löytyvät apuvalmentaja Waltteri Immonen ja maalivahtivalmentaja Markus Ketterer.

Suosittelemme